Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zalog mlađim generacijama

Tradicionalna manifestacija »Dužionica« u organizaciji HKUD »Vladimir Nazor« iz Sombora počela je u prošli petak, 1. kolovoza, u Hrvatskom domu predavanjem Alojzija Stantića na temu »Žetva-kruv-Dužionica«. 
Prva večer je otvorena pjesmom »Nebo u oku« Cecilije Miler, koju je recitirala  Emina Firanj.  
Ovogodišnje trodnevno slavlje svečano je otvorio predsjednik Društva Šima Raič, koji je svima poželio srdačnu dobrodošlicu te pozdravio nazočne goste. Pjesnici Katarina Firanj i Antun Kovač svojim su pjesmama napravili divan uvod u zanimljivo predavanje, kao i članica dramske sekcije Bojana Jozić, koja je recitirila pjesmu »Kosidba« Marije Hornjak. Kratak životopis gosta predavača ukratko je predstavio Alojzije Firanj.
ŽETVA-KRUV-DUŽIONICA: U samom uvodu predavanja Alojzije Stantić je istaknuo kako je ponosan što je završio salašarsku školu života i što je jedan od posljednjih volara.
Nazočni u Hrvatskom domu uživali su slušajući o žetvi nekada, o kruhu i njegovoj kvaliteti nekada i danas, te o Dužionici, koja je ponos Hrvata Bunjevaca u Bačkoj. Brojne je nazočne interesiralo što je ris, prepelica, ampa, te zašto se zvonilo pred nevrijeme. Stantića je bilo zanimljivo slušati dok je govorio o obrednom pijenju vina kod Bunjevaca, te su, oni koji to do sada nisu znali, naučili što je bukarica, trojanica, argela, kako se pilo vino iz roga. 
Nakon predavanja brojnim posjetiteljima u Hrvatskom domu predstavili su se ovogodišnji bandaš i bandašica Bojan Jozić i Irena Budimčević. Bojan je dugogodišnji član dramske sekcije, a Irena je sedam godina članica folklorne sekcije.
ČVRSTI TEMELJ DUŽIONICE: Lijepu izložbu, koja je krasila Hrvatski dom, priredila je Katarina Firanj uz pomoć Janje Pekanović i članica dramske sekcije, dok su krunu, kao i nekoliko godina unazad, uradile Lidija Džinić i Janja Pekanović.
U subotu u večernjim satima brojni posjetitelji iz Sombora i okolice uživali su u bogatom kulturno-zabavnom programu. 
Nazočne je pozdravila Bojana Jozić, voditeljica programa. Zahvalivši Bogu na uspješnom radu i dobroj žetvi, voditeljica je pozvala predsjednika Društva Šimu Raiča, koji je govorio o značaju Dužionice za naš narod. I ove večeri predsjednik je pozdravio mnogobrojne goste i poželio im ugodnu večer.
Program je započeo bunjevačkim plesovima iz okolice Sombora u izvedbi folklorne sekcije Društva, a nakon toga publici su se predstavili gosti iz Budrovaca KUU »Naša grana« spletom plesova. Nakon pjesme i igre publika je vidjela članove dramske sekcije društva domaćina, koji su izveli kratak skeč »Na klupčici«.
Ove je večeri Matija Đanić prezentirao novi broj lista »Miroljub«. Pjevačka sekcija društva otpjevala je pjesme »Zvoni zvonce« i »Sinoć kad je pao mrak«. Iza toga su djevojčice Emina Firanj, Martina Čeljuska i Aneta Firanj otpjevale dvije pjesme koje su same skladale.
Program je nastavljen drugim spletom plesova u izvedbi gostiju iz Budrovaca, poslije kojih je publika imala prigodu uživati u poeziji Katarine Firanj, Antuna Kovača i Marije Hornjak. Završni dio večeri protekao je u pjesmi i plesu gostiju iz Budrovaca, te članova folklorne sekcije, a zadovoljna publika je pljeskom i ovacijama pokazala kako je druga večer Dužionice bila iznimno ugodna. 
Na samom kraju programa voditeljica je citirala mons. dr. Andriju Kopilovića: »Čuvati tradiciju sveta je dužnost, ali obogatiti susret osobnom ljubavlju je temelj da Dužionica živi i dalje!«    
SREDIŠNJA PROSLAVA: Središnja proslava Dužionice je održana u nedjelju 3. kolovoza, okupljanjem u Hrvatskom domu odakle su svi pošli do crkve Presvetog Trojstva, gdje je slavljena sveta misa zahvalnica, koju je predvodio preč. Josip Pekanović, a suslavili dr. Marinko Stantić i novi kapelan Ignac Brasnyo.
U svojoj propovijedi preč. Josip Pekanović je istaknuo značaj hrane za čovjeka i ukazao na rastući problem gladi u svijetu. 
»U trenucima kada se govori o problemu hrane, u trenutcima kada zahvaljujemo Bogu za darovanu nam hranu, biblijski tekstovi nas pozivaju da budemo svjedoci Božje brige za čovjeka, Božje brige za svijet. Evanđelje svjedoči o našoj odgovornosti za trenutak u kojem živimo, za prostor u kome djelujemo. Pozvani smo svjedočiti konkretnu brigu za one koji su nam povjereni, za svakog čovjeka, u konačnici za cijelo čovječanstvo.« Preč. Pekanović je zaključio propovijed riječima: »Ovdje ne važi deviza – što više budemo varali, više ćemo imati. Ovdje važi deviza – što više budemo dijelili, više ćemo imati.«  
Središnju manifestaciju Dužionice u Somboru  uveličali su uvaženi gosti: predstavnici Generalnog konzulata RH u Subotici,  predsjednik HNV-a Branko Horvat, zastupnik u Skupštini Republike Srbije i predsjednik DSHV-a Petar Kuntić, predsjednik somborske podružnice DSHV-a Mata Matarić, predsjednik DZH Đorđe Čović, predsjednik somborske podružnice DZH Josip Zvonko Pekanović, voditelj Hrvatske matice iseljenika u Vukovaru Silvije Jergović, gradonačelnik Sombora Dušan Jović, predsjednik SO Sombor Nemanja Delić,  predstavnici Crkve preč. Josip Pekanović, Marinko Stantić i Ignac Brasnyo, predstavnici hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga iz – Subotice, Lemeša, Bačkog Brega, Bačkog Monoštora, Vajske, Sonte, Bača, Osijeka, Budrovaca, predstavnici udruge građana »Urbani Šokci« iz Sombora te bandaš i bandašica iz Lemeša.
Predsjednik Šima Raič je pozdravio goste i poželio dobrodošlicu te između ostalog naglasio:
»Kao što smo vidjeli, naši su mladi pred oltar prinosili plodove naših polja: svježanj pokošenog žita, pšenicu, kruh od novog žita i domaće vino. Ta duga tradicija je simbol žetvenog slavlja, čime se ovaj narod od davnina ponosio, a ponosi se i danas. Ovo je sedamdeset i četvrta Dužionica koju organizira naše Društvo. Mi, članovi Društva, ponosimo se ovom relativno dugom tradicijom i nastojimo postojeću tradiciju i simbol žetvenog slavlja predati kao zalog mlađim generacijama.«
Bandaš i bandašica su nazdravili svima nazočnima u Hrvatskom domu, a tradicionalno slavlje »Dužionica« u Somboru se nastavilo uz svečani ručak i glazbu tamburaškog sastava »Đuvegije«.
Zlatko Gorjanac
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika