Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Problemi sa stopalima (IV. dio)

U posljednjem nastavku naših tekstova o problemima sa stopalima, skrenut ćemo pozornost na važnost pravilne njege stopala, osobito kod dijabetesnih bolesnika, na problem uraslih noktiju, te na problem atletskog stopala, koji muči mnoge i s kojim godinama ne mogu izaći na kraj.
Ako bolujete od šećerne bolesti stopalo vam je, slikovito rečeno, Ahilova peta.  Osnovni razlog tome je to što zbog dugotrajnog dijabetesa, nepravilno liječenog i reguliranog, dolazi do razvoja opasne komplikacije na živčanim vlaknima, a to je tzv. periferna neuropatija. Ovdje je riječ o tome da se praktički umrtve živčana vlakna stopala te time dolazi do smanjenja opažaja bola, toplote i hladnoće na stopalima oboljele osobe. To čini pogodno tlo za stvaranje malih ozljeda na stopalima, koje se zbog gubitka osjećaja bola skoro i ne osjete sve dok ne dovedu do teških gnojnih upala određenog dijela stopala. Tako običan žulj, mala ranica, zapaljena zanoktica, urasli nokat i slično mogu biti znak početka teške bolesti koju nazivamo DIJABETIČNO STOPALO i koja u velikoj većini slučajeva završava amputacijom prsta, jednog ili više, amputacijom stopala, a u najtežim slučajevima i amputacijom noge. Stoga dijabetičari moraju svaki dan pažljivo pregledavati svoje stopalo, tražeći crvene točkice, modrice, posjekotine, mjehuriće tj. žuljeve, otekline ili bilo kakve znakove infekcije. Posebno moraju biti pažljivi na predjelima suhe kože, koja može ispucati i omogućiti najezdu bakterija i gljivica. Nokte na nogama treba rezati ravno kako bi se izbjegla pojava uraslog nokta, o čemu će detaljnije biti više riječi kasnije u tekstu. Svakako je neophodno nošenje udobnih cipela, skidanje tjelesne težine i samim tim smanjenje opterećenja za stopala, a posebno se kod dijabetičara nikako ne preporučuje hodanje bosih nogu te time izlaganje opasnosti od ozljede stopala.
Problem URASLOG NOKTA javlja se kako kod dijabetičara, tako i kod zdravih osoba i to najčešće na nogama, posebno na nožnom palcu. To je pojava kada nokat raste u meso, umjesto povrh njega. Ljudi koji imaju zaobljene i debele nokte najpodložniji su ovoj pojavi, iako svatko može patiti od uraslog nokta kao posljedice neke ozljede ili loše njege stopala i nogu. Najčešći uzroci uraslih noktiju su prekratko rezanje nožnih noktiju ili zaobljavanje rubova noktiju, nošenje preuskih cipela ili uskih čarapa, koje pritišću nokat u prst. Kako bi se izbjegao ovaj problem, najbolje je nokte nogu prije rezanja namočiti u mlakoj vodi te ih rezati kada omekšaju. Potrebno je ivice nokta sjeći ravno i ostaviti dovoljno nokta da prekrije i zaštiti nožni prst. Ne preporučuje se uporaba škarica jer je njima teško rukovati, osobito na uglovima noktiju. Posebna pozornost je potrebna prilikom rezanja noktiju kod starih osoba, jer nokti vremenom zadebljaju i postaju širi te je zato starijoj osobi najčešće neophodna pomoć oko rezanja, osobito ako boluje i od šećerne bolesti. Roditelji bi trebali njegovati i rezati nokte maloj djeci. Vremenom se mjesto uraslog nokta inficira te je neophodno, najprije u kućnim uvjetima, njegovo omekšavanje toplom vodom i isijecanje kako bi se ubrzao proces iscjeljenja. Ukoliko urasli nokat zahvati ozbiljna infekcija (razvije se jak bol i pojava gnoja) te ako bol ne prestaje nakon navedenog kućnog liječenja, potrebno je što prije se javiti liječniku. Medicinska intervencija je u takvim situacijama neizbježna, a hoće li se odstraniti dio nokta ili cijeli nokat ovisi o slučaju. Još jednom naglašavamo kako dijabetičari trebaju potražiti liječničku pomoć i prije nego pokušaju kućno liječenje, jer se od ove relativno male tegobe kod njih može razviti komplikacija, koja u krajnjim stadijima može odnijeti nogu, ali i život.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika