Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dvorba naroda svog

Moderna je galerija »Likovni susret« u Subotici domaćin izložbe, koja je otvorena u okviru Dužijance i tradicionalne izložbe »S Božjom pomoću« u utorak, 5 kolovoza, pred mnoštvom štovatelja. Tema ovogodišnje izložbe je »125. obljetnica Subotičke Danice«, koju je pripremila i osmislila profesorica Katarina Čeliković. Na izložbi se mogu vidjeti primjerci »Danice« – stari i novi, naslovnice, korice, fotografije, te izvadci iz sadržaja – plakati, reklame, isječci iz protekloga razdoblja, koji prikazuju i razvitak godišnjaka do danas i koji su svjedočanstvo iz života Crkve i naroda godišnjaka do danas.
Izložba je podijeljena u tri dijela po vremeskim razdobljima u kojima je izlazila, a urednici su bili – vlč. Pajo Kujundžić, Ivo Prćić i vlč. Stjepan Beretić.  
Mons. dr. Andrija Kopilović prigodom otvorenja izložbe istaknuo je kako je izložba »S Božjom pomoći« postala prepoznatljiva kao dimenzija duhovne baštine i doprinos manifestaciji Dužijanca. »Već lijepi broj godina Danica je naša – subotička. Ona, hvala Bogu, izlazi. Kada se zapitamo u čemu je snaga jednog godišnjaka, poput Danice, kroz 125 godina, onda je odgovor jednostavno u tome kako je definirao njen prvi urednik: da dvori svoj narod. Za široko čitateljstvo salašara, ona je godinama bilo jedino štivo koje se razumjelo i čija se poruka prihvaćala i na čijim se stranicama našlo za svakog ponešto. Danica je kao dobra vila na stol ljudskog duha iznosila staro i novo i dvorila svoje čitatelje uvijek zdravom hranom, bila to poruka, informacija, sjećanje ili zabava«, kazao je mons. dr. Kopilović. Pozdravljajući nazočne rekao je: »Večeras vas pozdravljam s osjećajima ponosa i zahvalnosti i tako se uklapamo u pojam Dužijance. Osjećajem ponosa što je ova naša Dužijanca iz zahvalnosti za tolike ljude koji su pisali, ilustrirali i o kojima se pisalo. Svi su oni plod jednog velikog kulturnog stabla ovoga naroda«.
Otvorenje je izvođenjem kompozicija »Domovina« Asića i »Aleluja« Handla uljepšao katedralni zbor Collegium Musicum Catholicum pod ravnanjem Miroslava Stantića, u pratnji mr. Kornelija Vizina na orguljama, a pjesmu »Pozdrav Danici« iz 1884. godine recitirala je Nevena Mlinko.
Izložba se može pogledati do kraja kolovoza.
M. K.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika