Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Alkoholizam (III. dio)

Dugotrajni ili kronični alkoholizam je progresivna, potencijalno smrtonosna bolest koja se odlikuje neprestanom žudnjom za alkoholom, povećanom tolerancijom na njega, tjelesnom ovisnošću o njemu te gubitkom kontrole nad njegovom potrošnjom. Tjelesna ovisnost o alkoholu može ali i ne mora biti očigledna drugima. Tako dok se neki kronični alkoholičari jako napiju te to postane očigledno svima u njegovoj okolini, drugi se pak dovoljno izvježbaju i odaju dojam da izlaze na kraj sa svakodnevnim poslovima na gotovo normalan način. U prethodna dva broja upoznali smo se sa alkoholizmom kao bolesti ovisnosti i pijanstvom koji predstavlja njegov akutni oblik. U ovom broju ćemo nešto više reći o bolestima koje alkoholizam nosi sa sobom i posljedicama njegove dugotrajne i neumjerene uporabe. Suvišno je još jednom naglasiti kako posljedice alkoholizma nisu samo tjelesne nego nekada i mnogo teže i to duševne, društvene, socijalne, ekonomske i druge. 
Alkoholizam dovodi do niza tjelesnih tegoba, uključujući hipoglikemiju, bubrežna oboljenja, oštećenje mozga i srca, proširenje krvnih žila u koži, kronični gastritis i upalu pankreasa (gušterače). Alkoholizam može također dovesti do impotencije kod muškaraca, oštećenja fetusa kod trudnice te povećane opasnosti od raka grla, jednjaka, želuca, pankreasa. Budući da se alkoholičari rijetko primjereno, zdravo i redovito hrane, vjerojatno je da će imati manjak nekih hranjivih tvari. Osobe koje puno piju u pravilu imaju oštećenu funkciju jetre, a od 5 slučajeva kod najmanje jednog se javlja ciroza.  Krenimo redom...
CIROZA JETRE: Kako se alkohol prerađuje u jetri, ona je najizloženija oštećenjima, a štete mogu biti nepopravljive. Tako kod alkoholičara u ranim fazama pijenja najčešće dolazi do razvoja »masne jetre«  kada su stanice jetre ispunjene nenormalnim masnim tkivom što povećava jetru. Sledeći stupanj oboljenja jetre je »alkoholni hepatitis«  kada stanice jetre natiču, upale se i odumiru te samim tim funkcija jetre počinje drastično opadati. Krajnji stadijum bolesti jetre kod alkoholičara je ciroza jetre kada se na mjestima propalih stanica stvara nekorisno ožiljkasto tkivo koje ometa protok krvi kroz jetru. Tada jetra otkazuje, a posljedice toga su najčešće fatalne. Bolesna jetra ne može pretvarati prikupljeni glikogen u glukozu i tako smanjuje sadržaj glukoze šećera u krvi, pa dolazi do hipoglikemije i posledično do malaksalosti, čestih nesvjestica i nestabilnosti pri hodu. Također, oštećena jetra nedovoljno čisti krvotok i nedovoljno uklanja lijekove, alkohol i mrtve crvene krvne stanice, ne može proizvoditi žuč (za probavu masti), protrombin (za zagrušanje krvi i sprečavanje modrica) i albumin (za održavanje zdravih stanica) te tako nastaju krvarenja, otoci nogu, trbuha i na kraju smrt. Alkohol u jetri onemogućuje proizvodnju enzima uključenih u probavu, pa organizam teže iskorišćava masnoće i bjelančevine, a otežana je i apsorpcija A, D, E i K vitamina. Smanjena proizvodnja enzima uzrokuje i proljev.
RAZARANJE MOZGA: Čak i umjereno uzimanje alkohola djeluje na spoznajne sposobnosti, dok velike količine onemogućuju opskrbu mozga kisikom, što je mogući uzrok »zacrnjenja« ili alkoholne amnezije tijekom pijanstva. Tako stanice mozga propadaju, mozak se razara i umno propadanje alkoholičara, u kojem su udružene upale živaca, polineuritis i vrlo izražena slaboumnost (demencija). Simptomi tog stanja su amnezija, gubitak kratkotrajnog pamćenja, dezorijentiranost, halucinacije, dvoslike, gubitak kontrole mišića. Može nastati i agresivnost, antisocijalno ponašanje, depresija i tjeskoba. Alkohol i depresija izrazito su povezani. Mnogi depresivni ljudi mogu postati alkoholičari jer neraspoloženje i tjeskobu pokušavaju »izliječiti alkoholom«. Pritom, mnogo toga u životu alkoholičara djeluje na povećanje depresije i lošeg raspoloženja, pa se stvara zatvoreni krug iz kojeg je teško pobjeći. Osim ovoga često je kod alkoholičara izražena i alkoholna ljubomora ili alkoholna paranoja i alkoholna halucinoza u kojoj bolesnik pri punoj svijesti čuje glasove koji ga obično grubo prekorijevaju zbog načina života i ponašanja. Alkoholna mahnitost ili delirium tremens bolest je koja obično nastaje poslije prekomjernog pijenja i prestanka pijenja – nemir, tjeskoba, noćni strah, znojenje, proljevi, drhtanje ruku, prvi su znaci. Nakon njih pojavljuju se vidne halucinacije, uz vrlo izraženu podložnost utjecajima drugih, a bolesniku se često i priviđaju događaji iz svakodnevnice. Nakon nekoliko dana zapada u dubok san iz kojeg se budi čiste svijesti i bez sjećanja na bunilo. Delirij je često izazvan nekom tjelesnom bolešću, posebice upalom ili ozljedom, te općom iscrpljenošću. Delirium tremens opasno je stanje i bolesnika treba svakako liječiti u bolnici
OD MUČNINE DO ČIRA: Goleme količine alkohola mogu dovesti do upala u ustima i ždrijelu, te želucu, pa čak i izazvati rak u tim dijelovima probavnog sustava, posebice kod alkoholičara koji puše. Posljedice alkoholizma mogu biti žgaravice, mučnina, gastritis i čir. Želudac kroničnog alkoholičara gubi sposobnost primjerenog pomicanja hrane i izbacuje je u dvanaesnik, tako da dio ostaje u želucu. Zbog toga je probava loša, a često je i povraćanje. Alkohol, također, može izazvati upalu i probleme u crijevima.
ALKOHOL I ŽENE: Kod žena su učinci pijenja alkohola pogubniji nego kod muškaraca. Uz druge zdravstvene probleme, uključuju i poremećaje menstrualnog ciklusa i nestanak seksualne želje, čak i sterilitet. I kod muškaraca mogu izazvati isti problem, kao i impotenciju o kojoj smo već govorili. Žene koje piju tijekom trudnoće riskiraju zdravlje nerođenog djeteta. Alkohol prolazi kroz posteljicu i u krvi djeteta isti je postotak alkohola kao i u krvi majke. Djeca čije majke često ili mnogo piju tijekom trudnoće mogu imati ozbiljne poremećaje. Kod djece nastaju niska porođajna težina, tjelesne deformacije, srčane mane, deformacije zglobova i udova, te mentalna retardacija. Alkoholizam pojačava i mogućnost spontanog pobačaja, te mrtvorođenog djeteta.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika