Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Colorit na salašu

Već osmu godinu za redom, HKUD »Vladimir Nazor« iz Sombora organizira likovnu koloniju »Colorit«. U prošlu subotu 30. kolovoza dan je bio kao stvoren za slikanje na salašu predsjednika društva Šime Raiča u Nenadiću. Umjetnici su se ujutro okupili u prostorijama Hrvatskog doma, da bi poslije predsjednikovih pozdravnih riječi i doručka svi zajedno pošli put Nenadića nadomak Sombora. Nije bilo teško pronaći Šimin salaš ni onima koji su ovdje došli  prvi puta. Drvena tabla sa natpisom »Colorit«  prislonjena na topolu pokraj ceste je pokazivala pravi smjer. Prostrani salaš Šime Raiča je ponudio inspiraciju umjetnicima kao i cijeli Nenadić. 
NADAHNUTI SLIKARI: Andrija Bošnjak iz Branjinog Vrha (R. Hrvatska) je po drugi puta na ovoj koloniji, a inspiraciju je pronašao  pokraj stare pruge u blizini salaša.  Gospodin Andrija nam pokazuje kako su i boje na njegovoj slici pomalo vjetrovite: »Maloprije mi je platno palo ovdje na spaljenu travu. Hvala Bogu, slika nije oštećena«, govori nam Andrija Bošnjak objašnjavajući što koja boja na slici govori. Pokazuje nam slike koje je sa sobom ponio na ovu koloniju i poslije kratke pauze za kavu odlazi do kapelice Imena Marijina. U pastelu u kombinaciji s krojačkom kredom slika kapelu i mostić koji sa nalazi pokraj nje. »Slikam ono što osjećam«, kaže Andrija, »ali najviše volim prikazati starine, ono što se već pomalo zaboravlja, volim obilježiti blagdane i ostaviti trag s prostora na kojima slikam. Najbolje mi se prodaju slike sa sakralnom tematikom, a zaradim toliko da mogu kupiti nove boje i nova platna i ponovno slikati.«  
Vraćamo se na salaš Šime Raiča. Slikarica Cecilija Miler iz Sombora dovršava sliku na kojoj prevladava plavetnilo neba i vode, dok je u podnožju drveni čamac. Ova slika mirne vode i mirnog neba, doista govori više od riječi. Cecilija Miler je nedavno sudjelovala na likovnoj koloniji u Čapljini, gdje su bili okupljeni mnogi renomirani umjetnici. Želja joj je da do godine njeni prijatelji s likovne kolonije iz Čapljine sudjeluju i na bunarićkoj koloniji. Cecilija Miler je bila prvi voditelj Likovne kolonije »Colorit«, a naslijedio ju je Janoš Raduka koji kaže da mu je žao što nemaju likovnu sekciju u društvu.
OSMA KOLONIJA: »Ovo je već osma po redom likovna kolonija ‘Colorita’ i ja je rado nazivam tradicionalna. Imamo redovite i nove goste umjetnike, koji su članovi raznih likovnih grupa, dok ih je danas najviše iz Likovne grupe 76 iz Sombora. Slike poklanjamo prigodom posjeta drugim društvima, neke prodamo, a neke su u našim prostorijama«, govori Janoš Raduka i kaže kako nemaju namjeru  za naredne kolonije mijenjati ambijent salaša, jer je okruženje inspirativno.
Susrećemo Stipana Kovača koji uz slikanje svojim pošalicama zabavlja društvo. Akademska slikarica Marija Kovač slika u pomalo neobičnom sjedećem položaju. Po prvi puta je ovdje Martin Ivković iz Subotice koji kaže da je dvije godine član »Bunjevačkog kola« i da je nedavno  sudjelovao i na likovnoj koloniji održanoj na Bunariću. Kaže da mu je ovdje lijepo i da je zabavno društvo, te da su motivi njegovih  slika pejzaži i portreti, ali i da slika nema granice, sve ovisi od raspoloženja.
Slikari su bili oduševljeni gostoprimstvom Šime Raiča i njegove obitelji, a raspoložen je bio i Šima Raič koji kaže: »Kolonije Colorita se održavaju svake godine na salašu članova našeg društva. Ove godine je došao red i na mene te sam rado  pristao da se kolonija organizira ovdje na salašu. Većina umjetnika je iz grada i vole izaći u prirodu, u zelenilo i ovdje slikati razne motive. Po njihovim riječima ovdje im je ugodno, a mora se priznati da su i slike lijepe.«
Pokraj spomenutih imena, na ovogodišnjoj koloniji Colorita sudjelovali su i slikari iz Sombora: Stana Libić, Jelena Marija Fišer, Peter Mraković, Branko Maravić, Šima Kalmar, Jene Višinka, Slobodan Nastasić i Đorđe Kumer Kramer.
Kada se dan  približio svome kraju domaćin Šima se oprostio od gostiju koji su ostavili neizbrisiv trag jednog dana kasnog ljeta, preslikanog na platna Likovne kolonije »Colorit 2008.«
Zlatko Gorjanac
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika