Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Biciklisti
 
Zagrepčani Marko Mitić i Mladen Gaćeša stigli su na biciklima do Kine i nakon 12.000 prevaljenih kilometara uskoro bi trebali stići i do Pekinga, grada domaćina Olimpijade. Gotovo četiri mjeseca, počev od 4. travnja, ova dva sportska entuzijasta su na kotačima prešli trasu preko Srbije, Rumunjske, Ukrajine, Rusije, Mongolije i u posljednjem tjednu srpnja stigli do krajnjeg odredišta. Najteža dionica bila je prijelaz preko pustinje Gobi, kada je vanjska temperatura iznosila i do 43 stupnja. U Kini će bodriti, skupa s ostalim navijačima, hrvatske sportaše.
 
 
Cigareta
 
Sve strožiji zakoni o restrikciji pušenja na javnim mjestima, ali i učestale kampanje o štetnosti duhana, polagano tjeraju pušače na postupno odvikavanja od nikotinskog poroka. Električna cigareta predstavlja svojevrsni simulator pušenja, posjeduje sve osobine prave cigarete, ali ne zagađuje zrak niti pluća pušača. Uz pomoć baterije dobija se svjetlo-žar, a dim, jamačno najvažniji dio užitka za pušača, predstavlja parno isparenje i dokazano nije štetno za zdravlje.
 
Super Mario
 
Prema priznanju 2.000 igrača elektroničkih igrica, na jednoj internetskoj stranici složilo se kako je »Super Mario Bros« najbolja igra svih vremena. Prvo izdanje imala je davne 1985. godine i do sada  je prodana u više od 40 milijuna kopija i našla svoje mjesto u Guinessovoj knjizi rekorda. Drugo mjesto je zauzeo »Pac-man«, a treći je »Tetris«. 
 
Juha
 
Prošloga tjedna je u Čakovcu skuhano 1200 litara pretepene juhe, a ovaj nesvakidašnji pothvat mogao bi lako naći svoje mjesto u nekom sljedećem izdanju Guinessove knjige rekorda. Gastronomski spektakl upriličen je u znak proslave Porcijunkulovih dana, na inicijativu kuhara Međimurske županije. Sastojci rekordne juhe bili su: kiselo vrhnje, meso s tiblice, hajdinska kaša, vrganji i drugi sastojci.
 
Tenk
 
Jedna njemačka obitelj kupila je, iz hobija, tenk kojeg će, po vlastitom priznanju, koristiti za odlazak u šoping. Mali problem će biti »samo« parkiranje, ali i to će se već praksom riješiti. Za njihovog dvogodišnjeg sina čak su dali napraviti i posebnu sjedalicu. Tenk je britanske proizvodnje i na njemu nema niti jednog oružja u funkciji.
 
Pravila
 
Tijekom OI u Pekingu stanovnici ovoga grada trebali bi se pridržavati određenih pravila ponašanja tijekom trajanja Olimpijade u njihovom gradu. Sugerirano im je lijepo i uljudno ponašanje, koje podrazumijeva odricanje od zijevanja, kopanja nosa, češkanja po glavi i sličnih nedoličnih radnji dok razgovaraju sa strancima. Izdana je i specijalna brošura s pravilima ponašanja. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika