Arhiv tekstova Arhiv tekstova

O imenima i prezimenima

Prvo pravopisno pravilo koje smo usvojili zasigurno je ono da se imena, prezimena i nadimci ljudi pišu velikim početnim slovom. S tim pravilom nemamo problema, ali treba li napisati prvo ime ili prezime, o tome bi se dalo ponešto napisati. U Hrvatskom školskom pravopisu čiji su autori Babić, Ham, Moguš pronalazimo pravilo: »Prvo se piše ime, a onda prezime.«  Stoga ćemo reći: Autori Hrvatskoga školskoga pravopisa su Stjepan Babić, Sanda Ham i Milan Moguš.
Ponekad je, zbog abecednoga reda, potrebno prvo navesti prezime. Tada pravilo kaže: »Ako pišemo prvo prezime, a potom ime (zbog abecednoga reda ili drugog razloga), poslije prezimena stavljamo zarez:  Gaj, Ljudevit; Mažuranić, Antun...« Zarez pišemo kako bismo upozorili na ovakav neuobičajeni redoslijed riječi. 
Pravilno je muška prezimena, dvostruka imena ili nadimke pisati bez spojnice, na primjer:  Andrija Kačić Miošić, Ivan Goran Kovačić, Marin Držić Vidra, dok se ženska dvostruka prezimena povezuju spojnicom:  Vesna Škare-Ožbolt, Ivana Brlić-Mažuranić.
Uobičajeno je da se muška imena bilježe inicijalima, a ženska se ispisuju u cijelosti: D. Tadijanović, I. Sanader, ali: Vesna Parun, Jadranka Kosor.
Imena, prezimena i nadimci su po vrsti riječi imenice, a imenice su promjenjive riječi.  No, ipak ne sklanjamo sve dijelove. Pravilo kaže da se svi dijelovi kojima se imenuju muške osobe sklanjaju. Stoga treba reći:
- Imala sam čast upoznati Dragutina Tadijanovića.
- Ovo je godina Marina Držića Vidre.
- Djelo Andrije Kačića Miošića »Razgovor ugodni naroda slovinskoga« napisano je u osamnaestom stoljeću.
Kada je riječ o ženskim imenima i prezimenima  pravilo je nešto drukčije, naime, ženska se imena sklanjaju, a prezimena ostaju u nominativu. Na primjer:
- Pročitala sam zbirku pjesama »Zore i vihori« poznate hrvatske pjesnikinje Vesne Parun.
- Prema knjizi Ivane Brlić-Mažuranić snimljen je animirani film. 
Iznimku od ovoga pravila čine prezimena koja završavaju na – a, ona se sklanjaju kao imenice ženskoga roda koje završavaju na –a. 
Na primjer: 
- O nastupu Tereze Kesovije pisale su sve novine.
Za pisanje ovoga savjetnika ideju mi je dao župnik koji svake nedjelje kaže rečenicu sličnu ovoj:
- Sveta je misa služena za pokojne: Josip Glavaš, Ana Ivić i Ivan Banić.
Umjesto:
- Sveta je misa služena za pokojne: Josipa Glavaša, Anu Ivić i Ivana Banića.
Kako se ovo pravilo često krši, upamtite da se muška imena i prezimena sklanjaju, a kod ženskih se sklanja samo ime. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika