Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Peking 2008.

Na 29. po redu Olimpijskim igrama u Pekingu, petim na kojima Hrvatska nastupa od svoga osamostaljenja (Barcelona 1992., Atlanta 1996., Sydney 2000., Atena 2004.), nastupit će rekordan broj hrvatskih sportaša. Preko stotinu olimpijaca ispunilo je norme za nastup na najvećem svjetskom sportskom događaju i imat će priliku boriti se za najvrjednija odličja namijenjena najboljima od najboljih. Velike zasluge za ovaj lijepi sportski rekord imaju košarkaši koji su uspjeli izboriti plasman na nedavnim kvalifikacijama u Ateni, a prikazanim igrama ostavili su dojam kako bi se mogli umiješati u borbu za jednu od medalja. 
HRVATSKA NA OI:  Na proteklim četirima olimpijadama Hrvatska je svakim novim nastupom imala sve više sportaša koji bi uspjeli zadovoljiti zahtjevne kriterije glede nastupa na summitu najboljih. Na svojim prvim olimpijskim igrama od osamostaljenja, u Barceloni 1992. godine, Hrvatska je imala 39 sportaša u 12 sportova. Već na Olimpijadi u Atlanti 1996. godine nastupilo je 84 olimpijca u 14 sportova. U Sydneyu 2000. godine 91 sportaš je izborio »vizu« u 14 sportova, dok je u Ateni 2004. godine zabilježen manji trend pada brojnosti u vidu 81 spoprtaša u 14 sportova. Ali zato će sada prvi put preko 100 olimpijaca u hrvatskim nacionalnim bojama izaći na sportska borilišta u Pekingu i njegovoj okolici u rekordnih 15 sportova.
BROJ SPORTAŠA PO SPORTOVIMA: Atletika 8, biciklizam 3, boks 2, gimnastika 2, jedrenje 10, kajak-kanu 2, košarka 12, plivanje 15, rukomet 14, stolni tenis 6, streljaštvo 4, tae kwon do 2, tenis 4, vaterpolo 13, veslanje 4 (rukomet i tenis imaju pravo na po jednu zamjenu).
POTENCIJALNI OSVAJAČI MEDALJA: Iako je uvijek nezahvalno prognozirati velike uspjehe unaprijed, osobito ukoliko su u pitanju nastupi na najvećim svjetskim natjecanjima, nekoliko pojedinaca i momčadi ipak imaju status favorita u borbama za olimpijska odličja. Najbolja svjetska atletičarka ovoga trenutka, u 34 nastupa nepobjediva skakačica u vis Blanka Vlašić, realno je najveći pretedent na zlatno odličje. Prema svom autoritetu, u rukometu (branitelji olimpijskog zalata iz Atene) i vaterpolu (aktualni svjetski prvaci), hrvatski sport može polagati realne nade u jedno od mjesta na pobjedničkom podiju u ovim sportovima. Odličnim rezultatima u posljednjih nekoliko godina i hrvatsko plivanje također bi se moglo »okititi« nekom od medalja, baš kao i tenisači (još uvijek neizvjestan nastup Ljubičića i Ančića) i jedriličari koji će nastupiti s impozantnih 10 natjecatelja. No, ljepota i draž sporta ogledaju se u činjenici da se na svakom velikom natjecanju događaju i ugodna iznenađenja od strane sportaša na koje je malo tko prije njihova nastupa vjerovao. Prema tome, zašto bi Peking 2008 .bio iznimka?
RUKOMET: Predstojeće OI u Pekingu i SP u Hrvatskoj 2009. godine, vjerojatno su »labuđi pjev« fenomenalne generacije izbornika Line Červara, momčadi koja je osvojila gotovo sve što se može osvojiti u ovom lijepom dinamičnom sportu. U samo nekoliko nastupa na Olimpijskim igrama, hrvatski je rukomet uspio osvojiti čak dva olimpijska zlata (Atlanta 1996. i Atena 2004.), a uspiju li Balić i momci ponovno zauzeti mjesto na najvišem podiju, zabilježili bi nevjerojatni olimpijski hattrick.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika