Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Hrana
 
Najnovija istraživanja pokazuju kako se Mediteranci sve više odlučuju mijenjati svoje zdrave prehrambene navike u vidu konzumiranja namirnica poput ribe povrća i voća, za povećani štetni unos masnih, slanih i slatkih stvari. Unatoč preporukama nutricionista kako zdrava mediteranska kuhinja znatno utječe na prosječnu duljinu života, sve više Talijana, Grka, Španjolaca i Portugalaca »troši« tešku hranu, osobito onu životinjskog podrijetla. Vremena se mijenjaju…
 
Mars
 
Konačno je i znanstveno potvrđeno kako na Marsu ipak ima vode. Ovo iznimno važno otkriće potvrđeno je nakon laboratorijskih testova na letjelici Phoenix, koja se nalazi u misiji na Crvenom planetu. Inače ova specijalna letjelica, dizajnirana za istraživanje svih potencijalnih oblika života na ovom dalekom planetu, prevalila je put dug 680 milijuna kilometara u trajanju od 296 dana, a spustila se na dio Marsa za koji se vjeruje da ispod površine krije  ocean leda.
 
 
Ugroženi
 
Nekoliko životinjskih vrsta zbilja je ugroženo i ne bude li se vodilo više računa o njihovom daljnjem opstanku, mogle bi ubrzo nestati s lica Zemlje. Primjerice, planinskih gorila danas ima svega 700 primjeraka, velikih pandi ima ne više od tisuću, bengalskih tigrova ima manje od dvije tisuće. Unatoč velikim naporima ljubitelja životinja i državnih institucija na teritorijima gdje su prirodna staništa navedenih životinjskih vrsta, ovih lijepih životinja je svakim danom sve manje. 
 
Smog
 
Uz pomoć specijalnih raketa organizatori Olimpijade u Pekingu uspjeli su rastjerati smog iznad glavnoga kineskoga grada. No, stručnjaci su još uvijek umjereni glede prognoza o potencijalnoj boljoj pročišćenosti zraka tijekom trajanja OI. Inače normalni indeks podnošljive zagađenosti kreće se oko 50 jedinica, dok su one u Pekingu prosječno oko 75, što nije alarmantno, ali može izazivati određene smetnje, prilikom pojačanih tjelesnih aktivnosti, osobama koje boluju od astme.   
 
Vicevi
 
Sveučilište Wolverhampton objavilo je popis najstarijih svjetskih viceva, a prva na njoj je sumeranska šala iz 1900. godine prije Krista. Između ostalih smiješnih pošalica i doskočica zabilježena je i jedna o potencijalnoj zabava faraona koja datira iz 1600. godine prije Krista. Primjerice, najstarija sačuvana britanska šala dolazi iz razdoblja 10. stoljeća, a zajednička osobina brojnim sačuvanim i za povijest zabilježenim vicevima je njihova spremnost na ruganje i podsmijeh prema zabranjenim društvenim temama, neovisno o vremenima iz kojih datiraju.  
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika