Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Što je odveć – odveć je

U Hrvatskoj riječi broj 286. od 22. kolovoza 2008. godine, objavljen je tekst HNV osniva Fondaciju »Dom Hrvata«. U ovom tekstu  spomenuto je i moje ime na stranici 5. te Vas molim da sukladno Zakonu o informiranju objavite moj odgovor. 
Umjesto da demantiram izjave predsjednice IO HNV-a Slavice Peić, objavljene u prošlom broju Hrvatske riječi, slobodna sam zahvaliti predsjednici jer je potvrdila sve ono što sam ja rekla u svezi s financijama. Naime, ja sam istaknula kako je prilikom usvajanja završnog računa stanje bilo svedeno na nulu, tj. da nije bilo ni viška ni manjka sredstava. To svatko može provjeriti uvidom u završni račun koji se usvaja do polovice ožujka iduće godine. Izrazila sam čuđenje da iznos od 3.000.000,00 dinara nije postojao u ožujku 2008. godine, a odnosi se na 2007., a predsjednica IO HNV-a je sada potvrdila kako je taj iznos postojao još krajem 2007. godine. (»I onda su nam između 20. i 27. prosinca stigla sredstva koja dobivamo mjesečno, plus razlika unatrag za cijelu godinu. Tako nam je pri samom kraju godine stiglo još ukupno 1.500.000 dinara«.) Drugim riječima, sredstva su postojala koncem 2007. godine, ali nisu uknjižena kao prihod u 2007. godini nego su pohranjena »negdje drugdje«, a to je i bila suština moje zamjerke. Vijećnici su usvojili završni račun koji nije ispravan, a sredstva za koja se znalo još u prosincu 2007. godine, javnosti su prezentirana šest mjeseci nakon što su dobivena, a u međuvremenu usvajana su još dva rebalansa na kojima također nije bilo riječi o ovim sredstvima. 
Predsjednica IO HNV-a demantira samu sebe pa se postavlja pitanje – kada ona govori istinu? Naime, predsjednik IO HNV-a u ranijem sazivu i uposlenik HNV-a kome je nezakonito dat otkaz ugovora o radu, Lazo Vojnić Hajduk, smijenjen je prvenstveno zbog toga što je »nezakonito raspolagao sredstvima«. Naravno, ovo nikada nitko nije niti pokušao dokazati, a sada znamo i zašto. Gotovo godinu dana vijećnicima i široj hrvatskoj javnosti plasirana je informacija – da ne samo što je novi saziv IO HNV-a na čelu s aktualnom predsjednicom zatekao prazan račun, nego i silne dugove koji su otplaćivani tijekom 2007. godine. Tako je predsjednica govorila tada, a sada kaže: »Jedan dio tih sredstava je pristigao još 2006.« Možda bi opet netko pomislio kako su sredstva pristigla godinu dana kasnije, da sama predsjednica ne potvrđuje: »Koja je  tada bila namjena utroška tih sredstava od strane tadašnjeg vodstva nije mi poznato, ali je u pitanju investicija koja bi pospješila rad Vijeća«, što jasno govori da su sredstva bila na računu još za vrijeme mandata prethodnog IO HNV-a. Sada već slobodno mogu reći, taj »fatamorgani« manjak koji se gotovo dvije godine pripisivao smijenjenom predsjedniku IO HNV-a, aktualna predsjednica demantira izjavom »da je već 2007. godine zatekla 1.077.000 dinara sredstava na kontu 495.« Mislim da nije potrebno nikakvo znanje iz računovodstva kako bi se shvatilo o čemu je tu zapravo riječ. 
Ali, protivzakonitim radnjama tu nije kraj, jer po tvrdnjama predsjednice saznajemo kako još uvijek »sva sredstva nisu na računu«. Pa gdje su onda sredstva HNV-a? To je pitanje koje sam postavila i u prethodnom tekstu koji je bio povod za reagiranje.  
Zahvalnost na potvrdi mojih prethodnih navoda dugujem i kada su u pitanju sredstva namijenjena za udruge kulture, informiranja i službenu uporabu jezika (predsjednica je u svom intervjuu zaboravila na obrazovanje?!). Naime, ja sam zamjerila što je planirano 0,00 dinara za sve ove djelatnosti, a predsjenica kaže kako je do sada planirano, ali nije »izvršavano« ili »Jednostavno, nema transfera sredstava«, pa onda zašto da planiramo. (S kojeg se konta onda vrši transfer sredstava za manifestaciju?!) Zbilja, opravdanje što nema sredstava za osnovne namjene je to što ni do sada nisu isplaćivana. Moja primjedba je bila »zašto nisu isplaćivana«, a predsjednica je sada odgovorila kako »nije ni predviđeno da mi financiramo KUD-ove, informiranje i obrazovanje«. A gdje to nije predviđeno?! Zakonom? Nije zabranjeno. Aktima HNV-a? Nije zabranjeno. Pa tko to onda nije predvidio? Predsjednica?! Sigurno, jer i sama kaže kako je ranijih godina postojala pomoć, a unazad 3 godine se ne izdvaja ništa za osnovnu djelatnost jer nema Pravilnika. Neka mi nitko ne zamjeri, ali za bezmalo dvije godine moglo bi se bar saznati ne samo da postoji Pravilnik, nego su usvojene i njegove Izmjene i dopune i to, gle čuda, na prijedlog same predsjednice. Tko ne vjeruje neka pogleda zapisnike sjednica HNV-a. 
»Sad ga vidiš, sad ga ne vidiš« Pravilnik ispao je smetnja što sredstva nisu isplaćena za nostrifikaciju diplome uposlenoj osobi. Prema navodima predsjednice ispada da je ona obustavila isplatu tj. nezakonitu odluku IO. Zvuči dobro, ali nije istinito. Upravo je predsjednica bila ta koja je predložila i zalagala se da se odobri ova isplata, a ja sam bila ta koja je upozoravala na nezakonitost ovakve odluke. Tajnik je šutio. Odluka je donesena većinom glasova među kojima je bio i glas predsjednice. 
Demanti sve više zadire u »zonu sumraka«. Zamjerila sam i zamjeram da se uštede postižu tako što se ne sazivaju sjednice Izvršnog odbora, odjela i odbora. Naime, prijedlog odluka koji se upućuje HNV-u ne smije (nije zakonito) potjecati od pojedinaca nego od tijela, a za pojedina stručna pitanja potrebno je i mišljenje mjerodavnog odbora ili odjela. Međutim, isti se ne sazivaju. Nije bitno što je protuzakonito, a nije bitno ni što se tako onemogućava demokratičnost kod odlučivanja (i stručnost!), već je bitno da se uštedi. Možda bi to netko i razumio kad predsjednica ne bi dalje iznosila kako će se odbori sada više sazivati jer se »pripremamo za nove izbore«. Drugim riječima, Odbor za kulturu ne treba razmatrati odluke iz ovog područja, ali se treba spremati za izbore.  
Što se studenata tiče, matematika bi bila jasna, »per capita« oni dobivaju oko 100 eura, da moja zamjerka nije bila da se ne vodi briga o tomu da se stipendiraju deficitarni kadrovi što bi trebao biti jedan od prioriteta ako već stalno ističemo (kao opravdanje za nerad, a ne kao stvarno sagledanu objektivnost) nedostatak kadrova napose kada je nastavnički profil u pitanju. 
Što se tiče »demantija« kako »samo jedna prekinuta sjednica« nije završena, mislim da ne treba nikakav komentar jer vijećnici znaju brojati. Točno je da jedna prekinuta sjednica IO HNV-a nije završena i da je predsjednica zakazala njen nastavak, ali ne sa svim točkama usvojenog dnevnog reda, nego samo s onima za koje je i ona glasovala. Ostale točke za čije razmatranje je glasovala većina (osim predsjednice) nisu stavljene na dnevni red nastavka sjednice. Bit će da se sve radi po nahođenju, pa se vjerojatno tako plaćaju i odvjetnici. Zaboravnost predsjednice demantiraju njena vlastita djela. Naime, sada tvrdi kako je zamoljena od strane Ministarstva po hitnom postupku utvrditi prijedlog raspodjele sredstava, a kada sam ja zbog toga tražila sazivanje sjednice ona ne samo da to nije htjela učiniti nego je to potvrdila i pismenim dopisom te smo gospodin Joza Kolar i ja tražili, sukladno Poslovniku, sazivanje hitne sjednice. 
Zaboravnosti predsjednice pripisat ću i izjavu kako »mi ne možemo isplaćivati ona sredstva koja nisu unaprijed isplanirana«, jer kako onda isplaćuje donacije Cro-mediji, na primjer, tj. kada je to isplanirano?! Prije će biti da se radi o kriteriju »nekome može, a nekome ne može«. Što se tiče sredstava koja su »pozajmljena« šokačkim udrugama za manifestaciju, predsjednica očekuje kako će ona biti »vraćena«, a Povjerenstvo RH za raspodjelu tih sredstava je iznos od 2000 eura isplatilo HNV-u upravo za ovu manifestaciju. Je li to možda razlog što predsjednica, pozivajući se na dopis Generalnog konzulata iz 2006. godine, traži moju smjenu?! Nadam se samo, s obzirom da niti jednim aktom nije regulirana djelatnost »pozajmljivanje sredstava« kada je HNV u pitanju, da se ne bavimo lihvarstvom. S nekim udrugama zbilja ima problema u dostavljanju dokumentacije, ali je također, u kontaktu s udrugama i službama utvrđeno kako je dokumentacija dostavljena, a da se često radilo i o tome da su se pismena zagubila, ali niti jednoj udruzi zbog toga nisu uskraćena sredstva kako tvrdi predsjednica. 
Što se Fondacije tiče, ne bih »trčala prid rudu«, kako bi rekao naš narod, ali me čudi da odgovorni već znaju i gdje će biti zgrada, a Vijeće niti je odluku donijelo, a još manje ovlastilo Izvršni odbor ili predsjednicu da pregovara. Kako onda čaršija zna i čija je kuća u pitanju, a poseluše kažu kako je i vlasnik poznat po čuvenju. No, otom-potom. Iz teksta je jasno kako osnutak fondacije nema puno dodirnih točaka sa zakonom, a ne znam ni kako shvatiti izjavu da će Republika Srbija »jednog dana postaviti pitanje vlasništva«, niti što će nam kuća kada u »praksi Europske Unije ne postoje nacionalna vijeća«. Rekla bih kako mi tu praksu odavno provodimo, još od vremena kada je ovom Vijeću istekao mandat i kao takvo će podići hipotekarni kredit?! A, eto, konačno smo saznali čime će se baviti Zavod za kulturu – bit će donator HNV-a. Što je odveć – odveć je. 
 
Antonija Čota
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika