Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Valcer s Bashirom« dobio Zlatni toranj

Međunarodni žiri 15. Festivala europskog filma »Palić«, nakon gledanja 11 filmova u službenoj natjecateljskoj selekciji, odlučio je da nagradu Zlatni toranj za najbolji film dodijeli filmu »Valcer s Bashirom« Arija Folmana.
Prema odluci žirija, Palićki toranj za najbolju režiju je ove godine pripao »Sedmom nebu« Andreasa Dresena.
Žiri je radio u sastavu: Dror Shaul, redatelj iz Izraela (predsjednik), Martina Bleis, predstavnica Sajma produkcije Berlinalea u Njemačkoj, Srđan Vuletić, redatelj iz Bosne i Hercegovine, Lena Bogdanović, glumica iz Srbije i Maria Popistasu, glumica iz Rumunjske.
Oni su u obrazloženju odluke o nagradi za najbolji film istaknuli »originalan, hrabar i, iznad svega, iskren pristup složenim temama« dodajući kako je ovo »autorski film u svom najboljem obliku.«
»Sedmo nebo«, po mišljenju žirija, nudi »hrabri i beskompromisni prikaz ljubavi i životnih odluka koje se mogu donijeti u bilo kojem starosnom dobu«.
»Andreas Dresen prikazuje starije ljude sa puno nježnosti, na jednako otvoren način pokazujući i svijetlu i tamnu stranu njihovih života«, navodi se u obrazloženju.
Specijalno priznanje dodijeljeno je rumunjskom filmu »Boogie« Radua Munteana, »za dobro vođene dijaloge, glumu i fotografiju koji grade jedno životno filmsko iskustvo, prikazujući prekretnicu u osobnoj evoluciji jednog čovjeka.«
Nagrada za toleranciju »Gorki List« dodijeljena je estonskom filmu »Manus« debitantkinje Kadri Kusar, za »hrabar pristup u istinitoj priči koja se protivi konvencijama tipične drame o odrastanju, kao i za vizualni koncept i smjelu glumu Mart Laiska, koji je filmu dao izrazit osobni pečat«.
Specijalna nagrada dodijeljena je filmu »Knjiga za ljeto« Seifija Teomana, za »nježan i intiman prikaz sukoba tradicionalnog i modernog načina života u ruralnoj Turskoj«.
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika