Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pobjede Dinama i Hajduka

Nakon prošlogodišnjeg nogometnog prvenstva Hrvatske, sezone 2007./2008, i apsolutne dominacije zagrebačkog Dinama koji je naslov osvojio već na samom početku proljetne sezone, ljubitelji hrvatskog nogometa opravdano očekuju kako bi netom započeto 18. izdanje HNL-a, ovoga puta moglo donijeti znatno veću neizvjesnost u borbi za prvo mjesto. Odlaskom najboljeg igrača HNL-a Luke Modrića (Dinamo) u londonski Tottenham, nogometni prvak Hrvatske »izgubio« je svoj najveći dragulj i igrača koji je donosio veliku prevagu u kvaliteti igara na domaćoj sceni. Hoće li ga nova igračka pojačanja uspješno zamijeniti vidjet će se već nakon nekoliko odigranih ligaških kola.
SEZONA 2008./2009: Ligašku premijeru pred svojim gledateljima Dinamo je »odradio« rutinski, pobjedom protiv Rijeke (2-0), ali s mislima na skorašnji duel 2. pretkola kvalifikacija za plasman u Ligu prvaka. Na drugoj strani Hrvatske, splitski je Hajduk s dosta muke uspio na svom otvorenju sezone minimalno svladati Zadar (1-0) i pobjednički krenuti u novu sezonu. Promjenom trenera (Vučević umjesto Jarnija) i osvježenjem igračkog sastava »Bili« će nastojati popraviti dojmove iz prošle sezone, te zadržati se što duže na euro trasi kupa Uefa. Uz vodeći dvojac hrvatskog ligaškog nogometa, u borbi za vrh HNL tablice mogli bi još sudjelovati: Osijek, Rijeka, Varteks i Zagreb, dok će ostale momčadi »elitnog razreda« više voditi računa o ostanku među 12 najboljih hrvatskih klubova. Po prvi put u svojoj nogometnoj povijesti u prvoj HNL igrat će momčad Croatie iz Sesveta.
Rezultati 1. kola
Dinamo – Rijeka 2-0, Hajduk – Zadar 1-0, Varteks – Zagreb 2-1, Cibalia – Slaven B. 0-0, Croatia Sesvete – Osijek 1-1, Inter – Šibenik 2-3   
- Prvi pogodak u novoj 2008./09 sezoni postigao je Mujanović (Varteks) u 7. minuti susreta Varteks – Zagreb 
- Na šest susreta postignuto je 13 pogodaka, dva više nego u 1. kolu prošle sezone
- 25.000 gledatelja je pratilo prve susrete nove sezone, 3.000 više u odnosu na uvertiru prošle godine.
- Dodijeljeno je 29 žutih kartona
- Prvi autogol sezone postigao je Iftić (Inter)
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika