Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Klobučari

U nekome refrenu, svoje pjesme, poznata pjevačica Tereza Kesovija pjevala je: »Prijatelji stari gdje ste, da li ću vas ikad naći...«, stihovi pašu, no kao što i stihove pjevušimo sa sjetom, tako se mnogi sjećaju sa sjetom nekih nama dragih klobučarskih radiona...
Pjesma i dalje živi, no klobučarski obrt ne, bar ne ovdje. Sjeća li se itko što je klobučar, kakva je to vrst obrta? Nekoć su živjeli tu oko nas, nekoć je bilo tih bajkovitih radiona koje su se otimale vremenu. Ono što možemo ustvrditi jest, da ih danas skoro više nema. Međutim, stari zanati opstaju tamo gdje ih znaju cijeniti kao autohtonu baštinu i visoku turističku vrijednost.
U GRADU DUBROVNIKU: Tijekom jednog posjeta gradu Dubrovniku, slučajna šetnja me dovodi do jedne malene obrtničke radione u posjedu obitelji Ronchi, gdje se već stoljećima izrađuju klobuci. Mnoštvo ručno rađenih klobuka, koje izrađuju vješte ruke vlasnice Marine Grabovac Ronchi. Ulazim u trgovinu napučenu  šeširima, svakovrsnih, oblika i boja, malenih velikih, sportskih, damskih, mornarskih... izrađenima od slame, pusta, filca, trske od riže te i od »papira«. 
No, već na samome ulazu nešto privlači pažnju. Natpis, na kojemu stoji: »Obrtnička radiona pod skrbi Grada Dubrovnika«.
Na moj upit što bi to imalo značiti, dobivam odgovor. Grad Dubrovnik skrbi i daje poticaj očuvanju starih obrtničkih radiona, kako ne bi pali u zaborav. Njih ovdje nije  progutalo niti vrijeme, niti bilo što drugo. Nastavili su  živjeti svoje nove im dane živote, u novome i modernome okružju,  čuvajući i njegujući tradiciju. 
RONCHI: Koliko je ovo vrijedno spomena, također je vrijedno reći ponešto i o samom nastanku tvornice šešira »Ronchi« koju osniva Europhilius Ronchi po dolasku iz Milana 1858. godine. Do jučer aristokrat, morao je izmijeniti način života i prilagoditi se promjenama. Kupuje u Dubrovniku, u Starom gradu, zgradu gdje je ustanovio proizvodnju šešira i trgovinu. Od tada »Ronchi« kontinuirano traje u obitelji i do sada je preživio tri rata i pet različitih društvenih uređenja. Sadašnja nasljednica, vlasnica i dizajnerica Marina Grabovac Ronchi još uvijek koristi istu staru tehnologiju ručne izrade unikatnih i ekstravagantnih klobuka. Umijeće rada je naučila od svoje mame koja je zadnji potomak škole za izradu šešira. Nasljednica pak Marina je uglavnom samouka, jer voli istraživati a obiteljsku tradiciju proiz-vodnje šešira prenijela je i na dvije kćeri, koje su joj velika potpora u radioni.
Branka Dulić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika