Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ideja podržana, prijedlog pravno nepotpun

Izvršni odbor Hrvatskog nacionalnog vijeća prihvatio je ideju o osnutku Fondacije »Dom Hrvata«, ali uz obvezu zaduženja Statutarnog odbora Vijeća da za sljedeću sjednicu ponovno pripremi nacrt odluke sukladno iznesenim primjedbama i zakonskim propisima, jedan je od zaključaka 57. redovite sjednice IO HNV-a koja je u subotu  23. kolovoza održana u Subotici. Primjedbe na tekst prijedloga odluke o osnivanju navedene fondacije uputilo je dvoje članova Izvršnog odbora – Antonija Čota i Joza Kolar. Antonija Čota je navela kako fondacija, prema nacrtu prijedloga, ima široko određene ciljeve, a da u Zakonu o fondacijama, zadužbinama i fondovima, piše kako se fondacija osniva za jasno određenu djelatnost. U tom kontekstu, ona je upozorila da u nacrtu kupnja nekretnine nije definirana kao cilj ove fondacije. Joza Kolar je podržao ideju o osnivanju Fondacije »Dom Hrvata«, ali i ocijenio da taj prijedlog nije dobro pripremljen. »Izmjene prijedloga se moraju napraviti da to bude tekst u skladu sa zakonom«, rekao je Kolar. 
Izvršni odbor nije usvojio obavještenje ravnatelja NIU »Hrvatska riječ« od 6. kolovoza 2008. godine, u kojem se osporava legitimnost sindikalne organizacije ove novinsko-izdavačke ustanove i pravna valjanost kolektivnog ugovora kojega su članovi sindikata potpisali s prijašnjom direktoricom Jasminkom Dulić. Istaknuto je kako će Izvršni odbor od Upravnog odbora NIU »Hrvatska riječ« tražiti tumačenje ove odluke direktora. Također, je konstatirano da članovi Izvršnog odbora nisu obaviješteni o mišljenju resorne sindikalne organizacije, a koje je, prema navodima Antonije Čote, u međuvremenu pristiglo u HNV. 
Na sjednici je razmatrana radna verzija platforme za budućnost informiranja na hrvatskom jeziku u Republici Srbiji, te je zaključeno da se za sljedeću sjednicu Izvršnog odbora pripremi njezina konačna verzija, u kojoj će biti uvažene primjedbe svih članova radne skupine koji su angažirani na njezinoj izradi. Izvjestitelj i koordinator radne skupine Mato Groznica naveo je kako u platformi NIU »Hrvatska riječ« i dalje ostaje središnje mjesto iz kojeg će se inicirati sve ideje i projekti iz područja informiranja. Ovaj strateški dokument, kako je naveo Groznica, obuhvaća sve vrste informiranja, a pri pisanju platforme u obzir je uzeta demografska struktura Hrvata, kao i učestalost, razina, te način ostvarivanja prava na informiranje u zajednici. 
Prijedlog Slavice Peić da se ispred HNV-a za člana u Povjerenstvu Generalnog konzulata Republike Hrvatske glede odobravanja financijskih sredstava, namjesto Antonije Čote imenuje članica IO HNV-a Stanislava Stantić-Prćić, povučen je s dnevnog reda. To je učinjeno nakon što je utvrđeno da su odluke o razrješenju prethodnog i imenovanju novog člana izrađene bez valjane pravne osnove. 
Na sjednici je, između ostalog, pokrenuto pitanje da se preispita tko je sve išao na ljetovanje u Selce, budući da je prema navodima Antonije Čote tamo išlo i nekoliko odraslih ljudi koji nisu odgojitelji. Čota i Kolar su također kritizirali kriterij po kojemu su birani predstavnici iz redova hrvatske zajednice koji su bili nazočni na sastanku s ravnateljicom Hrvatske matice iseljenika Danirom Bilić, prigodom njezina nedavnog službenog posjeta Hrvatima u Vojvodini.  
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika