Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Novi broj »Miroljuba«
 
SOMBOR – U okviru somborske »Dužionice«, predstavljen je novi, treći ovogodišnji broj lista »Miroljub, koji izlazi četiri puta godišnje. Na naslovnoj strani su članovi dramske sekcije, koja je i najaktivnija u HKUD »Vladimir Nazor«. Nešto više o povijesti dramske sekcije i trenutačnim aktivnostima može se naći na stranicama novog »Miroljuba«. Na prvim stranama urednik lista Matija Đanić  piše o redovitom Saboru društva, odnosno godišnjoj skupštini, održanoj 25. svibnja.  Slijede zanimljivi tekstovi o obilježavanju 320. obljetnice seobe šokačkih Hrvata iz Tuzle u Bačko Podunavlje, predstavljene su aktivnosti Društva, po prvi su put predstavljeni salaši Gradina u okolici Sombora koji nažalost umiru i čija se škola zatvara. 
U  novom broju su i  tekstovi Ivana Kovača u rubrici »Iz naše prošlosti«. U jednom je tekstu  kratko ali sažeto prikazano školstvo u Bačkom Monoštoru do 1941. godine, a u drugom, kako je šezdesetih godina prošlog stoljeća  radila kino sekcija u Bačkom Monoštoru. U  prošlost se vratio i Stipan Pekanović mlađi, koji je predstavio »Švicarsku siranu« u Somboru, to jest doskorašnji »Somboledu«, a današnji »Dukatu«.
 Marija Mandić  u tekstu pod naslovom »Kako se izboriti s vrelinom ljeta«, dala je nekoliko korisnih savjeta kao se rashladiti, a da ne bude štetno po zdravlje.
Predstavljeni su i pjesnici Antun Kovač i Josip Dumenčić Meštar, dok je Alojzije Firanj napisao tekst o obitelji, vrijednosti koja u suvremenom svijetu ima sve manji značaj.
Nastavljeno je predstavljanje fotografija minulih vremena, te su na ovoj strani prikazane stare vjenčane slike Bunjevaca i Šokaca.
Djeca su na dječjoj stranici, koju uređuje Monika Vekonj, pisala o svojim iskustvima sa sata hrvatskog jezika.
U novom »Miroljubu« zabilježene su sve aktivnosti Društva u proteklom razdoblju, a za pravu razbibrigu posljednju stranu lista krase vicevi i šale, poslovice, mudri savjeti i bećarci.  
Z. Gorjanac
 
Plavanjski špic
 
PLAVNA – Kao što je poznato Dunav protiče kroz Općinu Bač duljinom od 43 km, a na tom cijelom dijelu nema još nijednog uređenog i izgrađenog objekta za odmor i rekreaciju stanovnika Općine. I novi Savjet mjesne zajednice smatra da našim stanovnicima, koji su rođeni i odrasli pokraj Dunava, treba osigurati jedan kutak pokraj prelijepe rijeke. Iz tih razloga, na inicijativu stanovništva sela, pokrenuto je još prije pet godina pitanje izgradnje eko vikend zone »Plavanjski špic« na Dunavu (dio između 1324. i 1325. kilometra Dunava). Iako svi administrativni problemi nisu još u cijelosti riješeni, Plavanjci ne odustaju od izgradnje ovog objekta tipa »sojenice«. Sada već možemo govoriti o gotovo pravom naselju, koje se sastoji od dvadesetak »sojenica«, a neke su još u tijeku izgradnje.
Na traženoj lokaciji ne nalazi se topolova šuma, kao što neki misle, nego dio obrastao u šikaru, a sjeme vrbe i javora, koje je izniklo na parceli, donijele su divlje patke i druge ptice. Dogovoreno je da se nijedno stablo topole neće posjeći, niti će zbog blizine naselja nastati štete u šumi. »Kolibe« zacijelo neće prerasti u kuće, a jedan od razloga je i taj što se parcela nalazi na plavnom dijelu, unutar obrambene crte od poplava, preko Dunavca na kome nema pravog mosta.
U ovim ljetnim mjesecima na ovim prostorima kampuju brojni domaći i strani turisti, ljubitelji prirode i rijeka. Pokraj »Špica« prolazi međunarodna biciklistička staza (Beč – Beograd), koja se u našoj Općini prostire duljinom nasipa koji prati tijek Dunava, a do sada je većim dijelom trasirana, obilježena i elektrificirana, odnosno postavljena je rasvjeta. Nazire li se u svemu ovome turistička perspektiva Plavne?
Z. Pelajić
Brod teatar 
 
SOMBOR – U ponedjeljak 28. srpnja, u vode Velikog bačkog kanala u Somboru doplovio je novosadski »Brod teatar«, koji se usidrio na somborskom »Piku«. Glumačka ekipa u sastavu: Milovan Filipović, Ervin Hadžimurtezić, Ninoslav Đorđević, Agota Vitkai Kučera, Nataša Vranešević  i Jovanka Božović izvela je predstavu »Što sve možeš u New Yorku kad si mrtav oduvijek«. U ugodnom ambijentu somborskog kanala i novog šetališta pokraj njega brojni Somborci uživali su u nesvakidašnjoj kazališnoj predstavi, a nakon nje u zvucima džez orkestra »Trio Ossa«.
  Projekt »Brod teatar« u cilju poboljšanja uvjeta života stanovnika ima različite programe. Jedan  projekt je nazvan »Bogatstvo različitosti« i obuhvaća mobilnu izložbu fotografija mladih autora na temu multikulturalnosti i europskih vrijednosti u Vojvodini. Svrha drugog programa »Broda teatra« – »Misli globalno – mjeri i educiraj lokalno« jest da se uz pomoć modernog mobilnog laboratorija za ispitivanje površinskih vodotokova, u svim mjestima gdje ovaj brod pristaje, uzima uzorak vode i provjerava njena kvaliteta.
   Već pet godina »Brod teatar« plovi po vodama Srbije, a u Sombor je doplovio prvi put. U ovoj sezoni posjetili su i – Bački Petrovac, Bač, Deronje, Srpski Miletić, Srbobran, Bečej, Bačko Petrovo Selo, Mol, Sentu, a slijedi plovidba u Novi Bečej, Zrenjanin, Titel i Novi sad.
     Pokrovitelji ovog projekta su – Ministarstvo zaštite životnog okoliša, Pokrajinsko tajništvo za zaštitu životnog okoliša i održivi razvoj, Izvršno vijeće Vojvodine i Pokrajinsko tajništvo za sport i mladež.
Z. Gorjanac
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika