Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kardinalu Puljiću oduzeli dio rezidencije

SARAJEVO – Županijski sud u Sarajevu donio je presudu prema kojoj vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić gubi dio rezidencije, koja je u vlasništvu Vrhbosanske nadbiskupije od njezine izgradnje, punih 110 godina. Naime, stan u zgradi Nadbiskupije presudom suda u Sarajevu se dodjeljuje supruzi Fadila Smajlovića, koji je, dopuštenjem komunističkog režima u bivšoj Jugoslaviji, uzurpirao taj dio rezidencije. Fadila Smajlovića bivši je komunistički režim nasilno uselio u taj stan. Smajlović je, dakle, bez ugovora i bez ikakvog plaćanja stanarine bespravno stanovao u tom stanu punih 20 godina, od 1972. do 1992. godine. 
PROSTOR UZURPIRAO RE-ŽIMSKI SUSTAV: »Budući da rezidencija vrhbosanskoga nadbiskupa nikada nije bila nacionalizirana, spomenuti stan pravno je uvijek bio i ostao u vlasništvu Nadbiskupskog ordinarijata«, rekao je za Hrvatski katolički radio kardinal Vinko Puljić i istaknuo da je prostor uzurpirao režimski sustav i namjestio stanare u prostoru Ordinarijata. »Ordinarijat se za vrijeme komunizma borio da ih iseli nudeći im druge stanove, a posljednji je ostao Fadil Smajlović, koji je izravno bio u službi SDB-a, Službe državne sigurnosti iz Beograda. Zbog toga je cijela kuća bila ozvučena. Kada se jedan stanar iselio, Smajlović je zauzeo i njegov stan te je tako bio u 160 četvornih metara stambenog prostora«, kazao je kardinal Puljić. On napominje da se za vrijeme rata Smajlović odselio u Istru, »jer je kao službenik beogradske službe sigurnosti znao gdje neće biti stradanja«. Kako o stanarskom pravu nije postojao nikakav ugovor, po pravu vlasnik stana ostaje Vrhbosanska nadbiskupija. Nakon Smajlovićeve smrti svu opremu koja je zatečena u njegovom stanu preuzela je Općina. Njegova je obitelj, pak, pokrenula proces za otkup toga stana i za stanarsko pravo. Nakon nekoliko sporova, na kraju sud u Sarajevu donosi rješenje i presuđuje Smajlovićevu nasljedniku pravo na Upravnu zgradu Vrhbosanske nadbiskupije.
KARDINAL PORUČIO DA NEĆE ODUSTATI: Kako kaže kardinal Puljić, »taj proces je vođen pred Županijskim sudom i, navodno, netko je iz toga suda dolazio k nama nenajavljeno tražeći uvid u stan. No, nisam dopustio takve nenajavljene uvide i dolaske. Zbog toga mi je, navodno, sutkinja poručila: ‘Vidjet će kardinal tko ovdje ima vlast’. I tako je i bilo. Sudska je presuda bila da Smajlović ima pravo na 83 četvorna metra rezidencije. To je besmisleno, da se dio upravne zgrade Vrhbosanske nadbiskupije sudskim putem dodjeljuje nekome tko se u nju nasilno uselio«, kaže kardinal Puljić. Vrhbosanski nadbiskup zbog toga je tražio zaštitu. »Međutim, svi ‘peru ruke’ i kažu da je sve po zakonu. Dakle, po zakonu su nasilno ušli u zgradu, po zakonu nam sada otimaju dio kuće. Zbunjen sam pred tom državom koja ne želi da Katolička crkva ima jednaka prava s drugima«, rekao je kardinal Puljić. O tome je kardinal Puljić izvijestio i visokog međunarodnog predstavnika Miroslava Lajčaka, a on je jednostavno ustvrdio da je sve po zakonu. Kardinal Puljić stoga ističe da Katoličkoj crkvi u BiH po zakonu mogu oteti sve što hoće. S nepravednom presudom Županijskog suda vrhbosanski nadbiskup je upoznao i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, kao i predsjednika SDA Sulejmana Tihića.
POLITIČKA, ETNIČKA I VJERSKA PORUKA: Kardinal je hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića upoznao s detaljima presude, koja nema smisla, jer Fadil Smajlović nije nikad potpisao ugovor s tadašnjim »Sarajevostanom« o korištenju tog stana, niti je taj dio nadbiskupove rezidencije bio ikada nacionaliziran, nego uzurpiran. Komšić je tom prilikom izrazio uvjerenje da bi se u ovom slučaju moglo raditi o političkoj, etničkoj i vjerskoj poruci. Komšić je dao prijedlog da Međureligijsko vijeće u BiH napravi prijedlog restitucije i proslijedi ga Vijeću ministara kako bi se taj problem riješio, a i time bi se riješio i izvor prihoda jer, konkretno, Katolička crkva u BiH nema sigurnih prihoda, osim darova vjernika i dobročinitelja. Kardinal Puljić je posljednjih dana imao niz susreta s hrvatskim i drugim dužnosnicima u BiH, kako bi ih upoznao s nastalom situacijom i nepravdom koja se čini Hrvatima u BiH. No, unatoč svemu, Puljić kaže da ga ne obeshrabruje ovakva situacija. »Želim hrabro dati do znanja svima, i vlastima u BiH i međunarodnoj zajednici – neću odustati«, poručio je vrhbosanski nadbiskup.                                g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika