Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Duh starog Zagreba

Službena brojka od 170 tisuća turista koji su prošli vikend na graničnim prijelazima ušli u Hrvatsku, a samo 70 tisuća iz nje izašlo, najbolje potvrđuje činjenicu da je turistička sezona u Hrvatskoj na vrhuncu. Kao i mnogi drugi tako i Zagrepčani u prvoj polovici kolovoza tradicionalno »bježe« iz Zagreba, neki prema jugu, neki na selo, i ostavljaju svoj grad poluprazan. I dok Zagrepčani odlaze – dolaze turisti kojih je iz godine u godinu sve više. Sa željom da im što bolje i kvalitetnije prikaže Zagreb i njegovu kulturu te hrvatski način života, Turistička zajednica Grada Zagreba organizirala je desetak studenata koji utjelovljuju povijesne osobe grada. Tako svake subote iz prošlosti izrone »Manda«, »Marija Jurić Zagorka«, »poštar«, »kolporter«, »gradski stražar« i »nažigači«, (osobe u uniformama koji na tradicionalan način pale plinske svjetiljke Gornjeg grada). Za te povijesne zagrebačke uloge koje svake subote šeću gornjogradskim ulicama, desetak studenata s raznih fakulteta pripremalo se tjednima kako bi što vjernije turistima dočarali duh Zagreba.
KOSTIMI: Autentične, skupocjene kostime prema uzoru na odjeću s početka prošlog stoljeća izradio je istaknuti kostimograf Željko Nosić, koji je radio na brojnim filmovima, a zadnji je »Libertas« Veljka Bulajića. Dva je tjedna Nosić studiozno radio, posjećivao muzeje, kovače, limare, a cijela izrada stajala je oko 35 tisuća kuna. Najskuplji je kostim gradskog stražara, za koji je izrađena autentična kaciga od kovanog lima i rukom izrađeni mač. Umjetnik je radio autentične kostime, no ipak je imao slobodu u interpretaciji nekih likova. »Najviše sam se namučio s Marijom Jurić Zagorkom, ona ima doslovno isti kišobran kao i onda, crne heklane rukavice i posebno izrađene cipele. Kolportera sam napravio ‚felinijevski‘, s nadrealističkim štihom, a Manda je moja interpretacija koja je malo osuvremenjena, ali tipična djevojka sa sela«, objasnio je Nosić.
Najviše se za ulogu pripremala Iva Zokić, studentica Filozofskog fakulteta koja na Manduševcu prolaznicima priča legendu o nastanku imena Zagreba. Ona glumi lik lijepe Mande, koja je žlicom na izvoru, današnjem Manduševcu, žednom banu dala piti vodu. Lik Marije Jurić Zagorke, kontroverzne književnice i prve dame europskog novinarstva, utjelovljuje studentica turističkog menadžmenta Ines Herceg koja je kao mlada »gutala« Zagorkine knjige. Petar Tucman tumači lik gradskog stražara, a poštara glumi Mario Born, student Fakulteta političkih znanosti. 
ODUŠEVLJENI TURISTI: »Najviše sam oduševljenja izazvao kod japanskih turista. Većina ih se želi slikati sa mnom, ali neki se i boje da će za to morati platiti«, rekao je poštar Born, a »kolporter« Natko Jurdana u šali kaže kako umjesto novina dijeli turističke brošure. »Turisti su oduševljeni nama, a i mi s njima. Pričamo im o povijesti Zagreba, slikamo se s njima, pokazujemo grad, ali i odrađujemo vjenčanja kojih je svake subote oko tridesetak u Staroj gradskoj vijećnici, a mladenci nas mole za zajedničku fotografiju«, priča nam ovaj student PMF-a.
Svi glumci – statisti, koji će do kraja ljeta turistima pričati priče o Zagrebu, govore barem dva strana jezika, neki od njih imaju od prije glumačkog iskustva, a za uloge su se pripremali učeći preko interneta. Iz Turističke zajednice izabrali su ih preko agencije, a honorar im je od 500 kuna za tri sata tjedno. U sklopu ove povijesne prezentacije grada Zagreba sa Trga bana Josipa Jelačića po središtu grada vozi turistički vlak »Bubi«, na Zrinjevcu se plešu tradicionalni plesovi, a u Turističkoj zajednici nam najavljuju da će se po ulicama glavnog grada Hrvatske uskoro šetati i Matoš, Šenoa, Dora Krupićeva i ostale povijesne osobe koje su ostavile dubok trag u kulturnom životu Zagreba.
Zlatko Žužić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika