Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Uređuje: Dražen Prćić
 
Atletika
Srebrna Blanka
 
Skokom od 205 cm, hrvatska skakačica u vis Blanka Vlašić osvojila je srebrnu medalju na Olimpijadi u Pekingu. Samo jedan kiks, upravo na spomenutoj visini koju je njezina protivnica Thia Helebaut preskočila iz prvog pokušaja, nepravedno joj je »uzeo« zlatnu medalju koja joj je po svim prikazanim skokovima i rezultatima tijekom cijele godine, posve zasluženo pripadala.
 
Olimpijada
Najviše medalja za EU
 
Kao samostalna država, najviše zlatnih medalja osvojila je Kina (51 – ukupno 100), dok je SAD na drugom mjestu (36 – 110), ali s obzirom da je Europska Unija zajednica zemalja, u takvom rasporedu ona zauzima apsolutno prvo mjesto s 87 zlatnih medalja – ukupno 280). Na Olimpijadi u Pekingu nastupio je rekordan broj zemalja, čak 204. Ukupno se 10.500 sportaša natjecalo u 28 sportova i 302 sportske discipline. Natjecanja su se održavala u 7 kineskih gradova na 31 borilištu, uz pomoć 70.000 volontera i 210.000 profesionalaca, zahvaljujući čijem angažmanu su Igre apsolutno uspjele. Sljedeći domaćin Olimpijskih igara je London 2012. godine.
 
Vaterpolo
Mađarska prva, Srbija treća
 
Po treći put uzastopno na olimpijskom vaterpolskom turniru najbolja je bila reprezentacija Mađarske (pobijedila u finalu SAD 14-10), dok je u borbi za broncu Srbija bila bolja od Crne Gore 6-4. Hrvatska je porazom od Španjolske 9-11, osvojila šesto mjesto.
 
 
ITF Futures Subotica
Naslov za Balazsa
 
Mađarski tenisač i prvi nositelj Attila Balazs pobjednik je ITF Futuresa Subotica koji je za nagradni fond od 10.000$ igran na terenima TK Spartak u Dudovoj šumi. U finalnom susretu slavio je protiv drugog nositelja turnira, Talijana Grassia, 6-4, 6-3 i osvojio pobjednički ček, kao i pokal namijenjen najboljem tenisaču turnira.
 
Hrvatska
Pet medalja
 
Hrvatski olimpijci osvojili su ukupno pet odličja na netom završenim Olimpijskim igrama i tako ponovili uspjeh iz Atene 2004. godine. U ukupnom poretku osvajača medalja Hrvatska je s 2 srebrne (Blanka Vlašić (vis) i Filip Ude (gimnastika)) i 3 brončane (Snježana Pejčić (streljaštvo), Martina Zubčić i Sandra Šarić (tae kwon do)  zauzela 57. mjesto. 
Srbija je na OI u Pekingu osvojila tri medalje: Milorad Čavić (srebro, plivanje), Novak Đoković (bronca, tenis) i muška vaterpolska reprezentacija (bronca).
 
Rukomet
Bez medalje
 
Porazima u polufinalu od Francuske (23-25), te u borbi za treće mjesto protiv Španjolske (29-35), rukometna reprezentacija Hrvatske nije uspjela obraniti naslov iz Atene 2004. godine, niti uzeti medalju na OI u Pekingu.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika