Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Spomenik Marinu Držiću premjestiti
 unutar dubrovačkih zidina 
 
Državni odbor za proslavu 500. obljetnice rođenja Marina Držića predložio je dubrovačkom Gradskom vijeću da se spomenik Marinu Držiću, rad Ivana Meštrovića, koji se nalazi u turističkom naselju Babin kuk, prenese unutar gradskih zidina. 
Odbor koji se sastao ovih dana pod predsjedanjem premijera Ive Sanadera u priopćenju predlaže da se taj spomenik postavi na lokaciji između Kneževa dvora i Gradske vijećnice, zbog svoje urbanističke prikladnosti, ali i simboličkog značaja, jer bi upravo tako iza leđa spomenika bila nekadašnja vijećnica u kojoj je 1551. godine izvedena premijera Držićeve komedije Dundo Maroje. Spomenik će se, kako ističu u priopćenju, tako nalaziti i uz kazalište koje nosi ime ovog velikog Dubrovčanina.
 
Hrvati na saboru u Guči
 
 Na tradicionalnom Saboru trubača, koji će se po 48. održati u srpskom mjestu Guča od 6. do 10. kolovoza, prema najavama medija očekuje se posjet više od pola milijuna gledatelja, među kojima 50.000 gostiju iz inozemstva. A među njima, u zvucima tradicionalnih, često narodnjačkih izvedbi na trubi, na jednoj od najpoznatijih smotri svirača tog instrumenta u jugoistočnom dijelu Europe trebali bi uživati i brojni gosti iz Hrvatske. 
Prema riječima predstavnika tamošnjeg organizatora – gučanskog Centra za kulturu, sport, turizam Općine Lučani »Dragačevo«, posjetitelji iz Hrvatske masovno su rezervirali smještaj u obližnjem kampu po cijeni od deset eura po danu, a po prvi puta će ih većina uživati upravo ove godine na svim manifestacijama koje nudi Sabor trubača. 
Nakon novosadskog Exita koji je postao pravom glazbenom poslasticom hrvatskih obožavatelja, prema najavama čini se da će, sasvim glazbeno suprotna manifestacija – Smotra trubača, privući također veliki broj poklonika iz Lijepe naše. 
 
Balašević snima film
 
Srbijanski kantautor i pisac Đorđe Balašević, od prošlog mjeseca i redatelj, počeo je snimanje filma »Kao rani mraz« u slikovitom ambijentu rijeke Tise u Vojvodini u scenografiji malog sela posebno izgrađenog za potrebe filma u kojemu je glavni junak preuzet iz njegove popularne pjesme »Priča o Vasi Ladačkom«.
Opisan kao »dugometražna igrana balada«, Balaševićev redateljski debi smješten je u doba Prvog svjetskog rata. Mladog Vasu Ladačkog glumi debitant Danijel Kovačević, a ostarjelog glavnog junaka Rade Šerbedžija. Tema filma ljubavna je priča uz razna iskušenja od prve ljubavi dvoje mladih do preljuba, ili iskušenja u uvjetima rata i bitke u Galiciji kada ljubav prema glazbi spašava život Ladačkom. 
 
Dodijeljene nagrade u Motovunu
 
Nagradu za najbolji film ovogodišnjeg 10. motovunskog filmskog festivala, »Propeler Motovuna« dobio je meksičko-francusko-nizozemski film »Tiho svjetlo«, redatelja Carlosa Reygadasa. 
Nagradu »Od A do A« za najbolji regionalni film dobio je »Revanš« austrijskog redatelja Goetza Spielmanna, a onu »Motovun on line« za kratki film dobio je film »Između dva zida« redateljice Ane Felicije Scutelnicu iz Njemačke.
Nagrada »Fipresci« Međunarodne udruge filmskih kritičara dodijeljena je filmu »Slijepe ljubavi« slovačkog redatelja Juraja Lehotskyja, dok je nagrada publike pripala filmu »Iza stakla« hrvatskog redatelja Zrinka Ogreste.
U sklopu motovunskog filmskog festivala po višegodišnjem je običaju dodijeljena i festivalska nagrada Međunarodne organizacije Amnesty Internacionala za film koji na najprimjereniji način promiče zaštitu i unapređenje ljudskih prava. Ove je godine ta nagrada pripala filmu »Estrellita« slovenskog redatelja Metoda Peveca. Po obrazloženju žirija, ovaj film zapravo govori o »predrasudama bez da osuđuje njihove nositelje, već im prilazi s razumijevanjem njihovih postupaka te u potpunosti ispunjava najvažnije kriterije ove nagrade za ljudska prava«. 
Gost ovogodišnjeg motovunskog festivala bio je poznati britanski redatelj Ken Russell.
 
Kolonija Bunarić
 
XII. saziv Međunarodne likovne kolonije Bunarić 2008. počet će s radom 13. kolovoza za kada je u 18 sati zakazano otvorenje na salašu Paje Đurasevića u blizini marijanskog svetišta Bunarić. Na koloniji će sudjelovati slikari iz osam zemalja Europe, kao i umjetnici iz Sombora, Crvenke, Kovačice i Subotice, te članovi Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo«. Kolonija će trajati četiri dana a izložba djela i zatvaranje su u subotu 16. kolovoza u 18 sati.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika