Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hodočašće na Tekijama

Katolički blagdan Snježne Gospe, koji se na Tekijama u Petrovaradinu obilježava 5. kolovoza, i ove je godine okupio tisuće hodočasnika iz Srijema i Bačke u Vojvodini te iz Republike Hrvatske. Na velikoj misi na hrvatskom jeziku u 11 sati održanoj ispred crkve Marije Snježne, koju je predvodio nadbiskup novoustoličene Đakovačke nadbiskupije i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Marin Srakić, sudjelovali su i biskup Srijemske biskupije mons. Đuro Gašparović, nadbiskup Beogradske nadbiskupije Stanislav Hočevar, te veliki broj svećenika iz cijele Srijemske biskupije, iz Subotičke biskupije i iz Republike Hrvatske.
BISKUPSKO OBRAĆANJE: Na samom početku misnog slavlja nazočnima se obratio srijemski biskup mons. Đuro Gašparović. On je u svojstvu domaćina pozdravio sve vjerske velikodostojnike i uzvanike, na čelu s konzulicom gerant Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici mr. sc. Ljerkom Alajbeg. Naglasio je da je ovo svetište vrlo značajno za katolički puk u Srijemu i da Srijemci rado hodočaste ovdje, a ovom prigodom, kada se proslavlja blagdan Gospe Snježne, tzv. Velike Tekije, posebice je svečano, kao i ozračje koje vlada u te blagdanske dane. Nadbiskup Marin Srakić je u propovjedi naglasio važnost obitelji i obiteljskog odgoja naših vjernika u Srijemu, ali i ne samo u Srijemu, te spomenuo da se Crkva uvijek zalagala i zalaže se za obiteljske vrijednosti i  skladan odnos u društvu, kao cijelini.
ŠTOVANJE GOSPE: Gospa Snježna se štuje na ovom mjestu u znak sjećanja na veličanstvenu pobjedu austrijskog vojskovođe princa Eugena Savojskog nad osmanlijskom vojskom. Uz pomoć Gospe, koju je princ Eugen usnio noć prije odsudne bitke, kada je pao i snijeg, kršćanska vojska je pobijedila daleko brojniju tursku vojsku. Od tada katolici na ovom prostoru štuju svoju zaštitnicu Gospu Snježnu. Gospa i u današnja vremena hrabri i okuplja katolički puk koji je preostao u Srijemu, ali okuplja i veliki broj iseljenih Srijemaca, pa je tako bilo i ove godine, kad su došli brojni Srijemci, koji sada žive u matičnoj domovini, Republici Hrvatskoj, a posebice su brojni bili Petrovaradinci. Delegaciju UPHSBB iz Zagreba je predvodio Mato Jurić – predsjednik Udruge. Također treba naglasiti da je ove godine bio popriličan broj novinarskih ekipa, i televizijskih i predstavnika tiskanih medija. Naravno da je ovaj događaj zabilježila i ekipa hrvatske redakcije TV Vojvodine.
Nakon misnog slavlja za goste je organiziran ručak u prostorijama DVD Petrovaradin.
Igor Kušeta
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika