Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Počinje nova školska godina

Kombinirani odjeli postaju trend
 
Novi đak prvaš u OŠ »Ivan Milutinović bit će i Luka Prćić, koji će od rujna započeti svoje školovanje, kako su njegovi roditelji odlučili, na hrvatskom jeziku. »Kada smo odlučili Luku upisati u vrtić ‘Marija Petković’, koji je također na hrvatskom jeziku, znali smo kako će, kada za to dođe vrijeme, biti upisan i u školu, točnije odjel na hrvatskom jeziku. Vrtić je prava priprema za kasniji polazak u školu, tu se nauče najosnovnije stvari o svakodnevnom životu i prijateljstvu. Kod nas je slučaj da će Luka najvjerojatnije ići u kombinirani odjel i to nam apsolutno ne smeta. Dapače, to postaje trend svugdje u svijetu, jer je dobar motiv za djecu. Naime, i sama sam kao u;iteljica radila u kombiniranom odjelu i o tome imam samo pozitivna iskustva. To je možda teže za učiteljicu, ali za djecu je lakše, jer mlađi uzrast ima podršku starije djece, a starija djeca se osjećaju sigurnije i trude se biti bolji od mlađe generacije. To je svakako zdrava konkurencija«, rekla je Stanislava Stantić-Prćić. 
 
Bez razlike među djecom
 
Pozitivnim iskustvom starije kćeri Kristine, koja je sada sedmi razred u hrvatskom odjelu u OŠ »Matko Vuković«, Suzana i Zlatko Vojnić Purčar odlučili su i mlađu kćer Valentinu upisati u hrvatski odjel u istoj školi. Samim tim govore kako su zadovoljni načinom rada, no o tome Suzana kaže: »Pružena nam je ponovna mogućnost upisati i mlađu kćer u hrvatski odjel i ne želimo praviti razliku među djecom. Želimo im pružiti iste mogućnosti, no svakako je tome pridonijelo i naše pozitivno iskustvo. Mislim da je u ovim odjelima veća disciplina, djeca su kompaktnija i međusobno povezana u društvenom smislu, ali i vjerski. Skupa su u školi, viđaju se i na vjeronauku, u župi, a i mi, obitelji, međusobno se poznajemo i družimo. Činjenica je i da u hrvatskim odjelima učiteljice i nastavnici više rade s djecom, nekako svi skupa dišu. Pripremaju puno predstava i društveni im je život bogatiji od ostalih. Osim toga svi dobivaju kvalitetne udžbenike s DV-om i sve što im je potrebno za određeni predmet. Jedino što mislim da bi još trebalo, jest više stručnog kadra, to mislim na više razrede i na stručnu pomoć iz Hrvatske«, rekla je Suzana.      
 
Svugdje je potrebno raditi
 
Mirjana Crnković iz Tavankuta, učenica je prvog razreda Gimnazije »Svetozar Marković« u Subotici, općeg smjera na hrvatskom jeziku. Po završetku osmog razreda u Osnovnoj školi »Matija Gubec« u Tavankutu, Mirjana se dvoumila u izboru srednje škole i to između Ekonomske škole i Gimnazije, no, kako je sama rekla, njezinoj je odluci puno pridonijela prijateljica koja je učenica drugog razreda u Gimnaziji, također na hrvatskom jeziku. »Prijateljica mi je puno pričala o tome kako je njima dobro u školi, kako je zadovoljna i da im je bolje nego u drugim odjelima. Pohađala sam u osnovnoj školi predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u petom, šestom i sedmom razredu, mlađa sestra Marina ide u sedmi razred na hrvatskom jeziku, a i najmlađa sestra Kristina je u vrtiću, također na hrvatskom i mislim da ni meni neće biti problem govoriti i učiti hrvatski. Svugdje treba raditi, pa će tako biti i ovdje«, rekla je Mirjana. Ona se priprema za prvi dan škole, nada se novim prijateljima i dobroj suradnji s profesorima.       
 
Potvrditi svoje opredjeljenje
 
Roditelji Slavica i Franjo Skenderović već imaju iskustvo upisa i samog školovanja djece na hrvatskom jeziku. Ove godine će samo još jednom potvrditi svoje opredjeljenje, jer od svojih četvero djece sada imaju dva prvaša. Najstarija kćerka Anamarija upisana je u Gimnaziju »Svetozar Marković«, opći smjer na hrvatskom jeziku, dok će najmlađi sin Luka od 1. rujna krenuti u prvi razred osnovne škole »Matko Vuković«. Petar je učenik sedmog, a Katarina petog razreda također na hrvatskom jeziku u OŠ »Matko Vuković«. »O ponovnom upisu u hrvatske odjele u našoj obitelji nije bilo dvojbe, to je bilo sasvim normalno, kao što mislim i da bi trebalo biti u mnogim našim obiteljima. Mislim da je bespotrebno govoriti kako smo zadovoljni načinom rada i općenito programom koji se radi s djecom, jer samim tim što smo i drugo dvoje djece upisali u hrvatske odjele potvrđujemo svoje zadovoljstvo. Luka je išao u vrtić ‘Marija Petković’ koji je također na hrvatskom jeziku, a Anamarija je sama izrazila želju upisati gimnaziju na hrvatskom jeziku. Nadamo se kako će se još raditi na boljitku uvjeta i programa koji se tiču hrvatskih odjela«, rekla je Slavica Skenderović. 
 
Veće mogućnosti na općem smjeru
 
Jovana Kovač iz Male Bosne odlučila je upisati Gimnaziju »Svetozar Marković« u Subotici. »Nisam se dvoumila oko odabira koju bih srednju školu upisala, s obzirom da u Gimnaziji imamo mogućnost pohađati nastavu na hrvatskom jeziku i to opći smjer, koji mi se i inače sviđa jer podjednako zastupa predmete s prirodnog i društvenog smjera, odluka je bila laka.  Mislim da je to jako dobro, jer nam pruža više mogućnosti za kasniji studij«, rekla je Jovana. Završila je OŠ »Ivan Milutinović« u Maloj Bosni, gdje je išla u srpski odjel, jer nije postojala mogućnost osnivanja hrvatskog odjela, ali je pohađala sate hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture. Jovana se nada kako neće imati problema oko hrvatskog jezika, te da joj novi predmeti neće predstavljati problem.    
 
Nadam se najboljem 
 
Vladimir Peić Tukuljac iz Tavankuta, pohađat će također Gimnaziju »Svetozar Marković« u Subotici, jer, kako je i sam rekao, misli da će mu to biti dobra odskočna daska za budućnost i kasniji studij. »Svakako sam htio upisati gimnaziju, a u dogovoru s roditeljima, budući da je postojala mogućnost, odlučio sam upisati opći smjer na hrvatskom jeziku. Do sada sam bio odličan učenik i mislim da mi neće biti problem govoriti i slušati predavanja na hrvatskom jeziku, kao i pratiti neke nove predmete. Nemam nekih velikih planova i očekivanja, vidjet ćemo kako će sve ići, nadam se najboljem«, rekao je Vladimir.  
Ž. Vukov
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika