Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Velika zahvala malenih

Organizacijski odbor Dužijance u Subotici priredio je prvi puta tzv. »Dužijancu malenih«, gdje su glavni sudionici bila samo djeca. Ova manifestacija je osmišljena  radi očuvanja tradicije i veće zainteresiranosti mladih. Visoki zahtjevi središnje proslave Dužijance, veliki broj sudionika i složenost posla oko organiziranja, ponukala je organizatora i nametnula potrebu organiziranja još jedne manifestacije posvećene djeci – našoj budućnosti. Djeca su do sada bila uglavnom samo promatrači, a aktivnijim uključivanjem djeca i mladi mogu običaje i tradiciju naučiti i zavoljeti, a time se i pripremiti za njezin nastavak.
EUHARISTIJSKO SLAVLJE: Na misnom slavlju u katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske okupilo se 2. kolovoza oko pet stotina djece iz Subotice i okolnih naselja, kao i iz drugih mjesta Subotičke biskupije. U slavlju su sudjelovala i djeca iz – Mokrina, iz Samobora i Viškovaca (Hrvatska), Makedonije, Bugarske, Slovačke i Rumunjske. Misno slavlje predslavio je katedralni župnik i biskupski vikar mons. Stjepan Beretić u zajedništvu s Franjom Ivankovićem, Jozsefom Vogrincem, Željkom Augustinovim i mr. Andrijom Anišićem.
Nositelji prve »Dužijance malenih« bili su bandašica Gordana Cvijin i bandaš Oliver Kovač. »Starješine« ove Dužijance bili su Dario Bašić Palković i Tomislav Pandžić. U slavlju su sudjelovali i svi mali bandaši i bandašice iz okolnih naselja, koji su već proslavili svoje mjesne dužijance, kao i katedralni mali bandaš i bandašica. Sve folklorne skupine imale su svoje predstavnike odjevene u narodne nošnje. Djeca su aktivno sudjelovala u misi, čitanjem Božje riječi, molitvom vjernika i prinosom darova u kojemu su, uz euharistijske darove, prinijeli klasove pšenice, pšenicu, brašno i kruh ispečen od novoga brašna.
U propovijedi mons. Beretić je, među ostalim, rekao kako ovom misom najmlađi zahvaljuju Bogu za ovogodišnju žetvu zahvaljući kojoj imamo kruha. Opisujući put nastanka kruha počevši od zrna pšenice zasijanoga u zemlji, mons. Beretić istaknuo je kako se hranimo s tri stola. »Imamo svoj obiteljski stol, gdje se hranimo kruhom našim svagdanjim za kojega danas zahvaljujemo. Ali imamo još dva stola u crkvi. To je stol s kojega nas Bog hrani svojom lijepom i veselom vijesti i stol s kojega se hranimo kruhom kojega nam Isus daje u svetoj pričesti«, zaključio je mons. Beretić.
Na misi su pjevali VIS »Proroci« iz Subotice. Misi je nazočio i subotički dogradonačelnik Pero Horvacki kao i članovi Organizacijskog odbora Dužijance na čelu s predsjednikom Davorom Dulićem. Poslije mise djeca odjevena u narodnu nošnju i predstavnici folklornih skupina pošli su ulicama grada od katedrale do Gradske kuće, gdje su bandaš i bandašica predali kruh dogradonačelniku Horvackom, a svi voditelji folklornih skupina prigodne darove. Dogradonačelnik im je svima zahvalio na darovima i izrazio radost što vole i njeguju Dužijancu, taj drevni i lijepi običaj Hrvata Bunjevaca. Gostima je zahvalio što su došli s njima zahvaljivati Bogu i pozdravio sve nazočne i tom prigodom gostima uručio prigodne darove koji simboliziraju naš grad. 
DJECA SU KRASILA SREDIŠTE SUBOTICE: Dan prije, u petak 1. kolovoza, kao i navečer, 2. kolovoza, na glavnom gradskom trgu djeca su priredila prigodni program gdje su obučena u tradicionalne nošnje svoga kraja, pjesmom i plesom prikazala što su do sada naučila, te time pokazala kako taj divni običaj Dužijance neće izumrijeti i da ima na kome ostati.
Nedjelju, 3. kolovoza, proveli su u Đurđinu, gdje se slavila mjesna Dužijanca. Ondje su sudjelovali na euharistijskom slavlju i proveli dan u igri i druženju, u posjetu »Etno-bunjevačkom salašu« i stalnom postavu izložbe slika izrađenih u tehnici slame, koji se nalazi u župi sv. Josipa Radnika, dok su navečer na livadi kod crkve imali prigodni program prije »Bandašičinog kola«.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika