Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dujo Runje predsjednik

SUBOTICA – U subotu  29. ožujka, u velikoj dvorani Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo«, u Subotici, održana je redovita izborna skupština  Hrvatskog akademskog društva (HAD). Osim izvješća dosadašnjega predsjednika HAD-a, mr. Josipa Ivanovića, o radu u minulome razdoblju, te planova budućega predsjednika za dolazeće razdoblje, dnevnim je redom obuhvaćeno i usvajanje izmjena i dopuna Statuta Hrvatskog akademskoga društva, te raspra o Povelji ljudskih i manjinskih prava i građanskih sloboda.  Na prijedlog Upravnog odbora za novoga predsjednika HAD-a izabran je dosadašnji dopredsjednik, profesor Dujo Runje, a za potpredsjednika  Zlatko Šram, diplomirani sociolog i filozof i za tajnicu Katarina Čeliković. U raspri što je uslijedila pod temom »razno«, najprije je vlč. Josip Temunović najavio da priprema knjigu »100 godina borbe za bunjevačko-hrvatske škole« i zatražio pomoć od nazočnih, ali i od za to resorno zaduženih struktura pri realizaciji pomenutoga djela, kao i djelu o Paji Kujundžiću, te najavio znanstveni skup prigodom 130. godišnjice od njegovoga rođe-nja. Jedan od najmlađih članova društva, beogradski intelektualac i znanstveni djelatnik, Subotičanin po rođenju, dr Meszaros Gabor, istakao je značaj prijedloga Predsjedništva da se krene s što bržim otvaranjem podružnica HAD-a, prije svega u Beogradu (Novom Sadu, Zagrebu, inozemnoj dijaspori). Stanka Kujundžić je istaknula važnost obezbjeđivanja prostorija koje su zaslugom legata pokojnoga biskupa Budanovića ostale na korišćenje hrvatskomu pučanstvu (negdašnji »Amor vincit« u Harambašićevoj ulici), a koje su sada (ponovno) prazne, dok je novi dopredsjednik udruge Zlatko Šram zamjerio (novome) dužnosniku  HAD-a Duji Runje, kako previše inzistira na budućem usmjerenju rada koje se ima voditi u kulturno-prosvjetnome smjeru, umjesto, kako je Šram podvukao – djelovanja HAD-a kao, prvenstveno, znanstveno-istraživačke orijentiranosti članova.
R. G. T.

Najava događaja

15.06.2024 - Godišnji koncert HKPD »Matija Gubec« iz Rume

Godišnji koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD-a Matija Gubec iz Rume bit će održan u subotu, 15. lipnja, u Velikoj sali Kulturnog centra Brana Crnčević u Rumi, s početkom u 19.30 sati. Ovom prigodom obilježava se i 121. obljetnica djelovanja te hrvatske udruge. Koncert je humanitarnog karaktera.

16.06.2024 - Festival »Djeca su ukras svijeta« u Tavankutu

HKPD Matija Gubec iz Tavankuta organizira XXIX. festival dječjeg stvaralaštva Djeca su ukras svijeta koji će biti održan u nedjelju, 16. lipnja, u Tavankutu. Program se održava na ljetnoj pozornici Etnosalaša Balažević a počinje u 18 sati. U slučaju loših vremenskih uvjeta, festival će biti održan u mjesnom Domu kulture. Festival se održava u sklopu Tavankutskog kulturnog lita 2024..

22.06.2024 - ​​​​​​​Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

U organizaciji splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika od 22. do 26. lipnja bit će priređeni »Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji«. U bogatom programu nastupit će HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

22. 6. (subota) u 19:30 sati

Velika dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Split, HU Benedikt, Hrvatsko Nadzemlje)

23. 6. (nedjelja) u 11 sati

Svečana pjevana Misa u crkvi sv. Josipa na Mertojaku

Predstavljanje likovnog stvaralaštva u tehnici slame

(HMI Podružnica Split, župa sv. Josipa – Mertojak, LU »Emanuel Vidović«)

23. 6. (nedjelja) u 20 sati

Gradina Solin

Folklorni koncert HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, Tamburaškog orkestra HGU-a »Festival bunjevački pisama«, Folklornog ansambla »Jedinstvo« i Kulturno-umjetničkog društva »Salona«

(HMI Podružnica Split, Javna ustanova u kulturi »Zvonimir – Solin«)

25. 6. (utorak) u 19:30 sati

Dvorac Vitturi – Kaštel Lukšić

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama« i folklorna koreografija HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, KUD-a »7 Kaštela« i KUD-a »Ante Zaninović«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Kaštela)

22.06.2024 - Marijanski pučki festival u Monoštoru

Međunarodni Marijanski pučki festival pod nazivom Zdravo budi, Marijo! bit će održan u subotu, 22. lipnja, u Monoštoru.

Manifestacija se održava u crkvi Sv. Petra i Pavla, a početak je u 19 sati. Festival organizira KUDH Bodrog iz Monoštora.

24.06.2024 - Etnografska izložba »Vrijeme nade« u Zagrebu

Narodno sveučilište Dubrava poziva na svečano otvorenje međunarodne etnografske izložbe Vrijeme nade slamarska umjetnost – nematerijalna kulturna baština Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca, koja će se održati u galeriji Kontrast Kulturnog centra Dubrava, na adresi Dubrava 51a u Zagrebu, 24. lipnja, u 19 sati. Na izložbi će se predstaviti radovi u tehnici slame Marije Kravčuk iz Ukrajine i Jozefine Skenderović iz Subotice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika