Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

In memoriam
Mate Parlov 
1948.-2008.
 
Odlazak velikog šampiona
Koncem srpnja u dobi od 60 godina životni ring zauvijek je napustio Mate Parlov (1948.-2008.), legendarni hrvatski boksač i najveći šampion s prostora nekadašnje zajedničke države Jugoslavije. Sportaš koji je tijekom svoje sportske karijere uspio osvojiti sve što se u jednom sportu može osvojiti.
Sedamdesetih godina prošloga stoljeća Mate Parlov je zahvaljujući brojnim pobjedama, isprva u amaterskom, a kasnije i u profesionalnom boksu, postao sinonimom »plemenite vještine« na ovim prostorima. Njegove brojne pobjede u poluteškoj kategoriji, državni, europski, svjetski i na koncu olimpijski naslov, još za života donijele su mu status istinske »žive legende« i naslov hrvatskog sportaša stoljeća. Za Matu su uvijek navijali svi!
 
AMATERSKA BOKSAČKA KARIJERA
- 8 puta državni prvak u poluteškoj kategoriji u razdoblju (1964.-1974.)
- 5 puta prvak Balkana (1970.-1974.)
- 2 puta prvak Europe (1971. Madrid, 1973. Beograd)
- Svjetski prvak (1974. Havana)
- Olimpijski pobjednik (1972. München)
 
PROFESIONALNA KARIJERA
- Postao profesionalac 1974. godine
- 1976. europski prvak
- 1978. svjetski prvak (pobijedio Cuella)
 
Olimpijada
Podignuta hrvatska zastava
 
U ponedjeljak 4. kolovoza, na prigodnoj ceremoniji, na kojoj je bilo nazočno 30-ak hrvatskih sportaša i dužnosnika, uz intoniranje Lijepe naše svečano je podignuta hrvatska zastava u olimpijskom selu u Pekingu. 
 
Liga prvaka
Protiv Šahtara
 
Hrvatski prvak Dinamo uvjerljivom je pobjedom u prvom susretu 2. pretkola kvalifikacija za plasman u Ligu prvaka protiv Domžala (3-0) u gostima, gotovo sigurno izborio plasman u posljednju rundu izlučnog natjecanja, koja daje sudionika ovogodišnje Champions league. Ždrijeb u švicarskom gradu Nyonu, od kojega je uvijek opravdan strah, ovoga puta je Zagrepčanima dodijelio ukrajinskog prvaka Šahtara iz Donjecka, momčad koju predvodi hrvatski reprezentativac Darijo Srna. Prvi susret će se igrati u Ukrajini 12. ili 13. kolovoza, a uzvrat je dva tjedna kasnije u Zagrebu.
 
Kup UEFA
Hajduk-Deportivo, Slaven-Aris
 
Nakon slabih Maltežana ždrijeb drugoga pretkola kupa UEFA nije bio baš »nježan« prema hrvatskim predstavnicima u najmasovnijem klupskom nogometnom natjecanju. Hajduku je dodijeljen španjolski Deportivo, dok su Koprivničani ipak malo bolje prošli s grčkim predstavnikom Arisom.. Hajduk prvo gostuje 14. kolovoza u La Coruni, baš kao i Slaven u Solunu. Uzvrati su na programu 28. kolovoza.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika