Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Izvrsni dojmovi

Osamnaestogodišnja Porečanka Tereza Mrdeža (1990.), na Palić Open je stigla s pozivnicom organizatora i jedina je hrvatska tenisačica koja igra na ovom 50.000 USD vrijednom profesionalnom ženskom turniru, najvećem takvoga ranga na prostorima subotičke općine. Neposredno prije svečanoga otvorenja, iskoristili smo priliku za kraći razgovor o njezinim prvim dojmovima o Paliću, te kraćem rezimeu dosadašnje sportske karijere i planovima za nastavak ovogodišnje sezone.
U ovakvim prigodama prvo pitanje se jednostavno nameće samo po sebi. Kakvi su Vaši prvi dojmovi glede sredine u kojoj ćete igrati Challenger vrijedan 50.000 $?
Nikada nisam bila ovdje i već na prvi »pogled« dojmovi su zbilja izvrsni, počevši od sjajne organizacije turnira i sportskih potencijala koji se pružaju sudionicama turnira. Jednom riječju sve je savršeno samo treba još dobro odigrati...
Palić Open je po svom nagradnom fondu do sada najveći ženski profesionalni turnir ikada organiziran na ovim prostorima, ali Vi ste već nastupali i na većim turnirima.
Prošla sam kvalifikacije na turniru od 75.000 $, plasirala se u glavni ždrijeb, ali izgubila u prvom kolu, no sve su to, kao i Palić Open, turniri važni za stjecanje potrebnog profesionalnog iskustva i priprema za ulazak u veliki tenis. Treba svladati i tremu, naviknuti se na jake mečeve.
Koje biste rezultate izdvojili kao najvažnije tijekom juniorske karijere koju po godinama već završavate?
Osvojila sam dosta juniorskih ITF turnira, najbolji plasman mi je bio negdje oko 30. mjesta svjetske ranking ljestvice i kada sam trebala igrati Roland Garros i Wimbledon dogodila mi se neugodna ozljeda zgloba lijeve ruke i morala sam na operaciju. Poslije toga nisam mogla redovito trenirati cijelu godinu dana i to me je prilično vratilo unazad. Ali, uspjela sam se vratiti ove godine, i to dosta uspješno, no tenis je takav sport i ne smije se pretjerano razmišljati o prošlosti, već samo hrabro gledati unaprijed i ne zadovoljavati se prošlim, manjim stvarima. Kako lijepim, tako i ružnim.
Tijekom prisilne stanke zbog neugodne ozljede zasigurno ste imali dosta vremena za razmišljanje i analizu Vašeg dosadašnjeg tenisa. Što bi trebalo korigirati na putu postizanja vrijednih rezultata?
Nakon svega što se dogodilo, u ovom trenutku moje igračke karijere želim igrati svoj najbolji tenis, uživati u igri, davati sve od sebe u namjeri približavanja teniskom vrhu. Glede korekcija one su sastavni dio svakodnevnih treninga koje radim skupa s trenerom Ivanom Stelkom, koji me prati i na ovom turniru.
Suvremeni ženski profesionalni tenis sve se više ugleda na postulate koji su ustanovljeni u muškom »bijelom sportu«, a to se ogleda u sve većem naglasku na tjelesnom momentu i potrebnoj snazi za snažne udarce i brzinu tijekom igre. Koliko dnevno morate trenirati u nastojanju približavanja željenoj kondiciji i igračkoj fit spremi?
Treniram puno, teniski su to treninzi dva sata prije podne i dva sata poslijepodne, tu su još i treninzi tjelesne kondicije, ali sve to trenira moj trener u različitim kombinacijama, opet ovisno o danima kada se pripremamo za neko natjecanje ili pak samo održavamo određeni ritam u danima turnira. Također umnogome trening ovisi i o tome kako se zdravstveno osjećam.
Jedan dio teniske karijere i života proveli ste u Varaždinu, radeći skupa sa Sašom Hiršzonom, nekadašnjim hrvatskim Davis cup reprezentativcem. Kakvi su bili kontinentalni dojmovi za jednu curu s mora?
Mogu reći samo sve najbolje o Saši, koji je fenomenalan trener i lijepo smo radili proteklih nekoliko godina u Varaždinu, ali, eto, zbog određenih okolnosti došlo je do prekida suradnje i sada nastavljam dalje skupa s mojim novim trenerom Stelkom. Glede samoga grada Varaždina, u samome početku mi je, iskreno, bilo jako teško, jer sam  bila sama i odvojena od obitelji, te daleko od mora uz koje živim cijelog svog života. No, profesionalizam je takav i jednostavno se moraš priviknuti na sve. 
Kada smo već kod mora čini se kako, kod tenisača koji postižu vrhunske rezultate (Pilić, Franulović, Ivanišević, Ančić – Split op. a.). ima nečeg upravo u toj neposrednoj blizini mora? 
Ha, sigurno nečeg ima, ali zasigurno nije zbog kupanja jer se jednostavno od brojnih sportskih obveza nitko od tenisača i tenisačica ne stigne previše okupati tijekom kupališne sezone. Primjerice, ove sam se godine okupala svega tri puta u moru, jer ako ideš u more onda ne možeš u potpunosti funkcionirati na terenu.
Zarana ste već ušli u profesionalni teniski angažman, što je moralo utjecati na modificirani način nastavka školovanja. Kako uspijevate učiti i uskladiti školske obveze uz svakodnevne treninge i brojne turnire?
Pokušavam uskladiti školske i sportske obveze, što je veoma teško u okolnosti svakodnevne totalne posvećenosti profesionalnom tenisu. Pohađam srednju ekonomsku školu izvanredno, a nastojim učiti u svakom slobodnom trenutku između treninga, putovanja i nastupa.
Planovi za nastavak ovogodišnje sezone?
Nakon Palića uzet ću malo odmora od tenisa, a ubrzo zatim slijedi nekoliko uvjetno rečeno manjih turnira (25.000 $ i 10.000 $), na kojima ću nastojati uvećati svoj bodovni konto.
S kojim biste mjestom na svjetskoj WTA ljestvici, danas godinu dana unaprijed, bila zadovoljna?
Voljela bih ući među 300 najboljih svjetskih igračica, igrati svoj najbolji tenis i što je najvažnije od svega, biti zdravom.                          g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika