Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Književna večer Vojislava Sekelja
 
U organizaciji Hrvatskog ženskog foruma »Cro Femina«, u petak 5. rujna u Domu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (Beogradska cesta broj 31) bit će održana književna večer posvećena književniku Vojislavu Sekelju. O djelu toga subotičkog pjesnika, prozaista i kritičara, govorit će Tomislav Žigmanov, Zlatko Romić i Mirko Kopunović. Početak je u 19 sati.
 
Dani europske baštine u Baču
 
Središnja manifestacija Dana europske baštine u Srbiji bit će održana od 12. do 14. rujna u Baču, na temu »Kulturna baština - izraz kulturne raznolikosti«, koja se nadovezuje na moto europske manifestacije »Europa - zajedničko naslijeđe«. Manifestaciju u Baču, čiji je moto »Djeca – naši čuvari baštine« otvorit će 13. rujna ministar kulture Srbije Nebojša Bradić, u prisustvu predsjednika vojvođanske vlade Bojana Pajtića i predstavnika lokalnih vlasti, najavilo je Ministarstvo kulture, a prenosi portal Seecult.org. Bač je izabran za mjesto središnjeg obilježavanja Dana europske baštine zato što je Ministarstvo kulture prepoznalo značaj projekta »Stoljeća Bača« kao uspješan projekt integrativne zaštite naslijeđa u Srbiji, kao i zato što se Dani europske baštine, šesti put u kontinuitetu, uspješno obilježavaju u toj općini i imaju kulturnu i gospodarsku misiju. Također, aktivnosti se u potpunosti uklapaju u temu interkulturnog dijaloga, kojom se Europa bavi u 2008., s obzirom da je Bač multikulturalna, multietnička i multikonfesionalna zajednica u kojoj postoji interkulturni dijalog, priopćilo je Ministarstvo kulture. Bač je izabran i zato što je projekt integrativne zaštite naslijeđa »Stoljeća Bača« dobio verifikaciju Vijeća Europe i Europske komisije, a aktivnosti na obnovi franjevačkog samostana u Baču i manastiru Bođani našli su se među 26 najbolje ocijenjenih na prostoru jugoistočne Europe. 
Dani europske baštine (European Heritage Days) zajednički su program SE i Europske komisije, čiji je cilj da se širokoj javnosti u svim europskim državama približi i učini dostupnim kulturno naslijeđe i da se tom prilikom istakne jedinstvo raznolikosti zajedničkog europskog naslijeđa, kao jednog od najkarakterističnijih činitelja europskog identiteta. 
Organizatori manifestacije u Srbiji su Ministarstvo kulture, Fond za očuvanje kulturno-povijesne baštine »Stoljeća Bača« i Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture u Petrovaradinu, a pokrovitelji Pokrajinsko tajništvo za kulturu i Općina Bač. 
 
Orguljaški koncert u Subotici
 
U nedjelju 7. rujna, u katedrali sv. Terezije Avilske nastupit će orguljaš Konstantin Reymeier iz Beča. Početak koncerta je u 19 sati. 
 
 »Berač kamena« pozvan 
u Rusiju i Rumunjsku 
 
Dokumentarni film »Berač kamena« redatelja Branka Ištvančića, snimljen 2006. godine u produkciji Dokumentarnog programa HRT-a, uvršten je i pozvan u selekciju za nagrade na međunarodnom »Kansk Video Festivalu«, koji će se održati od 1. do 7. rujna u Kansku, u Rusiji. Također je prihvaćen od selekcijske komisije i pozvan kao hrvatski predstavnik u selekciju za nagrade na filmskom festivalu »Etno Folk« u Rumunjskoj, gdje će imati svoju projekciju 5. rujna. 
Osim toga, selektorica prošlogodišnjeg filmskog festivala »Video Dance« iz Grčke Christiana Galanopoulou uvrstila je film »Berač kamena« u program video radova s područja balkanskih zemalja. Program je zamišljen kao projekt prezentacije vizualnih umjetnosti pod nazivom »Balkan – Baltic«, koji će imati dvije promocije, i to prvu u rujnu, u prostoru »Action Field Kodra« u Solunu u Grčkoj, a drugu u listopadu, u Nacionalnom muzeju »Szczecin« u Poljskoj. 
HosanaFest 2008. u nedjelju
 
Festival hrvatskih duhovnih pjesama »HosanaFest 2008.«, treći po redu, bit će održan u nedjelju 7. rujna, s početkom u 20 sati u Dvorani sportova u Subotici. Ove će godine biti izvedeno 15 kompozicija, a izvođači će biti iz Vojvodine, Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. 
 
Redoslijed je sljedeći: 
1. Za Tvojim stopama – »Antunići« (Sombor) 
2. Ključevi Raja – »Proroci« (Subotica) 
3. Naš Bog – »Adonai« (Blato-Korčula) 
4. Slavi Boga našega – »Matheus« (Bizovac-Osijek) 
5. Tvoja ljubav govori – Ivan Šomođvarac (Sombor) 
6. Tvoja sva – »Petrus« (Bački Monoštor-Sombor) 
7. Bože, hvala za sve – Snježana Kujundžić (Subotica) 
8. Trebam Te, Isuse – Marina Kozina (Nuštar-Vinkovci) 
9. Himna života – »Riječ« (Podstrana-Split) 
10. Ti si taj – »Damask« (Zagreb) 
11. Bog me voli – »Mihovil« (Kamen-Split) 
12. Gospodine, ne udaljuj se – Lidija Ivković (Subotica) 
13. Kad bih mogao kao Ti – Arpad Kiralj (Sombor) 
14. Lončareva njiva – Marija Jaramazović (Subotica) 
15. Isuse dođi – »fra Antun Knežević« (Jajce) 
 
Geslo ovogodišnjeg festivala je »Dajmo Bogu ono najbolje od sebe!«. Festival će prenositi RTV Novi Sad, Radio Marija i Radio Mir Međugorje. 
 
Festival bunjevački pisama u Subotici
 
U organizaciji HKC »Bunjevačko kolo« u Subotici će i ove godine biti održan Festival bunjevački pisama. Osmo po redu izdanje ovoga festivala obuhvatit će trodnevni program, s glazbenim nastupima u Velikoj dvorani HKC »Bunjevačko kolo«. Festival počinje u srijedu, 24. rujna, kada će biti održana tzv. generalna proba festivala, kojoj će nazočiti učenici hrvatskih odjela. Idućega dana, 25. rujna, s početkom u 20 sati, na programu je Smotra dječjih pjevača i zborova.  
Središnja manifestacija, Festival bunjevački pisama, bit će održana u petak, 26.  rujna, također s početkom u 20 sati. 
Ulaznice za festival, po cijeni od 300 dinara, naći će se u prodaji od 15. rujna. 
 
Stećci u Klovićevim dvorima
 
Izložba posvećena stećcima, jedinstvenom, ali zanemarenom dijelu kulturne baštine Hrvatske te BiH, Srbije i Crne Gore, otvorena je, prema najavama,  4. rujna u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu.
Autorica izložbe Jasminka Poklečki Stošić istaknula je kako su stećci važan dio naše kulturne baštine, no nedovoljno su istraženi, vrednovani i u prilično lošem stanju. Izložba se dugo pripremala zbog poteškoća s dopremanjem tih velikih i teških srednjovjekovnih spomenika, nesklonosti lokalnog stanovništva da se oni izmještaju te i zato što ne postoje stručnjaci koji se usko bave samo tim područjem. Izložba će biti otvorena do 2. studenoga. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika