Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Problema ima, ali se rješavaju

Na sastanku Organizacijskog odbora projekta obilježavanja 320. obljetnice doseljavanja Šokaca iz Soli u Bač, održanog 19. srpnja u Baču, iznesene su kritike na račun vodstva HNV-a i izražena zabrinutost glede daljnje realizacije započetih projekata od strane kulturnih udruga iz Podunavlja kao i same manifestacije. Podsjetimo, udruge kulture iz Podunavlja i Sombora, zajedničkim projektom »Tragovi Šokaca od Gradovrha do Bača 1688.-2008.« većim dijelom ove godine obilježavaju 320. obljetnicu doseljavanja Šokaca iz Soli u Bač. Generalnoga pokroviteljstva prihvatilo se Hrvatsko nacionalno vijeće, a medijski pokrovitelj je NIU »Hrvatska riječ«. Na sastanku je istaknut, osim zamjerke dužnosnicima HNV-a što ne prisustvuju manifestacijama, i problem financiranja troškova manifestacije. 
U povodu iznesenih kritika i aktualnih tema razgovarali smo s predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća Brankom Horvatom.
Na posljednjem sastanku Organizacijskog odbora projekta obilježavanja 320. obljetnice doseljavanja Šokaca u Bačku iznesene su kritike na račun HNV-a da ne prati u dovoljnoj mjeri ovaj projekt izuzetno važan za šokačke Hrvate u Bačkoj. Konkretno, da HNV nije isplatio račune za troškove autobusnog prijevoza u sklopu  manifestacije?
Kad su programi u pitanju i kad je financiranje u pitanju uvijek ima problema jer nam je novac kronično problematičan, ili ga nema dovoljno ili nije na vrijeme stigao. Mi smo se u načelu dogovorili, već u startu, da ćemo gledati što bezbolnije ispratiti taj projekt jer smo znali da je projekt prošao na pokrajinskoj razini i da ćemo od strane Pokrajine imati financiranje ovog izuzetno važnog projekta. S obzirom da se iskomplicirala politička situacija kod nas zbog izbora i zbog smjene vlasti, kasnila je donacija od Pokrajine koja treba pokriti troškove ove manifestacije. U međuvremenu smo pokušali rješavati probleme i jedan dio smo rješili u hodu, ali je jedan dio ostao, koji nije bio sporan, i inače se takve stvari događaju. U međuvremenu je situacija razriješena, Pokrajina je na naše inzistiranje, »preko reda« uplatila novac na račun i tako se sad projekt može odvijati bez problema. Znam da je to problem, svi se mi susrećemo s takvom problematikom, ali, Bože moj, na kraju krajeva i to je život.
Organizatori tvrde kako su postojala i druga sredstva iz kojih su se mogli pokriti troškovi autobusnog prijevoza, konkretno sredstva Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske.
Ne, to je sve namjenski potrošeno. Svaki dinar je namjenski potrošen na taj projekt, jer nisu tu samo autobusi bilo je tu i drugih troškova. Na uvid se može staviti svaki dinar priljeva i svaki dinar odljeva, pa tako mislim da to neće biti problem. Ne želim niti itko može skriti namjenski dobiven novac. Novac će biti iskorišten na bazi programa projekta ove manifestacije i mislim da su izlišne sve takve insinuacije.
Jesu li izmireni troškovi i kako se dalje odvija projekt?
Svi troškovi i računi koji su bili ispostavljeni – uplaćeni su. Istog dana je bilo plaćeno i ovog momenta kad razgovaramo svaki dinar je uplaćen tamo gdje je trebao biti. S jedne strane, gledamo da novac koji se namjenski dobije, da se namjenski i troši. Ne želimo prelijevati novac jer će doći do zabune ili nerazumijevanja. Novac je »sjeo«, svi troškovi koji su napravljeni su isplaćeni. Idemo dalje. Projekt je prošao ne u onom iznosu kako smo mi  predložili i uradili projekt, ali je značajan iznos osiguran od Pokrajine i moći će se financirati kompletan projekt. Mislim da će dalje  sve ići bez trzavica jer je novac na raspolaganju. Čim je svaka kockica na svom mjestu i mozaik je funkcionalan i prepoznatljiv. Glavno težište će dalje biti na realizaciji i svi tu moramo biti maksimalno u suradnji.
Pokrenuta je inicijativa za kupovinu nekretnine za potrebe HNV-a? 
Stekli su se uvjeti da možemo razmišljati o osiguranju trajnog rješenja smještaja Hrvatskog nacionalnog vijeća i nekih hrvatskih institucija. Razmišljali smo da to bude i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«, koja nema svoje prostore. Naravno, to u nekoj budućnosti, za godinu ili dvije. To je ideja o kojoj treba ozbiljno razmisliti i razgovarati. To treba uraditi kako bi Vijeće bilo prepoznatljivo i obilježje zajednice. Vidjet ćemo što će reći vijećnici. To je ideja koja se sada tek uvodi u proceduru.
U kojoj je fazi formiranje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata? 
Zavod je konstituiran, sve formalno-pravne radnje su urađene. Prošloga se tjedna čekao PIB i čim se to završi moći će startati punom parom. Za desetak dana očekujemo, odnosno do 15. kolovoza, da će formalno biti zaokružen profil Zavoda.
Koliko zaposlenika se predviđa?
U načelu on će morati imati više zaposlenika, ali hoće li to biti za godinu ili dvije, to je stvar i samih ljudi u Zavodu i programa koji će se realizirati preko Zavoda. On mora zaživjeti i napraviti svoj program.
Na čemu HNV trenutačno radi?
Nama predstoji ono najvažnije, krenut ćemo  ozbiljnim koracima u realiziranje programa otvaranja Hrvatskog školskog centra. Razgovori su već počeli, a tu će morati biti više subjekata jer je to projekt koji zahtijeva puno aktivnosti. Sljedeći program kojeg smo načeli je radijsko i TV informiranje i to ćemo nastaviti. Imali smo razgovore s RTV Vojvodina i nastavljamo s time i moramo to pitanje dovesti na za nas zadovoljavajuću razinu. To su dva projekta s kojima idemo dalje, a usput se rješavaju problemi od interesa za hrvatsku zajednicu.
TV program na hrvatskom jeziku na RTV Vojvodina opet se sveo samo na dva sata mjesečno?
Izišli smo sa zahtjevom da se približimo »starijim« manjinskim zajednicama koje imaju značajan prostor. Ali, to se ne može za kratko vrijeme, već za godinu ili dvije. Moramo doći na neku razinu i  u startu smo rekli kako bez jednog sata ne možemo biti zadovoljni. Povratak na dva sata tjedno je zbog problematike koju smo imali u prošlosti. Nismo do kraja dobili konkretne odgovore što se dogodilo, ali mislim da će se situacija odvijati u pozitivnom pravcu.
J. Dulić
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika