Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bajski kanal – savršen odmor

Biser Podunavlja, jedan od najčistijih kanala u Europi svakako je Bajski kanal. On se proteže od Baje u Mađarskoj, pokraj Bačkog Brega i Koluta sve do Bezdana gdje se ulijeva u Veliki bački kanal. Obale su mu obrasle trskom, dok priobalni dio krase žuti i bijeli lokvanji koji su pogodno sklonište mnogim ribljim vrstama. Na drugoj obali Bajskog kanala prostire se hrastova šuma Karapandža sve do  Dunava.
ODMOR ZA TIJELO I DUH: Provesti ljetni dan na Bajskom kanalu doista je savršen odmor za tijelo i dušu. Čak ni dosadni komarci ne predstavljaju problem u ovoj prelijepoj oazi mira. Dovoljno je sjesti na obalu, zabaciti udicu i prepustiti se šumu lišća, pjevu ptica čiji cvrkuti odjekuju po golemoj Karapandži  i toplim zrakama sunca. Ulov ribe će u ovo doba godine sigurno biti bogat, jer ove vode obiluju mnogim ribljim vrstama. A za one koji nisu ljubitelji pecanja pravo osvježenje bit će kupanje ili vožnja čamcem.  Sreli smo rijetke kupače na oronuloj plaži izgrađenoj 1984. godine. Kupači se žale kako se svake godine obećava renoviranje plaže, ali od ljeta do ljeta sva obećanja padaju u vodu (kao i beton s armaturom na plažu). Na plaži je stoga malo kupača, više ih se kupa iz čamaca  i drvenih prilaza koje su sami napravili. 
U ranim jutarnjim i večernjim satima možete vidjeti mnoge  ribiče koji pecaju s obiju strana obale i nećete čuti da se žale na ulov. Voda posebno obiluje ribljim vrstama kao što su amur, tolstolobik, som, štuka, šaran, babuška, terpan i druge. Najbolje ide babuška, kako kažu ribiči iz Bačkog Brega, ali i terpan. U zoni koja dijeli kanal s Mađarskom, ribiči uz pecanje često proćakulaju sa svojim susjedima iz Herceg Santova, svatko iz svoje države. Način komunikacije je veoma jednostavan, jer i s jedne i s druge strane govore šokačkim dijalektom hrvatskog jezika. Voda dobro nosi glasove, tako da i razgovor teče u miru, bez dovikivanja. Ribiči često moraju upozoravati strance koji ne poznaju ove terene, gdje je vodena granica s Mađarskom, a stranci u neznanju nerijetko odlaze u susjednu nam državu bez putovnice. Zahvaljujući upozorenjima ribiča, još nikada nije došlo do incidenta. U pograničnoj zoni ne smije svatko pecati, već samo oni koji su ispunili posebne uvjete da dobiju zonsku dozvolu.
Na Bajskom kanalu nerijetko svoj  balet izvode labudovi, uz čiji graciozni ples kao da čujete glazbu Petra Iljiča Čajkovskog. Labudovi  pripadaju obližnjem ZOO vrtu »Miki«  u Kolutu, čiji je vlasnik Milan Mirić.
MAJMUNI NA KANALU: Ako se ovih dana nađete na Bajskom kanalu, nemojte se iznenaditi ako pokraj labudova ugledate i majmune. Da, da, dobro ste pročitali, iako Bajski kanal nije na Brijunima. Naime, tri majmuna rase pata zamorci su pobjegli iz ZOO vrta »Miki« u Kolutu. Jednoga je vlasnik uspio  uhvatiti, a druga dva su i dalje na slobodi u okolici Koluta i Bačkog Brega. Ali ne bojte se. Ove slatke životinjice nisu opasne, samo su nepovjerljive prema ljudima i boje ih se.
Obala Bajskog kanala je sa strane prema selima okružena šumom  Adica i nasipom koji je podignut poslije poplave 1956. godine. Iza nasipa se nalaze vikendice, koje se rado posjećuju u ljetnom razdoblju. Ovdje nije razvijena infrastruktura, vikendice su bez struje, ceste neasfaltirane, a vikendaši se opskrbljuju vodom iz bunara. Po mnogima je i bolje da struja ne stigne, jer bi to moglo pridonijeti većim problemima: nečistoći, buci i remećenju prirodnog mira. Oni koji su vlasnici vikendica uz Bajski kanal a žive u gradovima u našoj zemlji i inozemstvu, kažu kako više vole doći na Bajski kanal nego na more, jer se ovakav mir rijetko pronalazi.
Z. Gorjanac
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika