Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nemjerljiv doprinos afirmaciji Hrvatske

Vrijeme je Olimpijskih igara. Nakon četiri godine stanke od Atene 2004. ponovno se pali olimpijski plamen u Pekingu i pod okriljem zastave s pet raznobojnih krugova nastupat će najbolji od najboljih svjetskih sportaša. Na petim OI od državnog osamostaljenja, Hrvatska će imati rekordan broj sportaša (106) koji će se natjecati u 15 disciplina. Logistiku hrvatskog olimpijskog sporta predvodit će Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog komiteta, koji je u kraćem razgovoru za Hrvatsku riječ pojasnio značaj olimpizma za Hrvatski sport.
 
Kada su se prvi hrvatski olimpijci zaputili prema Pekingu?
Prva skupina hrvatskih sportaša, ponajviše plivača, atletičara i gimnastičara, krenula je put Pekinga još 28. srpnja, kao svojevrsna prethodnica hrvatskog sportskog izaslanstva na predstojećim OI, koja će na ovim igrama imati rekordan broj svojih sportaša u rekordnom broju disciplina. 
Koliko su, konkretno gledano iz vizije HOK-a, trajale pripreme za nastup na Olimpijadi?
Pripreme su trajale pune četiri godine, već od jeseni 2004. godine, doslovno odmah nakon svršetka prošlih OI u Ateni. Hrvatski olimpijski komitet nastup hrvatskih sportaša na Olimpijadi je radio kao kompleksan projekt u kome je, tijekom protekle četiri godine, studiozno obraćana pažnja na sve moguće detalje.
U kojoj mjeri je značajan nastup Hrvatske na Olimpijadi i koliko to doprinosi njezinoj afirmaciji na međunarodnom planu?
U pitanju je nemjerljiv doprinos afirmaciji Hrvatske, njezine kulture, svih relevantnih vrijednosti, a napose uzimajući u obzir činjenicu da mi imamo tako veliki broj kvalitetnih sportaša na relativno mali broj stanovnika. Upravo po toj sportskoj kvaliteti je i Hrvatska opće poznata na međunarodnoj razini, i to ne samo na polju sporta.
Jedan dio svoje poslovne karijere obavljali ste političke dužnosti,  a danas ste dužnosnik u sportu. Kako biste komparirali ove dvije društvene strukture, preciznije, gdje Vam je bilo lakše obnašati dodijeljene Vam dužnosti?
Neusporedivo je teže biti politički dužnosnik i raditi u politici. Sport je užitak, gdje svakodnevno imati priliku sretati pozitivne ljude, sportaše i sportašice koji su divni, susretljivi, mladi ljudi i raditi s njima predstavlja pravi užitak.
U kojoj mjeri imate mogućnost koristiti svoje sportske vještine danas, kao čelnik HOK-a, na polju sportske diplomacije?
U velikoj mjeri, zapravo »štos« je upravo u tome da se te vještine sada koriste na jednom drugom polju, osobito na polju sportske diplomacije i lobiranja za postizanje svega što je potrebno za sportski uspjeh.
Hrvatska je zemlja s malim brojem stanovnika i velikim brojem kvalitetnih sportaša. Kako to izgleda u očima »velikih sila«, kada Hrvati dominiraju određenim individualnim i momčadskim sportovima?
Njima je hrvatski sport jedna vrsta »zagonetke« i nikako im ne može biti jasno kako u jednoj zemlji koja ima samo četiri i pol milijuna stanovnika može biti toliko svjetski kvalitetnih sportaša u raznim sportovima. Uzmimo primjerice talijanski grad Milano, koji ima otprilike isti broj stanovnika kao Hrvatska, koji ima veći bruto domaći proizvod nego Hrvatska, a koliko bismo mogli nabrojati sportaša iz ovoga grada, a da nisu stranci.
Uvijek je neugodno prognozirati potencijalni uspjeh, ali ipak, s koliko bi odličja na OI u Pekingu, HOK bi zadovoljan?
Mi bismo bili izuzetno zadovoljni ukoliko bi se ponovio rezultat s prošlih Igara u Ateni, tj. pet osvojenih olimpijskih odličja.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika