Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Višestruka zahvala za novi kruh

Seoska žetvena manifestacija, prigodom koje se zahvaljuje Bogu za bogat rod pšenice, održana je prošle nedjelje u Đurđinu. Kruh i sliku od slame, kao simbole ljudskog rada i Božje milosti, u crkvu sv. Josipa Radnika unijeli su ovogodišnji bandaš i bandašica Miško Orčić i Jelena Dulić. Dužijancu je krasila đurđinska mladež u raskošnim bunjevačkim nošnjama, a misno slavlje uveličala je i nazočnost gostiju iz – Hrvatske, Rumunjske, Bugarske, Slovačke i Makedonije. 
Sv. misu predvodio je župnik iz Sonte vlč. Dominik Ralbovsky, koji je održao prigodnu propovijed, a uz đurđinskog župnika Lazara Novakovića, na sv. misi koncelebrirao je i župnik iz Starog Žednika vlč. Željko Šipek. Zahvala Bogu za novi kruh uljepšana je svečanom procesijom u kojoj su molitvom i pjesmom sudjelovali svi nazočni vjernici. 
Proslavi Dužijance u Đurđinu pridružili su se, među ostalima, i dogradonačelnik Subotice Pero Horvacki te predsjednik Organizacijskog odbora Dužijance Davor Dulić. Misno slavlje je, već po tradiciji, završeno zbornim pjevanjem hrvatske himne »Lijepa naša«.
Popodnevni program đurđinske Dužijance bio je ispunjen brojnim sadržajima. Ispred župne crkve upriličen je glazbeni program, na kojem su nastupile folklorne skupine djece i mladih, članova kulturno-umjetničkih društava iz inozemstva, kao i njihovi domaćini, folkloraši HKPD »Đurđin« iz Đurđina. Istodobno su ljubitelji naivne umjetnosti mogli u vjeronaučnoj dvorani pogledati izložbu slika Ruže Tumbas. Etno-salaš, koji se nalazi u sklopu župe, također je bio otvoren za sve zainteresirane glede njegovanja običaja i tradicije. U njemu su se mogli vidjeti očuvani starinski predmeti i namještene sobe, koje odaju sliku nekadašnjeg načina života u ovim krajevima. Osim toga, ispred župne crkve slamarke su izložile svoje slike i predmete od slame, s prepoznatljivim motivima bačke ravnice.
Navečer je održana književna večer, na kojoj je predstavljeno pjesništvo Lazara Franciškovića, o kojemu je govorio profesor filozofije i publicist Tomislav Žigmanov.  
Nakon toga došlo je vrijeme ponovno proveseliti se. Bandašičino kolo u dvorištu župe okupilo je mnoštvo mještana i gostiju, koji su svojim dobrim raspoloženjem zaokružili svršetak još jedne uspješne žetve, još jedne Dužijance u Đurđinu.
M. Matković
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika