Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zajedno u različitosti

Proteklih dana, po drugi put je, za mlade organiziran Kamp tolerancije u  Bačkoj Topoli. Kamp je okupio 160 djevojaka i mladića iz svih zemalja i regija kroz koje Dunav, kao simbol ujedinjene Europe, protječe na putu od Njemačke do Crnog mora. Mladi, u dobi od 17 do 25 godina, tijekom šest dana boravka u kampu učili su, kroz rad i zabavu, što je to tolerancija. 
Slogan kampa je »Zajedno u različitosti«, a održava se u organizaciji Izvršnog vijeća i Skupštine Vojvodine i Dunavskog biroa iz Ulma. Rad s mladima u Kampu tolerancije namjerava se nastaviti u Bačkoj Topoli i sljedećih godina, a kako bi se on unaprijedio, u središtu grada je postavljen kamen temeljac za budući Euroregionalni centar za toleranciju, koji bi na najbolji mogući način trebao predstavljati Srbiju, Vojvodinu i Bačku Topolu. 
PUZZLE: Tvorac ideje o obrazovanju mladih o toleranciji kroz aktivnosti u kampu, je predsjednik Skupštine Vojvodine Sándor Egeresi. On je istaknuo kako je Bačka Topola srce Vojvodine, kako Vojvodina Europi može ponuditi svoju šarolikost u smislu  multietničnosti i višejezičnosti, a od Europe preuzeti sve one vrijednosti koje bi učinile da Vojvodina i Srbija budu bliže Europskoj Uniji.
Sudionici kampa, osim druženja, bavljenja sportom i večernjih koncerata, svakodnevno su nazočili predavanjima o regionalnom povezivanju i europskim integracijama, pod nazivom »Puzzle«. Tijekom predavanja, gradove i zemlje iz kojih dolaze predstavili su mladi iz Austrije, Njemačke, Bugarske, Rumunjske, Nizozemske, Estonije, Slovačke, Srbije, Hrvatske i Mađarske. Cilj »Puzzle« igre bilo je stvaranje cjelovite slike mladih o kulturološkim različitostima u svom okruženju. Među predavačima, osim sudionika kampa, našli su se i zastupnica u Europskom parlamentu Doris Pack, voditelj Dunavskog biroa iz Ulma, Peter Langer kao i pokrajinski tajnik za privatizaciju István Pásztor.
KREATIVNE RADIONICE:  Poslijepodnevni sati bili su namijenjeni za kreativne radionice, koje su imale simbolični naziv  »I ti si drukčiji – ni ti nisi drukčiji«. Radionice su vodili profesori likovne umjetnosti, a tema su bile maske i kostimi, koji su kao dio kulture i tradicije, prisutni u svim zemljama regije. Tako su mladi, podijeljeni u šest skupina, vrijedno izrađivali maske i odjevne predmete od materijala, kao što su vuna, kudelja, papir i najlon. Svoje kreacije prikazali su Topolčanima i svim ostalim nazočnim gledateljima na završnoj svečanosti u središtu grada. Performans se sastojao od plesnog dijela, modne revije, prikaza rada u kampu kroz fotografije na video-bimu, te zajedničke pjesme uz zvuke zvona.
A kako su mladi bili smješteni u Poljoprivrednoj školi u Bačkoj Topoli, koja se nalazi u blizini Zobnatičkog jezera, slobodno vrijeme koristili su za plivanje, vožnju kanuom, igranje nogometa i odbojke na pijesku, te druge sportske aktivnosti, koje su pridonijele njihovu boljem upoznavanju. 
O vrijednosti održavanja kampa govori i činjenica da su među sudionicima Kampa tolerancije bili, i ove godine podjednako zastupljeni, mladi hrvatske i srpske nacionalnosti iz Republike Hrvatske. Desetak gimnazijalaca iz Vukovara boravilo je u Kampu, a ponajviše ih se dojmila ljubaznost i prihvaćanje od strane vršnjaka iz Srbije. »Prvoga dana smo bili nesigurni oko upoznavanja i kako će nas ovdje prihvatiti, ali smo doista oduševljeni aktivnostima kroz koje puno učimo o poštovanju različitosti. Najviše se družimo s mladima iz Srbije, jer ne postoje jezične barijere, ali i engleski svi prilično dobro govore, što nam omogućuje da se svi međusobno družimo«, rekla je Milica Šarčević, učenica vukovarske Gimnazije.         
Večeri su bile ispunjene nastupima pop i rock pjevača, glazbenih sastava, plesnih skupina, među kojima je bio i nastup poznatog hrvatskog glazbenika Jure Stublića i grupe Film.
Marija Matković
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika