Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Završni susret Škole animatora u Sonti
Isus – razonoda ili život
Šesta generacija animatora subotičke biskupije, skupa s gostima iz Zagreba, zaokružila je ciklus 2007/8. godine susretom u Sonti i Doroslovu. Na završnom susretu sudjelovalo je pedesetak animatora iz Vojvodine. Prvoga dana susreta predavanje na temu »Isus Krist – život ili razonoda«  održala je hagioasistentica zagrebačkog Centra za duhovnu pomoć Katarina Ralbovski, uz asistenciju sestre, katehistice Kristine. Na popularan, svim generacijama sudionika prihvatljiv način, tema je obrađena kroz pitanja: što je život, tko sam ja, kako dalje i što ja to trebam. Tijekom poslijepodnevnih aktivnosti sudionici su imali priliku vidjeti projekciju materijala snimljenih tijekom nedavnoga hodočašća Muran – Levoča, uz komentare vlč. Dominika Ralbovskog  i objašnjenje značaja istog. U kasnim poslijepodnevnim satima pošlo se na hodočašće u svetište Doroslovo, udaljeno desetak kilometara od Sonte. Svetište sa čudotvornim izvorom Bajkut, sada zvano Sentkut, poznato je još od srednjeg vijeka, kad je pripadalo Mađarskoj. U subotu, drugoga dana Susreta, sv. Misu zahvalnicu predvodio je subotički biskup msgr. dr. Ivan Penzeš.  Uz molitvu i pjesmu biskup je toplo pozdravio animatore. »Dragi mladi, svi odreda osjećamo kako kršćanstvo podiže dušu svakoga pojedinca.  Biti dobar kršćanin i sretan čovjek znači biti uvijek povezan s Isusom... Ovo što Dominik i Kristina rade biskup ne može narediti, ali je jako poželjno. Dobro znamo čemu je prepuštena naša omladina, a ovo što sada vi radite i za što se spremate, jako je važna zadaća u procesu edukacije pripadnika vaših generacija. Nadam se da ćete vi kao animatori, ono što radite, raditi puna srca i uvjereni da činite ono što je pred Bogom dobro«, rekao je, između ostaloga, biskup u obraćanju animatorima. Tijekom mise animatori su izveli kratak igrokaz Skriveno blago, a potom im je biskup podijelio zahvale. »Animatori, koji su danas ovdje s nama i s Bogom, nova su duhovna snaga u župama naše biskupije, oni su ti koji će dizati duhovnost mladih, a to je, zapravo i budućnost naše crkve«, kazao je za Hrvatsku riječ biskup dr. Ivan Penzeš.  U nedjelju je svetu misu u Sonti služio vlč. Dominik Ralbovsky, a na veliko zadovoljstvo vjernika, pokraj pjesme i glazbene pratnje mladih animatora,  opet su se oglasile velike orgulje, koje je svirao Siniša Poturica. Poslije Mise animatori su rezimirali cijeli ovaj ciklus i oprostili se uz pozdrav: vidimo se na jesen.
I. Andrašić
 
 
Proslava Svetog Jakova u župnoj crkvi 
Proštenje u Plavni
Poslije još jedne uspjele manifestacije podunavskih Hrvata održane u Plavni u okviru projekta obilježavanja 320. obljetnice doseljenja Šokaca iz Soli (Tuzla) u ove krajeve, proslavljen je u petak 25. srpnja, u župnoj crkvi,  i blagdan Svetog Jakova, zaštitnika ovoga mjesta. Svečanu svetu misu predslavio je preč. Miklos Szauer, župnik iz Ade, u zajedništvu s vlč. Marijanom Vukovim, te bačkim dekanom vlč. Marijanom Dejom iz Selenče, mr. Františekom Gašparovskim, župnikom iz Bačke Palanke, vlč. Josipom Kujundžićem, župnikom iz Vajske, domaćim župnikom vlč. Josipom Štefkovićem, uz pomoć bogoslova Dragana Muharema.
U propovijedi preč. Szauer je govorio o liku i ponašanju apostola Jakova s naglaskom na značenju služenja: naš život je služba, moramo služiti jedni drugima. Sv. Jakov je bio apostol, a svi mi trebamo biti apostoli u svojoj sredini. Svatko od nas sposoban je činiti velika djela, koliko nam je to Bog odredio, a svi smo pozvani na put svetosti, razvijanja i sazrijevanja. Baš kao što je to proživio i sv. Jakov. Nije grijeh što su Jakov i njegov brat Ivan htjeli biti na »boljem mjestu« – i mi trebamo težiti k tom da bismo svakim danom postajali sve bolji. Bez križa nema kršćanstva i nema spasenja. Preč. Szauer naglasio je jednu od tri Jakovljeve rečenice: »Ako tko u govoru ne griješi, savršen je čovjek«. Ali, razmislimo koliko li uvreda činimo svojim bližnjima? Koliko grijehova činimo mišlju, riječju i propustom? Primjer sv. Jakova, koji je »kontrolirao svoj jezik«, mogao bi nam poslužiti kako treba slijediti Isusov put i postajati sve bolji!
U crkvi sv. Jakova interijer je potpuno obnovljen – oličen i oslikan. Ali nije još sve gotovo...  Za pet godina, kada će crkva slaviti  dvjestotu obljetnicu, tako će izgledati i eksterijer crkve! Želja je svih vjernika da crkva bude punija i pjesmom glasnija. Zapaženo je kako je ženski župni zbor povećan, obogaćen zvukom orguljica i tamburice. Okosnicu zbora čine članovi HKUPD »Matoš«. 
Često sam razmišljao zašto je zaštitnik naše Plavne sv. Jakov, čije ime znači »božanstvo zaštićuje«. Čini se, počinjem shvaćati: Duh Sveti nas ne ostavlja same. To svjedoče i sedam svećenika i časne sestre koji su danas bili s nama, i dali nam nadu za budućnost, a onima koji danas nisu bili na sv. misi preporučujem da to učine u nedjelju, jer smo i mi nekad prije slavili »kirbaj« prvu nedjelju nakon svetog Jakova, ali to će biti ovog puta više svjetovnog i zemaljskog karaktera. No i to će im se oprostiti, jer tradiciju je uvijek teško napustiti.
 Z. Pelajić 
 
Hodočašće u Tekijama
 
Katolički će vjernici 4. i 5., kolovoza u Srijemskoj biskupiji  tradicionalno hodočastiti u svetište Gospe Snježne na Tekijama u Petrovaradinu. Mise će biti služene na njemačkom, mađarskom, staroslavenskom i hrvatskom jeziku. Centralna liturgija je u 11 sati na hrvatskom jeziku.
I. Kušeta
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika