Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Iz zrna niče višestruki rod

Svečanost Dužijance, kojom se proslavlja svršetak napornog žetelačkog rada risara i risaruša, obilježena je i u Ljutovu. Domaćini ljutovačke Dužijance su već tradicionalno, bračni par Ruža i Antun Juhas. Iz njihova doma, mladi su se u narodnim nošnjama, predvođeni bandašom i bandašicom Stevanom Stantić i Erikom Poljaković, uputili k mjesnom Domu kulture, gdje je održana svečana sveta misa. Misno slavlje predvodio je vlč. Franjo Ivanković. U prigodnoj propovijedi istaknuo je značaj ljudske zahvalnosti za Božju milost, po kojoj se događa čudo umnažanja. Tako iz jednog zrna niče višestruki rod, a naši stari su to još davno shvatili i svoju zahvalnost za dar kruha vezali uz Boga i molitvu. Misno pjevanje uljepšano je glazbenom pratnjom tamburaša HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta. 
Svetoj misi nazočili su i gradski bandaš i bandašica Antun Kuntić i Jelena Gabrić, te dogradonačelnik Subotice Pero Horvacki i predsjednik Organizacijskog odbora ovogodišnje Dužijance Davor Dulić. 
Nakon misnog slavlja uslijedio je nastavak žetvene proslave uz prigodan kulturno-umjetnički program koji su otvorili Ljutovčani, nastupom svog folklornog i tamburaškog odjela. Osim domaćina, mještane su plesom i pjesmom zabavili i mališani iz Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« iz Subotice, kao i njihovi gosti, djeca iz Bugarske i Makedonije. 
A poslije nastupa malenih »stručnjaka za ples«, navečer je započelo i Bandašicino kolo, u kojemu su zaplesali i svi oni koji vole proveseliti se uz drage im zvuke bunjevačke tamburice. 
M. Matković
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika