Arhiv tekstova Arhiv tekstova

tambure u rukama, Mika u sjećanjima

U nedjelju, 17 kolovoza, u Bačkom Bregu su, pod logom projekta »Tragovi Šokaca od Gradovrha do Bača 1688.-2008.« održani »XI. Mikini dani 2008.«, festival tambure kojega je utemeljilo Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo »Silvije Strahimir Kranjčević« u znak sjećanja na nadaleko poznatoga samoukoga pučkoga glazbenika Miku Ivoševa Kuzmu. Bački Breg je pitomo višenacionalno selo s oko 1380 žitelja, u kojemu Hrvati tvore 53-postotnu većinu. Smješten je na krajnjem sjeverozapadu Vojvodine, u neposrednoj blizini graničnoga prijelaza sa susjednom Mađarskom. Staro naselje oduvijek se nalazilo na podunavskom putu, a riječ Bereg staroslavenskoga je podrijetla i znači obala, pa je selo po tome i dobilo ime. Prvi pisani podaci o naselju s ovim imenom datiraju iz 1319. godine, a dolaskom Turaka selo je opustjelo. Tijekom velikih srednjovjekovnih migracija u opustjelo selo su 1620. godine doseljeni žitelji iz Klisa kod Splita, a njihovi potomci nazivaju se Šokci. 
RASADNIK GLAZBENIKA: Bački Breg je oduvijek bio rasadnik dobrih tamburaša, gajdaša i harmonikaša, a najveći među njima bio je samouki violinist Mika Ivošev, koji je, poput sviju Berežana, imao svoj nadimak – Kuzma. Ovaj velikan pučke glazbe rođen je 1901. godine u Beregu, u nadničarskoj obitelji koja je posjedovala svega jedno jutro zemlje. U vrijeme nadničarenja cijele obitelji na salašu kod izvjesnoga Švabe Ešlike, Mika se intenzivno družio s jednim ruskim zarobljenikom, od kojega je naučio svirati violinu, a kako je bio nadaren i za jezike, brzo je naučio i ruski. Radeći na salašu naučio je i njemački, a u školi mađarski. U svojoj dvadesetoj godini okupio je skupinu glazbenika i osnovao »Mikino šokačko društvo«, koje je vodio sve do prerane smrti od posljedica upale pluća, 6. listopada 1959. godine. Berežani mu se odužuju ovom vrijednom manifestacijom. 
FESTIVAL: Ovogodišnji festival, jedanaesti po redu, okupio je 10 tamburaških sastava iz Bačke i Slavonije, deset skupina koje su pokazale kako zvuci tambura na ovim prostorima imaju ne samo bogatu sadašnjost, nego i sigurnu budućnost. Rame uz rame svirali su pripadnici generacija »od 7 do 77«. U uvodnom dijelu manifestacije članovi tamburaškog sastava KPZH »Šokadija« iz Sonte i zajedničkog zbora udruga kulture šokačkoga Podunavlja izveli su himnu ovih institucija i gorespomenutoga projekta, pjesmu »Šokadija« autorice Božane Vidaković. Brojni uzvanici, sudionici i publika himnu su pozdravili stojeći. Nakon himne, ista je skupina izvela i kratki splet šokačkih plesova i bećaraca. Poslije uvodnoga dijela nazočne je pozdravio predsjednik HKPD-a Stipan Katačić, a manifestaciju je otvorila konzulica Generalnog konzulata Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg. Biranim riječima pozdravila je sve nazočne, a u nastavku obraćanja nadahnuto je govorila o prošlosti i sadašnjosti Šokaca Hrvata na ovim prostorima. »Nadam se da na ovim prostorima imate svoju budućnost, a nadam se da ćete i u budućnosti ostati ovakvi kakvi ste danas, da ćete i u budućnosti ostati grana hrvatskoga stabla kojom će se matica zauvijek dičiti. Proglašavam Mikine dane otvorenima!«, rekla je na koncu obraćanja gospođa Alajbeg. 
TAMBURAŠI: Kako i priliči, svirku su započeli domaćini, »Bereški tamburaši«. Poslije domaćina na pozornici smo redom vidjeli tamburaški sastav HKUD-a »Ljutovo«, tamburaški orkestar i mušku pjevačku skupinu »Lovor« iz Trnjana iz Republike Hrvatske, tamburaški sastav HUK »Lajčo Budanović« iz Male Bosne, tamburaški orkestar »Tandora« iz Sonte, tamburaški orkestar osječke udruge »Šokačka grana« i tamburaške orkestre »Đuvegije«, »Još ovu noć« i »Zlatni zvuci« iz Sombora. Program su tečno vodile članice »Kranjčevića« Ivana Dekić i Jelena Katačić. U sklopu manifestacije održano je i natjecanje u kuhanju ribljeg paprikaša. 
NAJBOLJI KOTLIĆ: Iz sedamnaest natjecateljskih kotlića širili su se božanstveni mirisi, a žiri kojega su tvorili konzulica Ljerka Alajbeg, predstojnik ureda HMI Vukovar Silvio Jergović i predsjednik Zajednice bačkih Hrvata u Hrvatskoj Zdenko Bundić imao je doista tešku zadaću. Na koncu, o prvom i drugom mjestu odlučivale su nijanse. Po odluci žirija pobijedio je Marko Gorjanac, koji je za nagradu dobio sliku Cecilije Miler, a drugo mjesto osvojio je Markov veliki prijatelj i rival Marin Tucakov. Prijatelji su se zajednički veselili, a zajednički su i dali izjave. »Kuhanjem se ne bavim profesionalno, ja to ovako, za svoju dušu. Tako sam se prijavio i za natjecanje i eto, posrećilo mi se«, skromno kaže Gorjanac. »Od svojih 50 godina života, ovim se poslom bavim tridesetak. Značajnijih natjecateljskih uspjeha nisam imao, no meni je bitnija ova zabava od bilo koje nagrade«, dodaje Marin Tucakov. Ovakvim načinom izbora pobjednika bili su zatečeni, ali i oduševljeni i natjecatelji i članovi žirija. »Ugodno sam iznenađena, ovo mi je bilo prvi put da sam predsjednica žirija za izbor naj kotlića, odnosno najboljega fiš-paprikaša. Jako volim i dobro poznajem morsku ribu, uostalom imam dalmatinske korijene, a boravkom na ovim prostorima upoznajem i slasti rječne. Ne samo kuhanje, nego i cijela ova manifestacija pokazali su visok stupanj ozbiljnosti organizatora, kao i veliko htijenje i koordiniran rad Šokaca na očuvanju bogate tradicije«, kaže za Hrvatsku riječ konzulica Ljerka Alajbeg. Od pozvanih, manifestaciji su nazočili predstavnica Generalnog konzulata RH u Subotici konzulica gerant Ljerka Alajbeg, predstavnik HNV-a dr. Josip Ivanović, zamjenica pokrajinskog tajnika za upravu, propise i nacionalne manjine Antonija Čota, predstojnik vukovarskoga ureda HMI Silvio Jergović, predsjednik Zajednice bačkih Hrvata u Hrvatskoj Zdenko Bundić, predsjednica organizacijskog odbora projekta »Tragovi Šokaca od Gradovrha do Bača 1688.-2008.« Stanka Čoban, predsjednik DSHV-a Petar Kuntić, predsjednik DZH Đorđe Čović, šef MK Bački Breg Marija Benić, predsjednik Savjeta MZ Milan Surla, te predstavnici brojnih institucija kulture: KUD-a »Nikola Šubić Zrinski« Ivo Zelić, UG »Šokačka Grana« iz Osijeka, KUD-a »Lovor« Trnjani Dragan Dražić, KUD-a »Petefi Šandor« Bezdan Arpad Šereš, KUDH-a »Bodrog« iz Bačkog Monoštora, HKUD-a »Vladimir Nazor« Šima Raič, UG Urbani Šokci iz Sombora Ružica Jelić, KPZH »Šokadija« iz Sonte prof. Zvonko Tadijan, HKUPD »Mostonga« Bač Stjepan Čoban, HKUPD »Dukat« Vajska Pavle Pejčić, HKUPD »Matoš« Plavna Siniša Bartulov, HUK »Lajčo Budanović« Mala Bosna Blaženka Merković, HBKUD »Lemeš« Svetozar Miletić Marija Bagi i predstavnici HKUD-a »Ljutovo«. Manifestaciju su podržali: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Generalni konzulat RH Subotica, Pokrajinsko tajništvo za propise, upravu i nacionalne manjine, Općina Sombor, HNV, JP »Vojvodinašume« Sombor i Ribarnica »Alov« Sombor, vlasništvo Željka Đanića.    g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika