Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Novi svezak »Klasja naših ravni« 
 
Novi svezak »Klasja naših ravni«, dvobroj 7.-8., 2008. donosi ulomke iz romana Vladimira Bošnjaka i Ivana Balenovića, prozu Mladena Šimića, Milivoja Prćića, Dražena Prćića i Dejana Ušumovića, radove Nace Zelića, Andrije Kopilovića, Nevenke Nekić, Đure Vidmarovića, Đure Frankovića, Alojzija Stantića, Matije Evetovića, Olge Šram i dr.
 
Likovnjaci na koloniji u Breškama
 
Josipa Križanović i Rudolf Sedlar, članovi Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice, sudjelovat će na Međunarodnoj likovnoj koloniji »Breške 2008.«, koja se od 31. kolovoza do 6. rujna održava u istoimenom selu na vrhu Majevice. To je već peto sudjelovanje »likovnjaka« na ovoj prestižnoj bosansko-hercegovačkoj koloniji. Kolonija će ove godine okupiti slikare iz – BiH, Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Srbije. Organizator je HKD »Napredak« iz Tuzle.
 
Zatvorene 59. dubrovačke ljetne igre 
 
Spuštanjem festivalske zastave Libertas s Orlandova stupa ispred crkve sv. Vlaha u ponedjeljak zatvorene su 59. dubrovačke ljetne igre, piše Hina. Tijekom 47 festivalskih dana – od 10. srpnja do 25. kolovoza –  u programu je sudjelovalo više od dvije tisuće umjetnika iz 30 zemalja, a izvedena su 84 programa - 39 dramskih, 27 glazbenih, sedam folklornih, tri operna i osam popratnih na ukupno 16 scenskih prostora  – 39 dramskih, 27 glazbenih, sedam folklornih, tri operna i osam popratnih. 
Ovogodišnje Dubrovačke ljetne igre i njihove programe vidjelo je oko 60 tisuća posjetitelja. Posljednjega dana na terasi tvrđave Revelin nastupio je ansambl »Kremerata Baltica«, a na Boškovićevoj poljani prikazan je Držićev »Skup« u režiji Ivice Kunčevića. 
Dubrovačke ljetne igre reprezentativan su međunarodni glazbeni, scenski i plesni festival, koji se održava u gradu stoljetnoga civilizacijskog naslijeđa. Bogat kulturno-umjetnički program izvodi se u jedinstvenom ambijentu zatvorenih i otvorenih scenskih prostora renesansno-baroknoga Dubrovnika.
Dubrovačke ljetne igre utemeljene su 1950., a od 1956. godine učlanjene su u Europsku udrugu festivala (EFA – European Festivals Association). 
 
Preminuo Juraj Novosel 
 
U subotu, 23. kolovoza, u Tuzli u 78. godini života preminuo je Juraj Novosel, istaknuti profesor, kulturni djelatnik, dugogodišnji urednik »Hrvatskog glasnika« i tajnik HKD »Napredak« u Tuzli.
Rođen je 1930. u Banščici, Gornja Stubica. U Zagrebu je završio Klasičnu gimnaziju i Filozofski fakultet. Od 1959. godine radio je na Tehnološkom fakultetu i na Univerzitetu u Tuzli do umirovljenja 1993. 
Radio je na obnavljanju rada hrvatskih društava: HKD »Napretka«, Hrvatskoga doma, HŠD »Zrinski«. 
Od obnove rada HKD »Napredak« u Tuzli bio je jedna od glavnih karika i duša ove podružnice, a svojim društvenim angažmanom zadužio je ne samo Društvo već i cijelu Tuzlu.  
Za svoj dugogodišnji rad dobio je brojna priznanja i nagrade.
 
 
Predstavljanje knjige »Rémenyiszikrák« Mirka Kopunovića
 
U petak, 29. kolovoza, u Vinskom dvoru na Hajdukovu bit će predstavljena knjiga pjesama »Rémenyiszikrák« Mirka Kopunovića. Riječ je o mađarskom prijevodu njegovog pjesničkog prvijenca »U iskrama nade«, objavljenog prošle godine. O knjizi će govoriti prevoditelj Matija Molcer i književnik Tomislav Žigmanov. Medijator je novinar Đorđe Dragojlović. U okviru predstavljanja bit će priređena i izložba kipara Mihálya Soósa. Početak je u 17 sati.
 
 
Književna večer Vojislava Sekelja
 u Subotici
 
Književna večer Vojislava Sekelja održat će se u idući petak, 5. rujna, u Domu DSHV-a (Beogradski put 31) u Subotici. O djelu ovog subotičkog pjesnika i pisca govorit će Tomislav Žigmanov, Zlatko Romić i Mirko Kopunović. Početak je u 19 sati. Organizator književne večeri je Hrvatski ženski forum »Cro-Femina«.
 
Predstavljanje knjige 
»Buket za staru damu...«
 
U okviru obilježavanja Dana grada, večeras (petak, 29. kolovoza) u Velikoj vijećnici Gradske kuće bit će održana Tribina o europskoj prošlosti i budućnosti grada Subotice i predstavljanje knjige »Buket za staru damu...«. Sudjeluju: Teofil Pančić, Mirko Grlica, Mario Liguori i Zora Ćujić. Moderator je Vesela Laloš. Organizator tribine je Udruga za zaštitu i razvitak okruženja i graditeljskog naslijeđa »Protego« iz Subotice. Početak je u 19 sati.  
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika