Arhiv tekstova Arhiv tekstova

HNV osniva Fondaciju »Dom Hrvata«

Na posljednjoj sjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća, koja je održana krajem srpnja, vijećnici su, među ostalim, usvojili izmjene i dopune proračuna HNV-a za ovu godinu. Najveća stavka u tom proračunu, točnije 5.261.557 dinara, namijenjeno je kupnji »nekretnine«. U razgovoru za HR predsjednica Izvršnog odbora HNV-a Slavica Peić otkriva kako će navedena sredstva biti usmjerena za osnutak Fondacije »Dom Hrvata«, čije bi se sjedište trebalo nalaziti na jednoj od adresa u užem centru Subotice, prikladnoj za najvažniju hrvatsku instituciju u Srbiji. Inače, odluka o osnutku Fondacije naći će se na dnevnom redu sutrašnje sjednice Izvršnog odbora HNV-a. Kako se navodi u obrazloženju predložene odluke, Fondacija se osniva u cilju prikupljanja sredstava za financiranje rada, projekata i vršenja nadležnosti Vijeća i ustanova čiji je osnivač Vijeće. 
 
Kako je došlo do ideje o osnutku Fondacije »Dom Hrvata«, za čije bi sjedište trebala biti kupljena nekretnina?
Kao što vidite, HNV radi u oskudnim uvjetima. Imamo problem s arhiviranjem dokumentacije. Zatim, imamo problem oko održavanja sastanaka sa strankama, jer predsjednik HNV-a i IO HNV-a koriste isti ured. Ispod sjedišta Vijeća imamo kavanu, ljeti bar na otvorenom, što je neprikladno za najviše tijelo jedne nacionalne manjine. Druga stvar je da za ove prostorije plaćamo zakupninu u protuvrijednosti od oko 300 eura mjesečno HKC »Bunjevačko kolo«. Ako održavamo sjednice Vijeća, za iznajmljivanje dvorane plaćamo dodatnih 100 eura u dinarskoj protuvrijednosti, ako zimi grijemo tu dvoranu to se doplaćuje  još dodatnih 100 eura, i to su značajni iznosi.
S LHB bankom, koja nas prati, dogovorili smo se da, ukoliko nam zatreba, od njih dobijemo  hipotekarni kredit s odloženim početkom otplate od 6 mjeseci, te da umjesto da plaćamo zakupninu, otplaćujemo nekretninu koju kupimo, a  koja bi bila vlasništvo Fondacije »Dom Hrvata«. To je najjednostvniji način da HNV trajno riješi pitanje svojeg smještaja, jer smo od svih nacionalnih vijeća na teritoriju Subotice u najnepovoljnijem položaju po pitanju smještaja.
Izvršni odbor je pripremio prijedlog odluke o osnutku Fondacije i ako prijedlog bude usvojen bit će poslan na razmatranje na sjednicu Vijeća. 
Prvi korak je bio da se rebalansom planiraju sredstva za veću investiciju. Druga stvar koja nam se nametnula, s obzirom na kratko vrijeme jer je sada vrlo povoljna situacija s obzirom na stagnaciju eura, je da se ta sredstva što prije usmjere tamo gdje su namijenjena. I druga nacionalna vijeća su to riješila kroz osnutak fondacije, tako recimo MNV ima tri fondacije. U osnivanju fondacije mogu sudjelovati i druge pravne i fizičke osobe, donatori i svi koji žele pomoći zajednici. U tom slučaju ta nekretnina više nije vlasništvo HNV-a, jer jednoga dana Republika Srbija može postaviti pitanje vlasništva, ukoliko HNV prestane postojati. To neće biti ni danas ni sutra, ali u praksi Europske Unije ne postoje nacionalna vijeća kao takva, budući da su ljudske i lične slobode maksimalno razvijene. Ali i dalje će postojati potreba za mjestom gdje će hrvatska zajednica obavljati sve one aktivnosti koje su sada u ingerenciji HNV-a.  »Dom Hrvata« bi imao trajniju namjenu, ostao bi pokoljenjima iza nas, a postojanje Fondacije bi se moglo iskoristiti radi privlačenja sredstava putem raznih natječaja u Republici Srbiji, Republici Hrvatskoj i EU. Kupnja nekretnine će biti transparentna, a stručna služba Grada Subotice će voditi cijeli taj postupak.
Kako su se sredstva od 5,2 milijuna dinara akumulirala? 
Ta sredstva nisu sva na računu, ali riječ je o sredstvima koja su planirana već godinama. Tako smo već 2007. zatekli 1.077.000 dinara sredstava na kontu 495 za tzv. odložene prihode i primljene donacije. 
Jedan dio tih sredstava je pristigao još 2006. iz donacija Republike Hrvatske. Koja je  tada bila namjena utroška tih sredstava od strane tadašnjeg vodstva nije mi poznato, ali je u pitanju investicija koja bi pospješila rad Vijeća. 
U međuvremenu je formirana »Cro-Media«, koja u vrijeme prijavljivanja na natječaj pokrajinskog tajništva nije imala svoj račun, pa smo s dotičnim tajništvom dogovorili da se naš račun privremeno iskoristi za njihova sredstva, pa da im ona kasnije budu prebačena. Tako se na našem računu zateklo još 500.000 dinara za ovoj projekt. I onda su nam između 20. i 27. prosinca stigla sredstva koja dobivamo mjesečno, plus razlika unatrag za cijelu godinu, jer smo tijekom 2007. dobivali umanjena sredstava za otprilike 20 posto. Tako nam je pri samom kraju godine stiglo još ukupno 1.500.000 dinara. Tako je došlo do tih 3 milijuna dinara. Odmah početkom 2008. vraćamo sredstva »Cro-Medii«, i ostala sredstava ostaju nama na računu, računajući ako dođe do povećanja prihoda za ovu godinu, a došlo je do povećanja prihoda koje Vijeće ostvaruje iz proračuna Republike Srbije. Smatrali smo kako dodatnom uštedom i sredstvima koja su nam se našla na računu do kraja godine možemo osigurati iznos od nešto preko 5 milijuna dinara za kupovinu nekretnine. Ukoliko okolnosti budu pozitivne u smislu uključivanja i drugih donatora, možda nam kredit kod banke neće niti biti potreban da bismo zaokružili ovu investiciju.
 
Planira li se pomoć Republike Hrvatske u realizaciji ovog projekta?
Republici Hrvatskoj smo se obraćali više puta. Ali kada su počela ulaganja oko gimnazije, dobili smo odgovor da oni nisu voljni ulagati u nekretnine u Srbiji. Ne znam hoće li RH biti spremna ulagati u »Dom Hrvata« i na koji način.
 
Kolika su sredstva potrebna za cjelokupnu realizaciju projekta Fondacije?
Oko 8 milijuna dinara. U Fondaciji mogu sudjelovati, i kasnije se priključivati i druge pravne ali i fizičke osobe, te postoji jedno razmišljanje kako bi i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata također mogao tu imati svoje prostorije i sudjelovati kao donator. Spominjala se i NIU »Hrvatska riječ«. 
Mi bismo se potom kao Fondacija »kačili« na sve natječaje i intenzivno radili na opremanju objekta Doma, ali ne samo to, već bismo kao fondacija radili i na pomoći studentima, udrugama kulture... U HNV-u uvijek postoji opasnost kod kriterija kome dati sredstva, s obzirom da kriteriji zapravo ne postoje. Naravno, kod iznimnih situacija HNV sukladno svojim ovlaštenjima »uskače«, ali je to uvijek bolna tema, jer ne želimo nikoga oštetiti niti kod udruga stvoriti dojam da je netko favoriziran. Kuratorij Fondacije bi imao devet članova i radio bi na praćenju svih natječaja. Statut Fondacije donosi  kuratorij, koji  će  donijeti i pravilnik u kojem će biti jasno definirani kriteriji po kojim će biti obavljana raspodjela sredstava. Mi kao nacionalno vijeće takav pravilnik nemamo jer to jednostavno nije predviđeno za nacionalna vijeća. Ona nisu ta koja financiraju ni udruge, niti pojedince.
 
Kako komentirate zamjerke članice IO HNV-a Antonije Čota po pitanju izmjena i dopuna proračuna HNV-a za 2008 godinu, a koje su iznesene i u njezinom tekstu u prošlom broju »Hrvatske riječi«? 
Što se tiče tri milijuna dinara kojih nije bilo prilikom usvajanja završnog računa za 2007. godinu, to sam već objasnila. Sljedeća stvar je 0,00 sredstava izdvojenih za udruge kulture, informiranje i službenu uporabu jezika. Ako pogledate planove rada, vidite planirane iznose, a  izvršenja su nula sredstava. Jednostavno, nema transfera sredstava. Nije ni predviđeno da mi financiramo KUD-ove, informiranje i obrazovanje, već je ranijih godina postojao  transfer sredstava preko HNV-a. S obzirom da unazad 3 godine takvog transfera nije ni bilo, ne želimo više stavljati fiktivne cifre na papir već u program stavljamo samo ono što se  doista planira i izvrši. 
Što se tiče primjedbe u svezi s 900.000 dinara sredstava za troškove održavanja sjednica, za prvu polovicu godine izvršenje je bilo 400.000 dinara, onda i za drugu mora biti isto. A računam da će biti više sjednica vijeća, odbora i odjela jer se pripremamo za nove izbore. Tamo gdje se moglo tamo se štedjelo. Primjerice, reprezentacija za 2008. je planirana 600.000 dinara, a izvršeno je 210.000 dinara.
Zamjera nam se i da je za stimulaciju mladim talentima iz kulture, obrazovanja i informiranja izdvojeno »sramnih« 120.000 dinara, a za pomoć studentima »sramnih« 200.000 dinara. Iz prethodnog IO smo naslijedili stipendiranje četiri studenta. Jedan je završio, te sada imamo tri studenta i mi redovito plaćamo njihove stipendije. Budući da smo im za prvi dio godine isplatili stipendije, ovo su sada sredstva za drugi dio godine. To je onoliko koliko su njihove stipendije. 
Nadalje se kaže kako je više sredstava izdvojeno za tzv. specijalizirane usluge »pod kojima se kriju honorari odvjetnicima za izgubljene sporove!« S punom odgovornošću tvrdim da mi ni jednog odvjetnika nismo platili, takvi računi nisu plaćeni. Specijalizirane usluge su usluge knjigovodstvenog birao, usluga spremačice, usluga održavanja računalnog sustava. 
Što se tiče isplate nostrifikacija diploma prijateljima ili rođacima, to isto nije točno. Nije isplaćena nijedna nostrifikacija diplome, mada je na sjednici IO HNV-a na slučaju jednog profesora bila donesena odluka da se isplati nostrificiranje diplome. Međutim, opet se vraćamo na problem o kojem smo govorili na početku, zbog nedostatka pravilnika po kojima bi se udruge i pojedinci financirali, do isplate nostrifikacije nije došlo. 
Što se tiče navoda da se  započete sjednice nikada ne završavaju, radi se samo o jednoj sjednici u kojoj je završen onaj dio koji je bio hitan i bitan, a to je bila raspodjela sredstava Ministarstva kulture Republike Srbije. Taj je natječaj raspisan u ožujku i oni iz Ministarstva krajem svibnja sjetili su se da su zaboravili materijal negdje u ladici i da počinju godišnji odmori i onda nam rekli: e sad brzo napravite raspodjelu sredstava. Ta sjednica je zakazana, ta točka je obrađena i sredstva su određena. Inače, do dana današnjega sredstva nisu prebačena. 
Za izmjenu i dopunu proračuna HNV-a za 2008, 19 vijećnika je glasovalo za, pet je bilo suzdržanih, a nitko nije glasovao protiv. Dvoje nije uopće glasovalo. I ako njima nije jasan proračun, onda ja nemam što objašnjavati.
Također, nama se spočitavalo kako HNV ima sredstva na računu i ne želi platiti sredstva za održavanje manifestacije »Tragovi Šokaca«. Mi ne možemo isplaćivati ona sredstva koja nisu unaprijed isplanirana, pogotovo ako se radi o tako velikim iznosima. Drugo, iako to ne možemo raditi, onaj dio manifestacije koji nije mogao proći a da prethodno nešto nije plaćeno, mi smo »premostili« praveći ugovor s tom udrugom, da će onoga momenta kada ta sredstva pristignu ona nama biti vraćena. Ono što se moralo, to je i ostvareno. Mislim da je članica IO zadužena za kulturu prije no što je izišla u javnost s potpuno pogrešnim podacima bila dužna izravno se obavijestiti, kako ne bi dovodila u zabludu čitateljstvo i širu zajednicu. Kao predsjednica IO HNV-a, od članice zadužene za kulturu očekivala sam mnogo više zalaganja i kako se kasnilo s dobivanjem sredstava namijenjenih održavanju manifestacije »Tragovi Šokaca« intezivnije sam se uključila u kontakte s Pokrajinskim tajništvom za propise, upravu i nacionalne manjine, objasnivši im kako je time u pitanje dovedena naša najveća manifestacija u ovoj godini. Oni su nam potom dali veći dio tih sredstava i do posljednjeg dinara je sada sve regulirano, čak i ono što će se dešavati u listopadu. Osim ovih sredstava osigurana su sredstva za obuku udruga u svezi s pisanjem projekata za natječaje i ta sredstva će biti prebačena početkom rujna mjeseca. 
 
Kada će ta obuka biti održana?
Plan nam je u rujnu održati seminar za predstavnike udruga kulture, jer je broj udruga koje sudjeluju na natječajima »prepolovljen« u odnosu na prošlu godinu. Tu se nešto mora uraditi jer udruge ne mogu biti naslonjene na nas u smislu da ih mi financijski podržavamo. To ne znači da im nećemo pomoći, napisati projekt umjesto njih, ali ne možemo mi planirati njihove manifestacije. A manifestacije se ponekad, budući da nisu dobro koordinirane, međusobno prepliću, te se moraju bolje isplanirati jer će se time postići veće sudjelovanje ne samo dužnosnika nego i članova šire hrvatske zajednice. Od velike je važnosti da nam udruge šalju svoje planove i projekte, da nas kontinuirano i blagovremeno obavještavaju o aktualnim problemima, kako bi se problemi rješavali prije i sa što manje nepotrebnog stresa. Primjedba na rad udruga od strane ustanova koje su raspisale natječaje jest da udruge uopće ili blagovremeno ne šalju dokumentaciju o utrošku tih sredstava što ima za posljedicu da im se u sljedećoj godini ne dodjeljuju novčana sredstva. I tako se stalno vrtimo u krug. Taj se krug mora prekinuti, a uposlenici Ureda HNV-a, svi dužnosnici, nadam se i buduća Fonadacija »Dom Hrvata« i ubuduće će služiti našim sunarodnjacima u ostvarivanju njihovih prava u obrazovanju, kulturi, informiranju i službenoj uporabi jezika. Po svemu sudeći čeka nas »vruća« jesen, puno aktivnosti te pozivamo sve dužnosnike, udruge, pojedince koji žele dati svoj doprinos  u radu i međusobnom komuniciranju, da podrže ove napore ne samo radi nas samih, nego prije svega radi budućih generacija.                               g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika