Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Prvi sastanak »Urbanih Šokaca« 
 
SOMBOR – U prostorijama HKUD-a »Vladimir Nazor« ponedjeljak 25. kolovoza, održan je sastanak Udruge građana »Urbani Šokci«. Teme dnevnog reda bile su – registracija udruge, izbor predsjednika i dopredsjednika, izbor počasnih članova, a govorilo se i o organizaciji književne večeri, koja će se održati 27. rujna.
Udruga građana »Urbani Šokci«  nije mogla otpočeti s radom prije registracije, odnosno usvajanja statuta od strane državnih institucija – što je nedavno prihvaćeno. Za predsjednicu udruge je jednoglasnim glasovanjem izabrana Marija Šeremešić, a za dopredsjednika Petar Pašić iz Bačkog Monoštora. Za počasne članove su odabrani predsjednica »Šokačke grane« iz Osijeka Vera Erl i Pavle Periškić. Na ovoj sjednici je predstavljen logo i pečat udruge, a predsjednica je, između ostalog, govorila i o dosadašnjim putovanjima predstavnika udruge.  Usvojena je i cijena godišnje članarine, dok se najviše govorilo o organiziranju književne večeri, koja će se u sklopu manifestacije »Tragovi Šokaca od Gradovrha do Bača« održati 27. rujna.
Udruga »Urbani Šokci“ okuplja sve ljubitelje ikavice, hrvatskog književnog jezika, hrvatske kulture i tradicije. 
 Z. G.
 
Biciklističke staze 
za rasterećenje prometa
 
SOMBOR – Najbolje i najzastupljenije prijevozno sredstvo u Somboru je bicikl. Međutim, vozačima četverokotača biciklisti svojom nepažnjom često zadaju probleme. Ipak, iz dana u dan somborski promet biva rasterećeniji na obostranu radost biciklista i vozača automobila kao i drugih prijevoznih sredstava. Do kraja godine Sombor će imati mrežu biciklističkih staza dužu od 30 kilometara. Za izgradnju biciklističkih staza iz pokrajinskog proračuna i Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine izdvojit će se više od 50 milijuna dinara, dok je Grad Sombor osigurao 30 milijuna dinara za ugovorene poslove i sufinanciranje projekata Pokrajine.
Somborci su ovog ljeta dobili biciklističku stazu u zelenom pojasu oko Venaca, koja se proteže od benzinske crpke kod hotela, u smjeru glavne Pošte do zgrade »Katja« u ukupnoj dužini od 1354 metra.
U tijeku su radovi na izgradnji staze za bicikliste i šetače, koja će se pružati uz obalu Velikog bačkog kanala, od Željezničkog mosta do »Tromeđe«. Osim biciklističkih i pješačkih staza izgradit će se i parkirališna mjesta za automobile i bicikle, a u izradi je i projekt javne rasvjete koja će biti postavljena uz izgrađenu dionicu.
Također se radi i na produžetku biciklističke staze k Nenadiću u dužini od jednog kilometra, a isprojektirana su još dva kilometra za koja će radovi početi iduće godine. Predstoji i izgradnja biciklističke staze kroz Industrijsku zonu do mosta na Staparskom putu, što će biti prioritet u sljedećem razdoblju. Prošle jeseni su završeni radovi na proširenju biciklističke staze na Apatinskom putu, a krajem prošle godine je otvorena  prva dionica biciklističke staze uz  Dunav kod Bezdana u dužini od  tri kilometra i ona je dio međunarodne biciklističke trase.
Lokalna samouprava je financirala i obilježavanje staze »Panonski put mira« prema Osijeku.
Z. G.
 
Malo kiše uz puno buke
 
SONTA – U subotu 23. kolovoza, u večernjim satima, Sontu je zahvatilo olujno nevrijeme. Jak vjetar nosio je crijepove s krovova, lomio granje drveća, a iz korijena je iščupao i staru lipu u središtu sela. Oboreno drvo je uklonjeno, vidljivi su samo ostaci u vidu panja s donjim dijelom stabla. Na veliku žalost mnogobrojnih sonćanskih poljodjelaca, nevrijeme nije bilo praćeno i neophodnom količinom oborina. Iako je u okolnim mjestima padala obilna kiša, čak više od 50 litara po četvornom metru, u Sonti je zabilježeno svega 5 litara vodenog taloga po četvornom metru.
                                                                                                                         I. Andrašić
 
Ljetni trening na otoku 
 
PAG – Zahvaljujući Zlatku Pospišu talentirani subotički stolnotenisači Luka i Marko Gabrić, u društvu svoga oca Nebojše, vrijedno su trenirali tijekom ljeta na tradicionalnom stolnotenisačkom kampu na otoku Pagu. U stručnom radu i treningu sudjelovali su najbolji hrvatski mlađi igrači te skupina Nijemaca, koja je jedno vrijeme bila u posjetu. Kroz kamp je prošlo stotinjak djece s kojima su radili renomirani hrvatski treneri: Milan Štencel, Mario Amidžić (trenutačno trener japanske reprezentacije i Ivan Vidolin. Uz vrijedan i marljiv svakodnevni rad, sklopljena su brojna nova prijateljstva, a suradnja će biti i dalje nastavljena.
D. P. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika