Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mica, Lasta i kola spremni za paradu

Rzanje i topot konja čuju se još samo u dvorištu jedne obitelji u Bačkom Bregu. Marko Matin – Babin, premda već sedamdesetogodišnjak, još uvijek je vitalan i jedini je Berežanin koji još uvijek gaji konje. Pokraj svih paorskih poslova, u polju, na njivi, voćnjaku, »zadnjem dvoru«, uvijek nađe vremena za dvije prekrasne kobile u svojoj štali.
Nikada čika Marko nije bio bez konja. Kad je u dvorištu imao tri traktora i veliku mehanizaciju, i po više parova konja krasili su njegovu štalu i služili isključivo u paradne svrhe.
Kroz cijelu godinu čika Marko dobro hrani, njeguje, češlja, potkiva i šeće konje. Kobile moraju uvijek biti spremne za paradu. Kad dođe kakvo slavlje s puno truda i ljubavi od ranog jutra se udara »glanc«  – češagijom se češljaju konji, oštrom četkom se skine višak dlake, kopita se namažu uljem, griva se očešlja i u nju upletu šarene pantljičice ili vunica u više boja.
Naglancani, paradni »sersani« – oglavlja s »kalanćovima«  i »ogledalcima«, a uzde duple – žute. Na to sve paradni navezeni otarci. Pazi se na svaki detalj. Sve se to još popuni ružicama od krepa, šarenim pantljičicama i asparatem. Na cevanice se stave crvene »kamišne«. A tek fijaker! Novi – crni, lakirani. Sic fijakera se prekrije lijepim šokačkim otkanim, vunenim ponjavama. Uvijek se stavi drugi par. Prvi put zelene šokačke, drugi put žute na oskoruše, pa bordovske  na jabučice, a za najsvečanije prilike stavi ubirane ćelime. I kandžija mora biti paradna – nakićena crvenim gombama od vunice. Ima čika Marko i nova žuta drvena paradna kratka kola s pravim drvenim okovanim točkovima. 
MANIFESTACIJE: Na ovogodišnjim »Mikinim danima«  čika Marko se s Micom i Lastom – svojim dvjema žeravim kobilama pojavio u punom sjaju. Bio je atrakcija i za goste i za domaćine. Vozali su se fijakerom širokim pitomim sokacima, i stari i mladi. Sudjelovao je, kao i svake godine, i na »Bodrogfestu«  koji je održan u Bačkom  Monoštoru, na »Fijakerijadi«  u Somboru, te na manifestaciji koja se pod nazivom »Trojni susret«  svake godine održava u Bezdanu. 
Puno puta tijekom godine, zadnji tjedan pred svatove, vozi »čauše«  i djevere  u bogato okićenim kolima po selu i tako pozivaju goste na veselje.
Čika Marko je aktivni član Konjičkog kluba »Zapadna Bačka«  u Somboru, te redovito sudjeluje u organiziranju  Konjičkog bala koji se tradicionalno održava u Somboru.
Na ovogodišnjoj »Fijakerijadi«  je dobio pehar, zahvalnicu i zidni sat, a na »Bodrogfestu«  zlatnu statuu konja s posvetom. On je čovjek koji se veseli svakom priznanju i s puno poštovanja prikuplja fotografije za osobnu arhivu, a ponajviše za svoju dušu. 
Svako uprezanje konja za čika Marka je pravi ritual. To je ritual u kome se prepleću rad, znanje, mašta, folklor, tradicija, a iznad svega ljubav i ponos cijele obitelji. Utkana je tu i prošlost i budućnost. Konji su dio njegovoga života – uvijek je tako bilo i bit će, a planovi – kako i sam kaže: »Vidimo se sljedeće godine«.
Tekst i fotografije: 
Marijana Tucakov
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika