Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Problemi sa stopalima (III. dio)

Promjene na stopalima, koje se veoma često miješaju s kurjim očima, su STOPALNE BRADAVICE, odnosno bradavice tabana. To su tvrde rožnate izrasline koje se razvijaju na površini tabana, tj. na donjoj strani tabana. Veličine su od 5 milimetara do 5 centimetara i nerijetko su prekrivene sitnim crnim točkicama. Za razlikovanje ovih promjena od kurjih očiju koristi se u liječničkim ordinacijama jednostavan test struganjem tankog dijela kože s postojeće promjene. Ovom prilikom će bradavice krvariti, dok će se na zadebljanjima otkriti samo još dublji dijelovi mrtve kože. Stajanjem i hodanjem, a samim tim i pritiskom stopala na bradavice, stvara se osjećaj bolnih tabana, koji često može ometati osobe u normalnim dnevnim aktivnostima. Poput svih drugih bradavica (genitalnih, kožnih, nokatnih...) i ove su dobroćudne i vremenom će se povući i bez liječenja, ali najčešće su previše bolne da bi ih se ignoriralo.
Bradavice na tabanima izaziva virus, koji ulazi u kožu kroz sitne posjekotine i ogrebotine. One se ne moraju pojaviti tjednima ili mjesecima nakon prvog izlaganja virusima. Poput drugih virusnih infekcija bradavice stopala su zarazne i obično se prenose na javnim bazenima ili tuševima. Postoje slučajevi pojave tabanskih bradavica i u cijeloj obitelji ili u nekoliko obitelji, koje koriste zajedničku kupaonu u lošijim higijenskim uvjetima. Među sportašima koji dijele gimnastičarske i atletske objekte ili među osobama koje se bave grupnim aktivnostima kod kojih noge moraju biti bose, kao i kod sportaša vodenih sportova, katkad izbiju prave epidemije bradavica tabana. Ipak, većina ljudi s vremena na vrijeme razvije imunitet na ovu vrstu bradavica te se promjene najčešće javljaju kod mlađih dobnih uzrasta.
Svakako, osnovna PREVEN-CIJA nastanka bradavica na stopalima zato je zaštita stopala obućom prilikom tuširanja i kupanja na javnim bazenima ili javnim tuševima. Također, najbolja preventivna metoda je temeljno pranje stopala dezinficirajućim sapunima nakon boravka na mjestima gdje je moguća zaraza. 
Odabir LIJEČENJA bradavica ovisit će o tome kako podnosite bolove, koje izazivaju pojedini načini liječenja. Najbezbolnije su uporabe narodnih pripravaka u obliku masti i krema, ali je ovo ujedno i najmanje efikasan način liječenja. Liječnička praksa nalaže zalaganje za odstranjenje bradavice, ali samo pod strogo kontroliranim nadzorom i nikako odsijecanje bradavice u kućnim uvjetima. Ovakvi poduhvati nikako ne dovode do izlječenja nego samo do širenja virusne infekcije na ostale, do tada zdrave dijelove stopala, ili, pak, do pojave teških gnojnih infekcija na mjestu intervencije. Znači, dopustite da se za vašu kožnu bradavicu pobrine liječnik, ili priroda, jer, kako smo naglasili, poslije nekog vremena, kraćeg ili dužeg, stopalne bradavice same nestaju. Liječnik će vam otkloniti bradavicu ili spaljivanjem, ili smrzavanjem tekućim dušikom, ili, pak, kirurški kod težih i većih promjena. 
Liječenje ljekovitim biljem: Bez obzira na to koji biljni pripravak koristite, prethodno okolnu kožu zaštitite vazelinom, a bradavicu koju liječite prekrijte čistim zavojem. Postupak se ponavlja svaki dan. Na bradavicu možete nanijeti sok od maslačka dva puta na dan, sirov češnjak, također dva puta na dan, ili nekoliko kapi tuje. Kod nas se za otklanjanje bradavica koristi i sok čuvarkuće i trave širokog lista, koji, kada se otkine, ispušta sokove niz niti bijele boje.
Poznata je i primjena ulja na bazi vitamina A i vitamina E na bradavice, dijelova bijele tvari s unutrašnjosti kore banane, te smjese ricinusova ulja s praškom za pecivo. Kao i kod kurjeg oka, moguća je primjena flastera ili pripravaka na bazi acetilsalicilne kiseline, ali i u ovom slučaju oni mogu oštetiti okolni zdravi dio kože te se savjetuje njihova oprezna uporaba. Postoje i mnogi drugi pripravci koji se koriste i razlikuju se od mjesta do mjesta, od naroda do naroda. 
Osim pripravaka za lokalnu uporabu savjetuje se poboljšanje prehrane namirnicama bogatim vitaminom A, vitaminom B, C, E te cinkom. Ovim vitaminima i mineralima najbogatija su jaja, riba, luk, češnjak te tamnozeleno i žuto povrće poput brokole, kupusa, tikvice, mrkve, te jogurt i drugi fermentirani proizvodi.
OPREZ: Trebate biti sigurni da je izraslina na vašoj koži doista bradavica. Nju je lako zamijeniti s nekim dobroćudnim kožnim izraslinama kao što su madež, kurje oko ili kalus, ali isto tako postoji mogućnost da se radi o nekoj vrsti raka kože. Bradavice su obično izrasline hrapave površine. Ako izraslina na vašoj koži ne izgleda tako, ništa ne prepuštajte slučaju i otiđite na pregled kod vašeg liječnika opće prakse. Također otiđite na pregled ako se izgled bradavice promijeni, promijeni boju i/ili veličinu, ako se bradavice umnožavaju i šire izazivajući neugodu i nelagodu te ukoliko ste stariji od 45 godina, a otkrijete novu izraslinu na koži. S obzirom da se bradavice, osobito na tabanima, javljaju u mlađoj životnoj dobi, ovakve promjene kod starijih mogu ukazivati na mnogo težu bolest kao što je, na primjer, zloćudni rak kože.        g 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika