Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pojedinac stvara zajedništvo

Deveta po redu Čikerijada održana je 27. kolovoza na Čikeriji, malom mjestu između Subotice i Tavankuta. Ove godine po prvi put susret su organizirali mladi, točnije »Zbor mladih katolika«. 
Ovaj »Zbor« sačinjava desetak mladih aktivnih katolika, koji su ove godine uz pomoć prijatelja i sponzora uspjeli organizirati »Čikerijadu 2008«. 
Da se podsjetimo, prva »Čikerijada« održana je 2000. godine i zamišljena je kao mali susret, a okupila je 110 mladih, sljedećih godina broj je rastao sve do 250 mladih. Iako je zamišljeno da se na Čikeriju ide biciklima, što je i ostvareno, to nije bit, niti glavna misao vodilja. Na ovome susretu glavno je zajedništvo. Mladi su odlučili da to ne bude samo običan sportski dan, nego dan  prožet molitvom, sv. misom, zajedništvom, pjesmom i stvaranjem novog prijateljstva. 
Kako je i planirano, i ove godine većina je krenula biciklima ispred župe Isusova Uskrsnuća u Subotici, dok su iz okolnih mjesta mladi dolazili i osobnim vozilima. Kao i prijašnjih godina tema susreta je bila »Baš je dobro što smo ovdje«. Istoimena pjesma je i himna ovoga susreta, a ove godine mladi su osmislili i koreografiju na ovu pjesmu, te su na susretu svi zajedno učili korake, pjevali i plesali. Kao i dosadašnjih godina održana je i sv. misa koju je ove godine predvodio katedralni kapelan vlč. Predrag Alilović, koji je rekao kako je važno da mladi imaju ovakve susret, jer  im je potrebno isključiti se iz svakidašnjice i na ovakvim mjestima produbiti svoja prijateljstva, a i tu su svi oni kojima je Bog na prvom mjestu u životu. 
Jedan od organizatora David Anišić, rekao je kako na ovogodišnjem susretu ima novih događanja »Jedna od novina jest skupna igra, koju smo mi nazvali slagalicom. Naime, na taj način smo napravili plakat ovogodišnjeg susreta i to tako da su mladi u skupinama tražili dijelove slagalice, koji su bili skriveni, i svi smo svoj dio zalijepili i na taj način dobili sliku ovogodišnjeg susreta. Bit ovoga jest da shvatimo kako je svaki pojedinac bitan na ovome svijetu i u našem zajedništvu.« 
Domaćini ovogodišnje Čikerijade su, kao i prijašnjih godina bili Kata i Stipan Petrekanić čiji se salaš nalazi kod čikerijskog križa, gdje je i održan skup. Ove godine okupilo se oko stotinjak mladih  koji su svojim prisustvom potvrdili želju za ovakvim susretima. 
Ž. Vukov
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika