Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Segway

Što je to Segway?
U pitanju je prvi samobalansirajući osobni transporter na svijetu, kaže Bruno Dragoje, naš stručni sugovornik i reprezent Exims grupe, tvrtke koja je ekskluzivni zastupnik za Hrvatsku. Izmišljen je kako bi olakšao osobni gradski prijevoz u gradovima. U pitanju je prvi i jedinstveni stroj takvoga tipa na tržištu »prijevoznih sredstava«, koji se pokreće na osnovi samobalansiranja na dva paralelno postavljena kotača, bez ikakvih vozačevih komandi. Nema gasa, nema kočnice.
Na koji način funkcionira Segway?
U namjeri »plastičnijeg« pojašnjenja na koji način ovaj stroj funkcionira najbolje uzeti za primjer ljudsko hodanje. Centar za ravnotežu je u srednjem uhu, mozak je naša središnja procesna jedinica i svaki put kada iskoračimo tijelo hoće pasti unaprijed. A da se to ne  bi dogodilo, mozak »kaže nozi« da iskorači naprijed i tako ljudi hodaju. Na isti način funkcionira i Segway, samo što on ima kotače uz pomoću kojih se razvija kretanje.
Tko ga je izmislio?
Izumitelj Segwaya je Dean Cayman, čovjek koji ima još stotinjak zanimljivih patenata, a osim već spomenutog samobalansirajućeg osobnog transporetera izumio je i samobalansirajuća invalidska kolica koja se samostalno mogu kretati i po stepenicama. Prema sličnoj, ali nešto modificiranoj tehnologiji koju koristi i Segway.
Kada je napravljen prvi Segway?
Istraživanje i tehnički razvoj trajali su šest godina, od sredine do konca devedesetih godina prošloga stoljeća. U sam projekt uloženo je više od 100 milijuna američkih dolara i prvi model je predstavljen javnosti u siječnju 2002. godine. Bila je to prva generacija Segwaya, a u međuvremenu je stroj još više usavršen i poboljšan.
Od čega se pravi ovaj osobni transporter?
Pravi se u kombinaciji nekoliko materijala, ponajviše od aluminija i plastike, kotači imaju svoje gumene dijelove, ali je mnogo važnije istaknuti kako je Segway u ovome trenutku najekološkije vozilo na našem planetu.
Što ga pokreće?
Pokreću ga dva elektrokomutirana motora, koji bi po nekoj tehničkoj definiciji bili najsličniji istosmjernim motorima, te zbog toga Segway ima iznimno brz moment u vrlo kratkom vremenu i gotovo trenutačno ubrzanje, koje opet isključivo ovisi o jačini nagiba tijela osobe koja se nalazi za upravljačem. Zanimljivo je kako Segway nema krug okretanja već koristi jednaku tehniku kao tenk i ostala borbena vozila tj. nema tzv. anshlaga. Pogon je posve neovisan i svi elektromehanički elementi su dvostruki, zbog sigurnosti i to se zove redondancija. Zbog toga Segway ima, primjerice, pet žiroskopa, a dovoljna su mu samo tri.
Koliko iznosi operativni doseg?
Ovaj model može prijeći 40 km gradske vožnje, a posjeduje veliku količinu (zalihu) pohranjene energije, jer ima širinu vozačevih ramena. Jer, opće je poznato kako je pohranjiivanje velike količine energije u mali prostor izuzetno skupo i zbog toga još uvijek ne postoje mali automobili jake snage. 
Težina?
Pedeset kg i vrlo se jednostavno prenosi i na više katove uz pomoć dizala, a ne zauzima previše prostora u stanu ili uredu. 
Je li potrebna nekakva dozvola za upravljanje?
Apsolutno nikakva, ne mora se čak niti registrirati, jer se Segway tretira kao pojedinačni šetač – pješak. Potrebna je isključivo početna spretnost u održavanju ravnoteže, zgibom koljena i vožnja bez naglih pokreta. U biti vrlo jednostavno, praktično i korisno prijevozno sredstvo i, što je u današnje vrijeme izuzetno važno naglasiti, nema nikakav štetan učinak po životni okoliš.                                                         g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika