Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Žetvene svečanosti

Žetvene svečanosti
 
Protekli tjedni, a i nastupajući vikend u Bačkoj, prije svega u Somboru i Subotici, u znaku su žetve, kruha i žetvenih svečanosti. 
Somborska Dužionica u organizaciji HKUD »Vladimir Nazor« održana je prošloga vikenda. Tijekom trodnevnog slavlja kroz predavanja, tamburašku večer, izložbu, bogat kulturno-zabavni program, pjesme i plesove, Somborci i njihovi gosti podsjetili su se vlastite tradicije na koju su ponosni, žele je očuvati i prenijeti generacijama koje dolaze. Tijekom središnje proslave Dužionice mladi su pred oltar prinijeli svežanj pokošenog žita, pšenicu, kruh od novog žita i domaće vino, a nakon svečanog mimohoda ulicama grada kruh od novog žita uručen je i gradonačelniku. Rijetka je to prigoda kada somborski Hrvati, obučeni u tradicionalno svečano ruho, prođu ulicama svoga grada i pokažu koliko su ponosni na svoju tradiciju i svoju Dužionicu, koju proslavljaju već 74 godine. 
Ovoga, pak, vikenda predstoji središnja manifestacija Dužijance u Subotici, gdje se žetvene svečanosti održavaju već skoro puno stoljeće.  Ponos subotičkih Hrvata, ali i važna gradska manifestacija, koja je ove godine predstavljena i na stranicama Turističke organizacije Srbije kao »drevni običaj zahvale Bogu na plodovima zemlje, a osobito na rodu pšenice, koju su bunjevački Hrvati u Bačkoj oblikovali u svečanu, dostojanstvenu i lijepu priredbu«. Cijeli je ovaj tjedan, nakon niza manifestacija i dužijanci po okolnim selima, predstavljao uvod u središnju svetkovinu, koja se održava u nedjelju. Tradicionalna izložba u Galeriji »Likovni susret« i književna večer u Hrvatskom kulturnom centru uveli su nas u završnu svečanost, kada će Subotica biti sva u znaku žita i slame, bandaša i bandašice, tamburaša, pjesme i plesa. Prošlogodišnju Dužijancu pamtimo po pljusku, koji je svečanu predaju kruha gradonačelniku Subotice smjestio u Gradsku kuću, a posjetitelje rastjerao kući. No, pamtimo je i po dolasku najviših dužnosnika vatikanske diplomacije. Po čemu ćemo pamtiti ovogodišnju Dužijancu, znat ćemo kad sve prođe i kad se koncem kolovoza višemjesečni program završi. 
J. D.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika