Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vruća jesen?

Vruća jesen?
 
Vrelo ljeto je polako na izmaku, a predsjednica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća najavljuje nam »vruću jesen« s puno aktivnosti za dužnosnike, udruge i pojedince u hrvatskoj zajednici. Već i sutrašnja sjednica Izvršnog odbora obilovat će »vrućim« temama, a ako prijedlozi »prođu« uskoro će se naći i pred vijećnicima.  
Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća naći će se prijedlog odluke o osnutku Fondacije »Dom Hrvata« za čije bi sjedište, prema planu, trebala biti kupljena i nekretnina u Subotici, raspravljat će se i o Platformi za budućnost informiranja na hrvatskom jeziku u Republici Srbiji, a na dnevnom redu bit će i  HKC »Bunjevačko kolo« i financiranje »Dužijance« kao i druge teme.
Predsjednica IO HNV-a, govoreći o aktualnim temama, prije svega o onoj najznačajnijoj a to je prijedlog za osnivanje Fondacije i kupovinu nekretnine, istaknula je kako bi na taj način bilo trajno riješeno pitanje sjedišta HNV-a, zatim Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata  a možda i NIU »Hrvatska riječ«. Prema prijedlogu Fondacija bi se osnovala po ugledu na druga nacionalna vijeća i imala bi za cilj prikupljanje sredstava za financiranje rada, projekata i vršenja nadležnosti Vijeća i ustanova čije je Vijeće osnivač. No, samo osnivanje Fondacije i kupovina nekretnine financiralo bi se iz proračuna HNV-a, donacija ili kredita, a vijećnici su na neki način već dali »zeleno svjetlo« ovome prijedlogu usvajanjem izmjena i dopuna proračuna gdje je najveća stavka upravo namijenjena kupovini nekretnine u iznosu od preko pet milijuna dinara.  
Ovo nije prva inicijativa za kupovinu i opremanje jedne reprezentativne nekretnine za potrebe institucija hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Dosadašnje inicijative nisu bile uspješne, a kako će se ova završiti odlučivat će vijećnici vrlo brzo. 
J. D.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika