Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Novi izazovi

Novi izazovi
 
Vrijeme godišnjih odmora prolazi, a završen je i veličanstveni sportski događaj – Olimpijada u Pekingu, koja se sada čini kao čarobni tren doživljenih televizijskih prijenosa ovog sportskog spektakla. Sportaše vrlo brzo očekuju nova natjecanja i izazovi, a nas koji nismo sportaši, nakon godišnjih odmora isto tako očekuju novi izazovi na poslovima koje obavljamo. Kažem izazovi, jer upravo oni vode prema mogućem uspješnom ostvarivanju posla koji obavljamo. Izazovi, veći, manji, ili slični – bila to predstojeća berba kukuruza ili pisanje novinarskih tekstova. Rukave treba zasukati kako bi se nakon završene berbe njiva na jesen mogla orati, a rukave treba zasukati i kako bi se tjedne novine pojavljivale svakog petka na kioscima. 
Na sjednici Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća prihvaćena je ideja o osnutku Fondacije »Dom Hrvata«. Slijedi priprema nacrta odluke o osnutku ove zaklade, a ako vijećnici usvoje ovu inicijativu, hrvatske institucije, kao što su HNV, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, a možda i NIU »Hrvatska riječ«, imale bi svoj krov nad glavom. Glede ove inicijative počele su polemike, kao uostalom i glede drugih inicijativa u prošlim vremenima, kada se željelo stvoriti nešto novo u našoj hrvatskoj zajednici. Takve polemike, a u susret dijalogu, trebaju se voditi u okviru institucija koje su mjerodavne za rješavanje određene problematike, kako bi se ostvarili konkretni rezultati. Stara je istina da vrijeme liječi rane, a važno je da se nakon poteškoća krene dobrim smjerom i da se u kontinuitetu postiže napredak. Malim koracima, ali koracima koji vode naprijed. Siguran sam da i nije tako teško nadvladati situacije u kojima često znamo činiti »korak naprijed, dva koraka nazad«.
Uvjeren sam da je siguran put do prosperiteta zemalja i naroda, pa tako i naše manjinske zajednice, put koji ide stazom obrazovanja i kulture, a evo i jedan mali segment – anketa o slušanosti emisije na hrvatskom jeziku »Zvuci bačke ravnice«, koju donosimo u ovome broju tjednika, pokazuje koliko je slušateljima te emisije važno posvećivanje pažnje svom jeziku i poznavanju vlastite povijesti i kulture. Nova školska godina je na pragu, nećemo sada do Japana, ali u smislu važnosti obrazovanja i kulture, sigurno nije slučajno da je Japan među prvim zemljama uveo obvezno srednjoškolsko obrazovanje.
Od života ne treba imati tremu, a treba gledati ispred sebe i gledati što ostavljamo za sobom. Kada nas netko upita: »Kako si?«, ako ne želimo odgovoriti stereotipno, onim – »Nije loše«, onda se moramo potruditi da doista budemo dobro. Baš tako. Dobro. 
Z. S.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika