Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Do konca godine 100 odluka

Na Dan grada, 1. rujna, u Gradskoj kući bit će održana svečana sjednica Skupštine Grada, a nakon toga koktel za goste. Međutim, već od ovoga tjedna u tijeku su konzultacije predsjednika Skupštine Grada Jenőa Maglaia sa šefovima vijećničkih skupina, kako bi se izborom novih članova skupštinskih vijeća i povjerenstava, kojih ukupno ima preko 20, do 10. ili najkasnije 20. rujna završilo konstituiranje radnih tijela lokalne samouprave. 
»Od rujna do prosinca imat ćemo ‘žestoku’ kampanju skupštinskih sjednica«, najavio je Jenő Maglai prošloga petka na konferenciji za novinare. »Moramo ukupno oko 100 skupštinskih odluka, dakle sve naše akte, uskladiti s novim zakonom i novim Statutom Grada, a ja sam do sada 16 skupštinskih materijala vratio na doradu, jer su svi ti materijali pripremljeni u prethodnom mandatu, po starom zakonu«. 
Jenő Maglai je objavio i kako je od Službe za inspekcijsko-nadzorne poslove obaviješten da je inspekcijska služba obavila kontrolu 11 izgrađenih objekata na pješčanoj plaži na obali Palića, te kako niti jedan od tih objekata ne posjeduje dozvolu za gradnju, prijavu za početak radova, niti bilo kakve dokumente koji se tiču projektne dokumentacije. Zbog toga je, naglasio je Maglai, inspekcija pokrenula postupak za rušenje tih objekata, a kontrola preostalih 5-6 još nepregledanih objekata može se očekivati ovih dana.
Novi predsjednik Skupštine Grada ponovio je kako Javno poduzeće »Palić-Ludoš« nema ovlaštenja za unajmljivanje javnih površina.
»Vlasnici objekata koji su tamo postavljeni imaju samo ugovore s JP ‘Palić-Ludoš’ i nitko od njih nema nikakvu odluku koja se tiče ovlaštenog povjerenstva za zauzimanje javne površine, te dobar dio njih nije plaćao nikakvu naknadu za korištenje ovih površina«, rekao je Jenei. On smatra kako javne površine može izdavati samo ovlašteno povjerenstvo putem postupka predviđenog gradskim odlukama i zakonom. »Imali smo uspješan razgovor s direktorom JP ‘Palić-Ludaš’ u kojem smo se dogovorili pristupiti rješavanju problema nastalih glede korištenja obalnog pojasa i javnih površina«, dodao je on.
Jenő Maglai je izrazio sumnju i u uvjeravanja kompanije »S&S« da će se najavljena izgradnja tvornice alkohola na Paliću odvijati sukladno zakonu, te je najavio kako će, skupa s gradonačelnikom, inicirati razgovor s predstavnicima te kompanije.
Predsjednik Skupštine Grada osvrnuo se i na nelegalno eksploatiranje pijeska, zbog čega su peticiju potpisivali građani mjesnih zajednica Kelebija, Zorka i Peščara. »Taj se problem mora riješiti stvaranjem pretpostavki za otvaranje rudnika pijeska, jer zbog ovog problema Subotica godišnje gubi više desetina milijuna dinara«.
Z. Perušić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika