Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Osječke ljetne noći

Nakon Osječkog ljeta kulture zastor je spušten i na Osječke ljetne noći. Pouzdan je to znak kraja ljeta, no naš narod ionako voli najaviti jesen blagdanom Rođenja blažene Djevice Marije, Gospa mala-jesen prava. A o tome svjedoči i početak nove školske godine.
Što se to sve događalo u Osijeku ovoga ljeta, pitali smo Damira Macanića, direktora Turističke zajednice Grada Osijeka: »Petnaesta je ovo godina zaredom, jer smo i puno prije shvatili da grad mora imati nekakvu ljetnu zabavu, i za one koji tu ostaju i za one koji se vraćaju s odmora, jer odmor dođe i prođe, a ljudi žive svoju svakodnevicu. Naravno, već u samom početku znali smo kako moramo zadržati taj urbani štih i ne dopustiti da se sve to pretvori u nekakav seoski kirbaj, bez namjere da koga vrijeđam. Najprije smo odredili zadnje subote u lipnju, srpnju i kolovozu, pa ubrzo potom dodali još i petak, jer bila je sve veća ponuda raznovrsnih kvalitetnih programa.«
BOGATSTVO PROGRAMA: U bogatstvu ponuđenih programa vjerujem da je svaki naš građanin pronašao nešto za sebe, a povratne nam informacije daju za pravo i govore kako ovo što radimo ima prođu. Bude tu i pravih ekskluziva, ove smo godine iskoristili svjetsku turneju grupe Tito & Tarantulo na veliku radost osječke publike, ugostili smo grupu Cubismo, Paganini band, The Bourbons, Still band, Off Duty, grupu Vigor, Hladno pivo i još neke, imali smo Karaoke parti, Romsku večer i orkestar Romska duša, Šokačku večer, što smo povjerili Šokačkoj grani, teniski turnir rekreativaca, šahovski turnir gdje se iskazao međunarodni majstor Darko Feletar, Gastro-promenadu s bogatom gastronomskom ponudom, Otosov kutak zdravlja, panoramske letove Aero-kluba Osijek, countri i disco večeri i još tristo čuda«. No od šest planiranih realizirane su tek četiri ljetne noći, a dvije su otkazane zbog vremenskih prilika i neprilika, a posljednja će biti zapamćena po grmljavini i tuči gdje su stradali poljoprivredni usjevi, voćnjaci i vinogradi i na desetke automobila.
Kako je Osijek i središte Šokadije, bilo je dostatno šokačke glazbe, pa su u Kapucinu nastupali Šokci a u Eseker-centru Stjepan Jeršek Štef i Gentlmeni, a spomenute večeri Antun-Tuca Nikolić i Slavonski bećari, a pjevala je Vlatka Kopić-Tena. Na Trgu slobode bio je pravi šokački ugođaj, gdje je Šokačka grana ugostila prijatelje.
»Mi smo često u gostima kod brojnih šokačkih udruga, a u Šokadiji se kaže, tuđu koku pojedi, svoju za plot veži. Zato smo večeras pozvali u goste mnoge naše prijatelje s namjerom da ostavimo dojam na sve one kojima je Šokadija na srcu i kojima je ovaj naš Osijek jedan, jedini, rekla nam je Vesna Dorušak, snaša koja se snašla u ulozi voditeljice programa. »Na ovome trgu gdje su se smjestili Šokci možete zadovoljiti sva svoja osjetila, stolovi su puni šokačkih đakonija, basplatno točimo rakiju, sokove, pivo i vino, Štitarske snaše peku nadaleko čuvene listariće a u glazbenom dijelu nastupaju ženska pjevačka skupina Šokice, muška pjevačka skupina Šokci, tamburaši Šokačka duša i to prvi i drugi postav, naš samičar Franja Verić i gajdaš Ivan Lović, zatim pjevači iz Babine Grede, Kešinaca i Koritne te ženske pjevačke skupine iz Koritne i Kešinaca i KUD Josip Šošić iz Tenja sa pjesmom i igrom i lijepom šokačkim spletom i tko tu može ostati ravnodušan, pita se Vesna.
SVIRALO SE I PJEVALO: I doista, na prepunom trgu Slobode sviralo se, pjevalo i igralo do iza ponoći, dokle je radila i etno-kujna Štitarskih snaša a posjetitelji su uglavnom bili zadovoljni. Naravno, neki su prošetali i do obližnjeg trga Ante Starčevića, gdje su nastupali etno-band EZERKI s makedonskim narodnim melosom a poslije ponoći i punkrock band Honeybrawl iz prijateljskog grada Pforzheima. Na čuvenom osječkom šetalištu kardinala Šepera bilo je na tisuće posjetitelja a od restorana hotela Osijek do Zimske luke bila je neponovljiva gastro-ponuda. Tu su se uključili i izviđači osječkoga Hrasta te posjetiteljima ponudili izviđački grah.
»Imamo praksu pozvati nekoga od Osijeku prijateljskih gradova, ovoga je puta to bio Pforzheim iz Njemačke a dogodine to možda bude netko iz Subotice«, rekao nam je Damir Macanić. I dodao, kako namjeravaju već dogodine proširiti program s dva dana vikenda na cijeli tjedan. Ponuda programa je bogata a narod traži sve više. No o tome dogodine.
Slavko  Žebić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika