Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Završila špica turističke sezone na Jadranu

Kilometarske automobilske kolone, koje su se prošlog vikenda protezale od Jadrana prema unutrašnjosti Hrvatske, označile su kraj ovogodišnje turističke špice i početak posezone, a to je prigoda kada se počinju zbrajati i prvi rezultati. Najnoviji podatci Hrvatske turističke zajednice o broju dolazaka i ostvarenih noćenja za prvih sedam mjeseci ove godine zvuče zadovoljavajuće i u skladu s predviđanjima. Tako nam službena statistika govori kako je hrvatski Jadran u prvih sedam mjeseci ove godine posjetilo 5,9 milijuna turista, što je povećanje od 2 posto u odnosu na prošlu godinu te istovremeno porast broja noćenja od 5 posto. Takvim su povećanjima najviše doprinijeli strani turisti kojih je bilo 4,75 milijuna, ili 2 posto više, a ostvarili su 27,1 milijun noćenja, što je 6 posto više nego lani. 
Za razliku od stranih turista u ljepotama Jadrana je u istom razdoblju ove godine uživalo  788,6 tisuća domaćih turista, 2 posto više nego lani, ali je u noćenjima ostvaren pad od 1 posto – zabilježeno je 3,5 milijuna noćenja.
NAJBOLJI TURISTIČKI POS-JET: Promatrano po jadranskim regijama najbolji turistički posjet, odnosno porast dolazaka, bilježi Dalmacija. Tako je na području četiri dalmatinske županije zabilježen porast u dolascima od 1 posto, te 3 posto porast u noćenjima. Pri tom su poraste dolazaka i noćenja u prosjeku od 2 do 9 posto zabilježile Splitsko-dalmatinska te Šibensko-kninska županija, dok su Zadarska i Dubrovačko-neretvanska imale nešto manje dolazaka i noćenja, u prosjeku od 1 do 3 posto. U Istri je u prvih sedam ovogodišnjih mjeseci boravilo po 1 posto manje turista, ali su ostvarili najznačajnije poraste noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine, za 10 posto.
No, pogledamo li strukturu dolazaka turista prema zemljama, dolazimo do saznanja da se s hrvatskom turizmu najvažnijih i najvećih tržišta uglavnom bilježe minusi, koji se nadoknađuju s novih i zanimljivih tržišta kojih je sve više, ali koja su prilično nestabilna i na čijim se projekcijama teško može graditi dugoročna politika. Za primjer ćemo u obzir uzeti samo podatke o broju dolazaka, koji nisu presudni, ali su dovoljno indikativni i na temelju kojih se može vidjeti da je u Hrvatsku u prvih sedam mjeseci, u odnosu na lanjsko razdoblje, došlo 6 posto manje Talijana, 5 posto manje Čeha, 4 posto manje Austrijanaca, 5 posto manje Francuza i 4 posto manje Mađara. Riječ je o tržištima koja su Hrvatskoj tradicionalno najbitnija, s kojih se godinama ostvaruju najveći prihodi. Ove je godine i Nijemaca došlo 1 posto manje, no oni su ostvarili 6 posto više noćenja, što je ipak značajnija brojka za hotelijere, jer o njoj ovisi prihod, u konačnici i dobit koja se od turizma ostvari, a ona je ove godine premašila 7 milijardi eura. Od novih tržišta najznačajnije je rusko, s kojeg je ove godine stiglo 93 tisuće turista, gotovo dvostruko više, dok je zabilježen i veliki povratak Poljaka na Jadran, 31 posto više od prošle godine. Nizozemci su također nastavili s povratkom i dvoznamenkastim porastom, brojka od 193 tisuće je za 13 posto veća nego lani, a Slovaci su dospjeli na deseto mjesto inozemnih emitivnih tržišta. Zanimljiva su i tržišta Skandinavije. Šveđana je stiglo 93 tisuće, 8 posto više nego lani, slično je i s Norvežanima i Dancima, a lijepo je i vidjeti brojku od 68 tisuća Španjolaca, koji su posjetili Hrvatsku ove godine.
POSEZONA: Premda je vrhunac turističke sezone iza nas vrijeme za godišnje odmore na Jadranu ni izbliza nije završilo. Najbolje to znaju oni koji se za odmor odlučuju u rujnu, jer su cijene noćenja u hotelima niže od 20 do 40 posto nego u udarnim terminima krajem srpnja i početkom kolovoza, a i temperatura mora zadržava se iznad ugodnih 20 stupnjeva. 
Tako, ako ste primjerice odlučili posjetiti Istru početkom rujna ove godine, u porečkom hotelu »Laguna Molindrio« noćenje u dvokrevetnoj sobi s pogledom na more i balkonom iznosi 355 kuna po osobi za polupansion, a u razdoblju srpanj-kolovoz isti pansion iznosio je 555 kuna. U hotelu »Dražice« na Krku u špici sezone cijena dvokrevetne sobe iznosila je 550 kuna, a u posezoni isti aranžman plaća se svega 360 kuna. Identična situacija je duž cijele jadranske obale, pa čak i u dubrovačkim hotelima, iako u Dubrovniku sezona zapravo nikad ne prestaje, pa je tako dubrovački hotel »Excelsior« u prvom tjednu rujna već gotovo popunjen. 
Pokraj ovih značajno nižih cijena u posezoni, izbjegnutih velikih gužvi i još uvijek toplom moru, i meteorolozi u svojim prognozama najavljuju topli rujan bez većih pogoršanja vremena, što dodatno treba ohrabriti sve one koji se tek spremaju na ljetovanje.
Zlatko Žužić
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika