Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Umag

Idilično smješten u zaljevu oblika potkove, Umag, biser umaške rivijere, pruža gostima najveću moguću udobnost i zaštitu. Gradić pun kontrasta, pun sukoba starog i novog, svojim posjetiteljima slikovito govori o svojoj prošlosti.
Stari gradski kaštel, okružen ostacima zidina s kulama iz XIV. stoljeća, te baroknom župnom crkvom svete Marije iz XVIII. stoljeća, uskim ulicama i trgovinama kroz koje se u kasne poslijepodnevne sate probijaju sunčane zrake, praveći po starim fasadama neobične freske od svjetla i sjene, čini Umag još privlačnijim. 
Grad, stvoren za odmor i rekreaciju, priroda je obdarila s 2400 sunčanih sati godišnje i morem koje se ljeti zagrije do 26 stupnjeva Celzija pružajući predivan ugođaj. Zahvaljujući svom prirodnom smještaju i velikom entuzijazmu turističkih i sportskih radnika ovaj grad nudi šaroliku paletu sportskih aktivnosti na moru i kopnu kao što su: jedrenje, ronjenje, skijanje na vodi, jedrenje na dasci, ribarenje na otvorenom moru, igrališta za tenis i mini golf, košarku, odbojku, rukomet, nogomet i druge sportske aktivnosti za koje su osigurani odgovarajući rekviziti i adekvatne sportske škole. 
Ljubiteljima konja i jahanja, tog iznimno atraktivnog i izazovnog sporta, u konjičkom centru »Juricanija« u turističkom naselju Stella Maris nudi se nesvakidašnji doživljaj jahanja u čistoj prirodi, duž plaža umaške rivijere.
Onima manje vičnim tom sportu na raspolaganju stoji škola jahanja pod nadzorom visokoprofesionalnog osoblja Konjičkog centra, koji se bavi još i treniranjem konja uz smještaj s kompletnim čuvanjem konja, te pružanjem veterinarskih usluga za konje. Uz samu obalu izgrađeni su mnogi hoteli i hotelska naselja koji osim vrhunskog smještaja nude bogatu ponudu zabavnih programa te izvorne istarske specijalitete.
Po želji organiziraju se izleti u Limski kanal, jedinstven geomorfološki fenomen (poznat po izuzetnim kamenicama), te u unutrašnjost Istre u male životopisne gradiće Momjan, Motovun, Buzet, Grožnjan i dr. u kojima su zaustavljena prošla stoljeća, a u čijim se konobama i restoranima nude izvorni specijaliteti, uz koje pinot, malvazija i teran imaju poseban buke. U večernjim satima gosti se mogu zabaviti u velikom broju restorana, terasa, disco klubovima ili u casinu, tražeći sreću u igri.
H. R.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika