Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Skrbit ćemo o pravima svih građana

Nedavno izabrani zamjenik predsjednika Skupštine Grada Subotice Slavko Parać dobro je poznata i prepoznatljiva osoba u ovom gradu. Odavno je u politici i javnosti, praktički od najranije mladosti. Počeo je u tadašnjoj omladinskoj organizaciji Palića, pa po toj omladinskoj liniji napredovao preko Subotice i Vojvodine do – predsjedništva tadašnjeg Saveza socijalističke omladine Jugoslavije.
Od uvođenja višestranačja neprekidno je aktivan, što kroz udruge građana, što kroz izravno političko djelovanje. Od 2005. godine član je Demokratske stranke. 
 
HR: Koje su točno ovlasti zamjenika predsjednika Skupštine Grada Subotice?
Zamjenik predsjednika Skupštine Grada zamjenjuje predsjednika u slučaju njegove odsutnosti ili spriječenosti da obnaša svoju dužnost, a može imati zaduženja i na osnovi posebnih ovlasti. Točnije, stara se skupa s predsjednikom o pripremi, zakazivanju i vođenju sjednica Skupštine, kao i brojnih skupštinskih vijeća, povjerenstava, eventualnih ad hoc anketnih odbora i drugih radnih tijela. Kako je sadašnji predsjednik, gospodin Jenő Maglai, odlučio volonterski obnašati svoju dužnost, te da namjesto dva, sada postoji jedan zamjenik predsjednika Skupštine Grada, bit će za njega više posla nego prije.
HR: Bilo je prilično tenzija uoči izbora i neposredno nakon njih, sve do formiranja Vlade Republike Srbije i konstituiranja Skupštine Grada. Kako ćete funkcionirati sa svojim prvim suradnikom, predsjednikom Skupštine Grada Jenőom Maglaijem?
Očekujem da će nakon sklapanja koalicijskog sporazuma s Mađarskom koalicijom, kojem su prethodile tenzije koje spominjete, vremenom one splasnuti, te da će namjesto iznuđivačkih, prevladati suradnički odnosi među dvjema najvećim koalicijama. Savez vojvođanskih Mađara maksimalno je iskoristio pregovarački potencijal koji je stekao svojom pozicijom u Skupštini Srbije, a koju crpi iz četiri narodna zastupnika bez kojih nema skupštinske većine i demokratske pro-europske vlasti u Srbiji. S gospodinom Maglaijem od ranije imam korektne osobne odnose. Dogovorili smo se o načinu naše suradnje u kojoj smo dužni ponašati se odgovorno i profesionalno, pa očekujem da će naša suradnja biti i ubuduće dobra.
HR: Koaliciji Za europsku Suboticu, nakon pristupanja vijećnika Bunjevačke stranke Vojvodine, nedostajao je jedan vijećnik za apsolutnu većinu u Skupštini. Međutim, umjesto jednog, koalicija Za europsku Suboticu dobila je za partnera 21 vijećnika Mađarske koalicije. Kako Vi gledate na to?
Koalicija za europsku Suboticu je mogla imati skupštinsku većinu i više od jednog vijećnika koji je nedostajao, ali je svakako željela suradnju prvo ponuditi Mađarskoj koaliciji, s kojom ima pozitivna iskustva u upravljanju gradom, naravno na novim osnovama, uvažavajući volju građana iskazanu na proteklim izborima. Takva namjera je ostvarena djelomično, prije svega zbog spomenutog pregovaračkog potencijala Mađarske koalicije. U svakom slučaju, s 54 vijećnika skupštinska je većina stabilna i, uz pretpostavku minimuma međusobnog povjerenja, postoje svi preduvjeti za realizaciju programa za koje smo dobili podršku velike većine građana. To su u dolazećem razdoblju, prije svega, proeuropski razvojni programi grada, koji će donijeti nova radna mjesta i pristojniji život našim sugrađanima uz očuvanje tradicionalno tolerantnih međunacionalnih odnosa.
HR: Svakako je bolje da gradom upravlja što šira koalicija, odnosno predstavnici što većeg broja građana. Međutim, iz vlasti lokalne samouprave izostali su predstavnici Srpske koalicije. Koliko će to, i hoće li uopće, otežavati rad Skupštine, te vjerodostojnost i legitimnost njenih odluka?
Etničke stranke i koalicije više nisu jedini legitimni predstavnici nacionalnih zajednica pod čijim imenima nastupaju na političkoj sceni. Na proteklim izborima građani su im to jasno poručili. Koalicija Za europsku Suboticu, koja je građanski orijentirana, također ima legitimitet predstavljanja svih nacionalnih zajednica, koje u području našeg grada žive, jer je takvo povjerenje dobila na izborima. Građani su dali jasnu poruku da ne žele razgrađivanje Subotice po etničkim šavovima, da ne žele podjele na tri etnička sela i po koji zaseok. Naprotiv, oni žele temeljne promjene u sadržaju vršenja vlasti, koja će skrbiti za sve građane i pripadnike svih nacionalnih zajednica, a ne samo jedne. Ako su iz lokalne vlasti izostali predstavnici Srpske liste, nisu izostali i pripadnici srpske nacionalne zajednice. Smanjenje interesa za etničke stranke je prirodan proces, koji je otpočet prestankom ratnih sukoba, smanjenjem međunacionalnih tenzija, diskriminacije građana u manjinskom položaju, kao i normalizacijom međudržavnih odnosa nekada zaraćenih strana i to nije rezultat trenutačno lošijeg vodstva ili kampanje ovih stranaka, već neminovan proces, koji ide prema modernim demokratskim odnosima, koji ne poznaju političko organiziranje na dominantno etničkim principima. Koalicija Za europsku Suboticu želi u idućem razdoblju ravnopravno skrbiti o pravima i potrebama svih nacionalnih zajednica, ali i o potrebama svih građana koji očekuju da mogu raditi i pristojno živjeti od svog rada. Mi smo pokrenuli inicijativu da se iz Ministarstva za upravu i lokalnu samoupravu, tumačenjem Zakona o lokalnoj samoupravi, omogući da predstavnici svih izbornih lista budu zastupljeni u skupštinskom dijelu vlasti, tj. da se omogući izbor još dva dopredsjednika Skupštine Grada, za predstavnike Bunjevačke stranke Vojvodine i Srpske liste. 
Kada je riječ o izvršnoj vlasti, mi ne možemo surađivati sa Srpskom radikalnom strankom, niti oni s nama, zbog nepremostivih programskih i ideoloških razlika. Ja djelovanje oporbe ne doživljavam kao otežavanje rada Skupštine, a odluke Skupštine će u svakom slučaju biti vjerodostojne i legitimne i bez glasova Srpske liste.
HR: U proteklom mandatu Skupštine sjednice su vrlo često bile promocija pojedinaca. Ponekad su podsjećale i na srbijansku skupštinu, u lošem smislu, a jedna je bila i poprište fizičkog obračuna dvojice vijećnika. Što ćete uraditi da se vijećnici usredotoče na točke dnevnog reda i može li se očekivati da lokalni parlament bude efikasniji?
Kako su se promovirali, tako su na izborima i prošli. Oni su samo pridonosili dramatičnosti sjednica i nepredvidljivih zapleta. Nisu prepoznati kao seriozni politički akteri, s idejama koje bi vodile napretku lokalne zajednice. Tih pojedinaca danas više nema među vijećnicima i vjerujem da je to dobar nauk za one koji bi željeli ići njihovim putem sveopćeg blaćenja svega i svakoga, osim sebe samih. Zadaća oporbe je kritika vlasti i njenih odluka, koje nisu u suglasju s njenim programom, kao i upućivanje kvalitetnijih prijedloga od onih koje nudi vlast, ali na konstruktivan način, koji može voditi kvalitetnijim odlukama Skupštine. Takva oporba može očekivati potporu svojih i eventualno novih birača. Na njima je odluka kako će djelovati. Neproduktivnu opstrukciju, nepristojno ponašanje, vrijeđanje i govor mržnje sprječavat ćemo i sankcionirati striktnom primjenom poslovnika, ali i njegovim izmjenama, ako se ukaže potreba.
HR: U javnosti se pojavila službeno nepotvrđena vijest da su dvojica direktora javnih komunalnih poduzeća podnijela neopozivu ostavku, jer nisu htjeli potpisati bjanko ostavku, koju im je ponudila stranka čiji su članovi. Jesu li vijećnici Skupštine Grada zapravo samo stranačka glasačka mašinerija?
Vijesti o tome su kontradiktorne, ali ako su točne, ja mogu razumjeti postupke tih direktora. Ako je bilo zahtjeva za bjanko ostavkama direktora javnih poduzeća, to osobno doživljavam kao bahatu demonstraciju moći stranačkih vodećih nomenklatura u cilju stvaranje svojih feuda. Postoje demokratske procedure za imenovanje i razrješenje direktora, kao i svih drugih izabranih i imenovanih lica, te ne vidim ozbiljan razlog za to, osim želje pojedinaca da budu gospodari svojih podanika i tuđih sudbina. Zakonom je predviđena mogućnost da vijećnici daju bjanko ostavke strankama na čijim listama su izabrani, opet zbog nekih lokalnih specijaliteta na političkoj sceni Srbije, a to je da bi se spriječila trgovina mandatima. S druge strane, to u strankama s nedovoljno razvijenim unutarnjim demokratskim odnosima, dovodi do mogućnosti pretvaranja vijećnika u stranačku glasačku mašineriju, dakle do devijacije osnovne ideje, što je svakako loše. 
HR: Član ste Demo-kratske stranke, pripadnik hrvatske zajednice. Kako, s pozicije na kojoj ste sada, možete pomoći hrvatskoj zajednici u njenom razvoju i konkretnim aktivnostima?
Kao i svi građani, pripadnici hrvatske nacionalne zajednice, zainteresiran sam za stvaranje boljih uvjeta za funkcioniranje institucija koje njeguju i razvijaju identitet Hrvata na ovim prostorima. To ne može biti ekskluzivitet pripadnika političkih stranaka s hrvatskim predznakom. Prije svega, pomagao sam koliko sam mogao i koliko mi se dopustilo razvitku kulturnih, obrazovnih, informativnih, vjerskih institucija Hrvata u nas, kao i njihovih manifestacija, ali i za legitimitet Hrvatskog nacionalnog vijeća, kao krovne institucije svih Hrvata koji žive na ovim prostorima, bez obzira na njihovu političku pripadnost ili suzdržanost u odnosu na političko organiziranje. Tu vidim neiskorištene potencijale za šire otvaranje ovih institucija i organizacija prema svim pripadnicima hrvatske nacionalne zajednice. Kao pripadnik Demokratske stranke, imam mogućnost sagledavanja i utjecaja na veći dijapazon društvenih procesa, nego što su zaštita ljudskih i manjinskih prava. Za ubrzan ekonomski razvoj, za mogućnost da se lakše dođe do posla, egzistencije i boljeg života. Ako nema osnovnih egzistencijalnih uvjeta za život, uživanje širokih duhovnih potreba je najčešće u drugom planu. Kao član Demokratske stranke, zainteresiran sam i za ravnopravno stvaranje uvjeta u cilju zadovoljavanju prava i potreba za očuvanje nacionalnog identiteta pripadnika svih nacionalnih zajednica i njihov skladan zajednički život na ovim prostorima jednih s drugima, a ne samo jednih pokraj drugih.
HR: Postoji li, unutar Demokratske stranke, službena politika prema nacionalnim manjinama?
Temeljni programski principi Demokratske stranke su sloboda, pravda, jednakost, solidarnost i tolerancija. Afirmacija ljudskih i manjinskih prava prožimaju cijeli programski dokument Demokratske stranke. Važnije od slova na papiru je svakako prepoznatljiva politička praksa Demokratske stranke kojom se takva politika afirmacije ljudskih i manjinskih prava potvrđuje svakidašnje. Dovoljno govori i šaroliki nacionalni sastav vijećnika, zastupnika u skupštinama Autonomne Pokrajine Vojvodine i Republike Srbije, kao i kadrovska rješenja u tijelima izvršne vlasti na svim razinama, što govori o mogućnosti afirmacije pripadnika svih nacionalnih zajednica unutar stranke, ali i o konzistentnosti politike prema nacionalnim manjinama.
HR: Jeste li zainteresirani za izbore za HNV?
Hrvatsko, ali i sva druga nacionalna vijeća, najvažnije su krovne institucije građana u manjinskom položaju. Kao pripadnik hrvatske nacionalne zajednice, svakako sam zainteresiran za reprezentativnost budućeg Hrvatskog nacionalnog vijeća, tako da ono ima najširi obuhvat pripadnika zajednice. Demokratska stranka je također zainteresirana da sva nacionalna vijeća imaju tako širok reprezentativni karakter. Nije dobro da nacionalna vijeća, kao što je u nekima trenutačni slučaj, budu produžena ruka samo etničkih političkih stranaka, jer tako gube osnovni smisao svoga postojanja kao krovne institucije svih pripadnika nacionalnih zajednica. Osobno ću se zalagati, a uvjeren sam da će to biti i opredjeljenje Demokratske stranke, da DS participira u predstojećim izbornim aktivnostima za nacionalna vijeća, pa i za hrvatsko, koje kasne, ako se ne varam već više od dvije godine.
HR: Koji su prioriteti vodstva lokalne samouprave?
Kako sam već spomenuo, to su svakako projekti koje će omogućiti ubrzani ekonomski oporavak i razvitak grada, a što će omogućiti upošljavanje i bolju egzistenciju naših sugrađana. Prvo je neophodno stvoriti uvjete da potencijalni investitori mogu doći u naš grad, što znači osigurati građevinsko zemljište za industrijski park, koje grad trenutačno nema. Potom ga je potrebno opremiti komunalno-energetskom infrastrukturom, a onda pod povoljnim uvjetima ponuditi potencijalnim investitorima. Osnovni problem nedostatka građevinskog zemljišta namjeravamo riješiti kupovinom vojnih objekata i zemljišta na potezu prema Paliću, gdje ima preko 140 hektara zemljišta, a uz 37 hektara državnog zemljišta s druge strane Palićkog puta, grad bi raspolagao s oko 180 hektara zemljišta za industrijski park na toj lokaciji, što je za duže razdoblje sasvim dovoljno. Infrastrukturno opremanje bi se radilo fazno, kako bi u što kraćem roku dio građevinskog zemljišta bio u funkciji. Ovaj projekt će u prvom razdoblju angažirati veliku građevinsku operativu, a potom će s prvim investitorima početi veće upošljavanje i u drugim gospodarskim područjima. Nakon realizacije prve faze projekta na 21 hektaru, očekuje se otvaranje oko 2000 radnih mjesta. Naravno, vodit će se briga da uslužne i proizvodne djelatnosti po sadržaju budu prilagođene lokaciji, što podrazumijeva čiste nove tehnologije. 
Turizam je također veliki razvojni potencijal. Realizacijom master plana Palića, pruža se mogućnost otvaranja 1000 radnih mjesta direktno i još toliko u pratećim uslužnim djelatnostima. Naravno, u prioritetima su i završetak Y kraka, završetak bazena, izgradnja lokalnih cesta, nastavak komunalnog uređenja cijelog gradskog područja sa svim prigradskim naseljima, završetak započetih investicija, reorganizacija gradske administracije u suvremen, efikasan i decentraliziran servis građana, kao i svestrani razvoj društvenih djelatnosti i afirmacija duhovnih vrijednosti i renomea, uvažavajući multietničnost grada i očuvanje međunacionalne tolerancije.
HR: Koje velike projekte u gradu možemo očekivati u iduće dvije godine?
U dvije godine se teško mogu realizirati novi veliki projekti. Mogu se dovršiti započeti i pripremljeni, ali i započeti i do neke faze realizirati novi veliki projekti o kojima sam već govorio. Osim otpočinjanja spomenutih velikih projekata, vjerujem da možemo očekivati Y krak, završetak bazena u Dudovoj šumi, plinofikaciju svih mjesnih zajednica, novi pročistač otpadnih voda kao preduvjet za gradnju kanalizacijskih kolektora i sekundarne kanalizacijske mreže, sanaciju i rekultivaciju gradskog deponija i uspostavljanje regionalnog sustava za upravljanje otpadom, nove lokalne ceste, završetak prve faze izgradnje Narodnog kazališta, revitalizaciju objekata u oblasti društvenih djelatnosti, sporta, gradski kulturni centar, obnovljene i nove objekte dječjih predškolskih ustanova, nove stanove za mlade i još mnogo malih, ali za naše građane dragocjenih projekata koji će im život u Subotici učiniti lakšim, ljepšim i komfornijim.               g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika