Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Olimpijada u Brođancima

U Brođancima, nedaleko od Osijeka, održana je 36. olimpijada starih športova, od 28. do 31. kolovoza, uz sudjelovanje 1140 natjecatelja svrstanih u 220 ekipe iz 46 gradova i sela, iz 10 hrvatskih županija, koji su se natjecali u 22 discipline i osvojili isto toliko odličja – zlatnih, srebrnih i brončanih. No to nije sve, jer je sudjelovalo još 6 KUD-ova iz 5 mjesta iz dvije hrvatske županije sa 158 sudionika, te 6 kipara i 10 slikara iz cijele Hrvatske, članovi Hrvatskog sokola iz Osijeka, društvo Složna kubura iz Pregrade, te 6 konjskih zaprega i jahači iz Bizovca, Ivanovca i Čepina.
Lijepo i sunčano vrijeme izmamilo je na seoske šorove i olimpijski stadion i staro i mlado, no, za razliku od netom završene Olimpijade u Pekingu, malo slavonsko selo Brođanci sa svojih 680 žitelja, bilo je ovih dana prenapučeno, a odgovorni tvrde da je bilo više od 10 tisuća posjetitelja iz čitave Hrvatske i susjednih zemalja..
OLIMPIJSKI PLAMEN: Sve je počelo budnicom u 6 sati, kada je puhački orkestar DVD Brođanci prošetao seoskim sokacima, a već su u 8:30 gosti i voditelji ekipa imali prijam kod predsjednika Općine Bizovac u Domu mladeži u Brođancima. Rijeka sudionika krenula je glavnim šorom do olimpijskog stadiona točno u 9 sati, a nakon toga uslijedilo je svečano otvorenje, prigodni govori i predstavljanje Monografije 35 godina olimpijade u Brođancima, a onda je olimpijski plamen zapalio Robert Seligman, najbolji slavonski gimnastičar i virtouz na konju s hvataljkama. Društvo mu je pravio Mato Tijardović, u Hrvatskoj i svijetu poznati kipar, jer uz 36. olimpijadu ide kao prateća manifestacija i 35. likovna kolonija u Brođancima. I još zlatovez, a snaša Romana Žužić iz Bizovca pohvalila se da je tu već desetak godina s prelijepim zlatovezom s cvjetnim i inim motivima Slavonije.
Natjecanje je pratio veliki broj posjetitelja, a najveće je zanimanje i ove godine bilo za potezanje konopa, čiji sudionici imaju i nekoliko tona zajedno, a zlato je ponovno pripalo ekipi konopaša iz Darde. Čula, banga, tokač, nožičanje, ringlanje, kozana, vranići, trke sa šinjama i trke na štulama, samo su neke od natjecateljskih disciplina, a sve to zajedno činilo je ugodno provedenu nedjelju na čistom zraku uz navijanje, pjesmu i igru, veselje do kasnih noćnih sati i obilje jela i pića. Trebala bi barem kartica novinskog teksta da se nabroje svi pobjednici i osvajači odličja ovogodišnje olimpijade, no, navest ćemo da je tijekom dosadašnjih godina najuspješnija seniorska momčad iz Podravskih Sesveta s ukupno 63 zlatna odličja, od seniorki najbolje su natjecateljke iz Josipovca i Mekiša sa po 22 zlata, dok su pioniri iz Vuke uzeli 42 zlatna odličja.
BROJNI GIBARČANI: »Ekipa Zavičajne udruge Gibarčana zavrijedila je najveći pljesak kod najavljivanja, jer najavljeni su kao Hrvati iz Vojvodine. Gibarčani to uistinu i jesu, a u Brođancima su zaredom 11. puta, od 1997. godine. Sjećam se kada je obilježena 25. obljetnica i otvoren Olimpijski dom u Brođancima i primljeno priznanje od Juana Antonija Samarancha, predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta. Bilo je to veliko priznanje entuzijastima iz malog Slavonskog sela, koji su se zainatili da ne padnu u zaborav stare pastirske igre naših djedova i pradjedova. I ove su godine Gibarčani prijavili 30-ak natjecatelja u desetak disciplina, ali Gibarčana je bilo najmanje 70-80 i već godinama su među najbrojnijim ekipama u Brođancima, ali o svom ruhu i kruhu, a ne na teret organizatora. Naime, Gibarčani već godinama organiziraju izlet u Brođance za sve zainteresirane, da nešto vide i budu viđeni, da se natječu i razonode, a po potrebi i pobijede, no to im nije imperativ«, rekao nam je Nata Barišić, dopredsjednik Zavičajne udruge Gibarčana. »Važno je sudjelovati«, izrekao je još davnih dana Pierre de Couberten, koji se spominje kao tvorac programa olimpijskih igara, rasporeda natjecanja i teksta zakletve.
Slavko  Žebić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika